Οι κινήσεις και οι …παίχτες στο γήπεδο της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Οι πρωτοβουλίες Βενιζέλου, ομάδων και υποομάδων. Τα δείπνα, οι συναντήσεις και τα τσίπουρα.

PASOKΟλοι μιλούν με όλους στον χώρο της Κεντροαριστεράς διαμορφώνοντας ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα του χώρου. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως βασικός παίχτης στην Κεντροαριστερά διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις του χώρου ενώ την ίδια στιγμή ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι αλλά και ο ….ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν εκατέρωθεν  προτάσεις διαλόγου.

Τα δείπνα, οι συναντήσεις σε τσιπουράδικα και οι πολιτικές προσεγγίσεις κομμάτων κινήσεων και πολιτικών χώρων αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης από το ΠΑΣΟΚ που έχει προαναγγείλει ιδρυτικό συνέριο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς για το Φθινόπωρο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία σύσκεψη με τους συνεργάτες του, την περασμένη Παρασκευή αποφάσισαν την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις 7 Ιουλίου και πέντε ημέρες αργότερα την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής όπου θα γίνει απολογισμός της μέχρι σήμερα πορείας και προγραμματισμός για τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον για την Κεντροαριστερά. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθεί και η σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει τον διάλογο με τα άλλα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου στην οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν οι Νίκος Μπίστης, Παντελής Καψής κ.α

Οι κινήσεις βουλευτών και στελεχών που δεν ανήκουν στο «βενιζελικό» στρατόπεδο και προσεγγίζουν δυνάμεις και προσωπικότητες από άλλα κόμματα φαίνεται να περικυκλώνει το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζοντας το περιβάλλον για μετωπική σύγκρουση στο διευρυμένο σχήμα μεταξύ όσων εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να ηγηθεί της προσπάθειας ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλούμενοι την ταύτιση του ίδιου και του κόμματος με τη ΝΔ και των υποστηρικτών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τα εσωτερικά μέτωπα τον χώρο της Κεντροαριστεράς

Τα δείπνα και οι μυστικές συναντήσεις έχουν διαμορφώσει τα εσωτερικά μέτωπα στον χώρο της Κεντροαριστεράς που μέχρι στιγμής καταγράφονται ως εξής:

1. Oι «παπανδρεϊκοί» που δρουν αυτόνομα  σε σχέση με τον πρώην Πρωθυπουργό και στοχεύουν στην συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με προοπτική να επιλεγεί η ηγεσία του συνεργατικού σχήματος από την βάση για να μην τεθεί επικεφαλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αλλαγή πολιτικής έναντι της ΝΔ και της τρόικας αποτελεί βασικό στοιχείο των συζητήσεων που πραγματοποιούν με άλλου χώρους και κινήσεις. Η κίνηση αποτελείται από 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μωραΐτης, Σαχινίδης, Τριαντάφυλλος, Σηφουνάκης Κεδίκογλου) οι οποίοι συνομιλούν  με τους 5 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Πανούσης, Κυρίτσης, Αναγνωστάκης, Φούντα, Ψύρρας), με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ  (Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης) με τον Σπύρο Λυκούδη  και με την κίνηση των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ καθώς και με την Φώφη Γεννηματά.

2. Η Φώφη Γεννηματά η οποία πιέζεται να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης που θα διαμορφωθεί από την σύμπραξη όλων των δυνάμεων. Στο πλευρό της φαίνεται να τάσσεται το παλιό ΠΑΣΟΚ αφού στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρώην υπουργοί Κώστας Γείτονας, Μ. Παπαϊωάννου, και πολύ κοντά σε αυτήν την λύση είναι και ο Δημήτρης Ρέππας που κινείται στο παρασκήνιο και συνομιλεί με τον Κώστα Λαλιώτη. Παράλληλα κινούνατι και άλλα ιστορικά στελέχη του κόμματος στην κατεύθυνση της αλλαγής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όπως είναι ο Χάρης Τσιώκας, η κίνηση των 75, ο Παντελής Οικονόμου και άλλοι.

3. Οι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι επιμελητηρίων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην τελική ευθεία για την συγκρότηση πολιτικής κίνησης η οποία αναμένεται να ταχθεί στο νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς υπό όρους να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και να αλλάξει η πολιτική και η ηγεσία. Στην κίνηση πρωτοστατούν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Καββαθάς μαζί με την Τάνια Καραγιάννη από την ΑΔΕΔΥ.

4. Ο Σπύρος Λυκούδης και η μεταρρυθμιστική τάση της ΔΗΜΑΡ που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, συνομιλεί το ΠΑΣΟΚ και κυρίως με την ομάδα των 5 βουλευτών, και βρίσκεται σε μία διαρκή επικοινωνία με τον Γιάννη Πανούση και τους άλλους τέσσερις βουλευτές του κόμματος με τους οποίους ακολουθούν κοινή στάση.

5. Οι 5 βουλευτές της  ΔΗΜΑΡ (Πανούσης, Κυρίτσης, Αναγνωστάκης, Φούντα, Ψύρρας) που συνομιλούν με τους πέντε συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ, συνεργάζονται με τον Σπύρο Λυκούδη και έχουν αφήσει ανοιχτούς δρόμους επικοινωνίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ

6. H ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει ξεκινήσει την βήμα προς βήμα προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφήνει τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη πυκνώνοντας τις επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

7. Ο Πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος έχει ταχθεί υπερ ενός συνεργατικού σχήματος μεταξύ κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς όπου δεν αποκλείεται ο υπουργός Παιδείας να διεκδικήσει και την ηγεσία του χώρου.

Σταθερά δίπλα στο ΠΑΣΟΚ και από κοντά στις εξελίξεις για την Κεντροαριστερά Βρίσκονται και οι κινήσεις Νέοι Μεταρρυθμιστές κ.α που συντάχθηκε με την ΕΛΙΑ στις τελευταίες εκλογές.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.