Με ποια ομάδα θα είσαι όταν η δική σου αποκλειστεί στο Μουντιάλ; Η έρευνα μιλάει από μόνη της (Πίνακας)

mountialΑρχής γενομένης από το Σάββατο, μόνο 16 ομάδες είχαν μείνει και σιγά σιγά θα φεύγει η μία μετά την άλλη.

Στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου που έχουν περάσει στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, είναι και η εθνική ομάδα της χώρας μας μετά τη δραματική νίκη κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού και τον Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Η προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία “κόπηκε” νωρίς, το ίδιο ισχύει και για τους Ιταλούς που ήταν πρωταθλητές το 2006, ενώ και οι Άγγλοι γύρισαν σπίτι τους.

Ωστόσο, το Μουντιάλ είναι η πιο δημοφιλής διοργάνωση του πλανήτη. Ακόμα κι αν η εθνική ομάδα της χώρας σου αποκλειστεί, εσύ θα συνεχίσεις να το βλέπεις και θα ταυτιστείς ή έστω θα υποστηρίξεις κάποια ομάδα ή κάποιες ομάδες που συνεχίζουν μέχρι το τέλος του δρόμου.

Το θέμα είναι, ποια ομάδα υποστηρίζουν οι ποδοσφαιρόφιλοι που βλέπουν τη δική τους αγαπημένη να κουνάει το μαντίλι της αποχώρησης;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Κάτι ο πατριωτισμός, κάτι το στυλ παιχνιδιού των αντιπάλων που συνεχίζουν, κάτι η πολιτική κατάσταση της κάθε χώρας, η θρησκεία, οι αναμνήσεις από ταξίδια εκεί, όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν απόψεις και εντυπώσεις.

Το κέντρο ερευνών Pew Global έκανε έρευνα για τις 32 χώρες που λαμβάνουν μέρος με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ρώτησαν τους πολίτες των κρατών σχετικά με το ποιες άλλες ομάδες συμπαθούν, πέραν της χώρας καταγωγής τους.

Συμμετείχαν οι Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία με πολίτες τους να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Το ερωτηματολόγιο έχει ως εξής:

“Πείτε μας αν έχετε κάποια πολύ αγαπημένη, κάπως αγαπημένη ή εντελώς αντιπαθή ομάδα” από όσες προχωρούν, ενώ υπάρχει και η επιλογή του “Δεν ξέρω/Δεν απαντώ”.

Οι απαντήσεις σταθμίζονται με δείκτες: +2, +1, -1, -2 και 0.

 

 

Οι Άγγλοι αγαπούν τον Καραγκούνη

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι Βρετανοί δείχνουν να προτιμούν τη Γερμανία έναντι της Γαλλίας από όσες χώρες απέμειναν.

Οι Ιταλοί δεν είναι πιθανό να πανηγυρίσουν πιθανή ελληνική πρόκριση έναντι της Κόστα Ρίκα. Αντιθέτως, μάλλον θα πανηγυρίσουν τα γκολ των ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, οι Ιταλοί δείχνουν να προτιμούν την εθνική των ΗΠΑ περισσότερο και από τη δική τους.

Οι οπαδοί των τέως πρωταθλητών κόσμου, οι Ισπανοί δηλαδή, αξιολόγησαν πιο ψηλά από όλες τις ομάδες τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν Αγγλία και Γαλλία. Οι Ισπανοί δείχνουν να θέλουν τους Γερμανούς να σηκώνουν στο τέλος το τρόπαιο που δεν μπορούν εκείνοι να υπερασπιστούν.

Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ερωτηματολόγιο τέθηκε τον Απρίλιο του 2012, στα άδυτα δηλαδή της οικονομικής κρίσης.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν μια εντελώς αρνητική γνώμη για τη Γερμανία. Βάσει οικονομικών συσχετισμών, αυτό είναι λογικό. Η Ευρωζώνη εδώ δείχνει να έχει διαμορφώσει απόψεις στη χώρα μας, μιας και δείχνουμε να προτιμούμε την Ισπανία, την Ιταλία και από τις λιγότερο συμπαθείς, αντιπαθούμε λιγότερο από τις υπόλοιπες, τις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες, φαίνεται ότι συμπαθούμε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε βέβαια από την Αλγερία.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία είναι η πιο δημοφιλής ομάδα εκτός Ελλάδας, ενώ την ομάδα μας, δείχνουν να την αγαπούν μόνο οι Άγγλοι φίλαθλοι.

 fivethirtyeight

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.