Τι πρέπει να περιμένουν γιατροί, πανεπιστημιακοί και διπλωματικοί υπάλληλοι. Τι γίνεται με τους ένστολους

giatroiΜετά τους ένστολους και τους δικαστές μπορούν να ελπίζουν πανεπιστημιακοί, γιατροί, του ΕΣΥ και διπλωματικοί υπάλληλοι ότι θα δουν αυξήσεις και στους δικούς τους μισθούς;

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, οι προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν, ενώ οι κρίσιμες αποφάσεις που αναμένονται με το νέο δικαστικό έτος μοιάζουν με γρίφο για δυνατούς λύτες. Οι νομικοί εκτιμούν περιορισμένης εμβέλειας τη πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε του ένστολους κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές που υπέστησαν στο πλαίσιο εφαρμογής μνημονιακών διατάξεων.

Σύμφωνα με τους νομικούς δεν είναι εκ προοιμίου κερδισμένες όλες οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων. Το ορόσημο για την προσέγγιση και την επίλυση του θέματος είναι το ίδιο το Σύνταγμα. Κάθε υπόθεση εξετάζεται και κρίνεται ξεχωριστά.

Ειδικότερα:

Πανεπιστημιακοί

Έπαιρναν 1.538 ευρώ, παίρνουν 1.459 ευρώ

Τι θα γίνει

Οι διεκδικήσεις τους για επάνοδο στις προ του Αυγούστου 2012 αποδοχές τους δεν έχουν κριθεί ακόμη από τη Δικαιοσύνη

Διπλωμάτες

Έπαιρναν 1.564 ευρώ, παίρνουν 1.410 ευρώ

Τι θα γίνει

Απόφαση δεν μπορεί να προδικαστεί. Το σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους στηρίζεται στο ότι ανήκουν στον “σκληρό πυρήνα” του Δημοσίου

Γιατροί

Έπαιρναν 1.759 ευρώ, παίρνουν 1.513 ευρώ

Τι θα γίνει

Οι γιατροί του ΕΣΥ αναμένουν και εκείνοι την απόφαση της Δικαιοσύνης

Δικαστικοί

Έπαιρναν 2.067 ευρώ, παίρνουν 1.778 ευρώ

Τι θα γίνει

Η Ένωση Εισαγγελέων ελπίζει και “στην ικανοποίηση των επίκαιρων, εκκρεμών θεσμικών αιτημάτων των λειτουργών της Δικαιοσύνης”

Τι περιμένουν οι ένστολοι

Τ απάνω κάτω στις αποδοχές τους έφεραν οι περικοπές που ίσχυσαν από τον Αύγουστο του 2012 και οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες 45% με 50% κατά μέσο όρο. Μετά τη δικαίωση από το ΣτΕ οι ομοσπονδίες των σωμάτων ασφαλείας έχουν στείλει εξώδικο προς το ΥΠΟΙΚ διεκδικώντας την αναδρομική επαναφορά των μισθολογικών τους αποδοχών.

Απώλειες είχαν και λόγω της περικοπής στα επιδόματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει από τους ένστολους, σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ τα αναδρομικά για άγαμους υπηρετούντες υπολογίζονται από 1.200 έως και 3.400 ευρώ ανάλογα με το βαθμό. Αντιστοίχως για έγγαμους κυμαίνεται από 2.200 έως 3.500 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται μηνιαία αύξηση αποδοχών κατά 55 έως 170 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά μισθών προ Αυγούστου 2012 αφορά 268.500 ένστολους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.