Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ένα κοινό οργανικό σύνθετο που χρησιμοποιείται σε δεκάδες προϊόντα έχει τοξική επίδραση για την καρδιά.

PROSOXHΗ δισφαινόλη S (BPS) χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να αντικαταστήσει τη δισφαινόλη Α (BPA), της οποίας η επίδραση έχει αποδειχθεί πως είναι βλαβερή για την υγεία μας.

Αρκετές μελέτες υπέδειξαν ότι το BPA έχει δυσμενείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό κι έτσι αρκετοί κολοσσοί της βιομηχανίας στράφηκαν σε ένα άλλο χημικό, το BPS, για την κατασκευή πλαστικών και άλλων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά φέρουν χαρακτηριστική ένδειξη “BPA free”.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι διαπίστωσαν ότι ορισμένα προϊόντα που φέρουν αυτήν την ένδειξη δεν περιέχουν καθόλου δισφαινόλες, άλλα όμως περιέχουν τη δισφαινόλη S ως “υποκατάστατο”.

Τονίζουν μάλιστα ότι το BPS δεν έχει περάσει από δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο.

Το BPA διαταράσσει τη λειτουργία των ορμονών και παραμένει ασαφές κατά πόσο το BPS έχει την ίδια επίδραση. Ωστόσο, δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια έδειξε ότι η έκθεση στο χημικό μπορεί να αυξήσει δραματικά τον καρδιακό παλμό (ταχυκαρδία). Ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος για τα θηλυκά παρά για τα αρσενικά ποντίκια.

Ο μηχανισμός δράσης του BPS φάνηκε να μοιάζει αρκετά με το μηχανισμό δράσης του BPA και την τοξική τους επίδραση στην καρδιά.

Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο Ενδοκρινολογίας που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο Σικάγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.