Eκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών φοβούνται στο ΥΠΟΙΚ. Απροθυμία των φορολογουμένων να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Εκκρεμεί ακόμη η υποβολή 2,3 εκατ. δηλώσεων. Θα δοθεί παράταση ;

xrehEκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους επόμενους μήνες φοβούνται στο Υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της «υπερσυσσώρευσης» φορολογικών υποχρεώσεων.


Η  απροθυμία των φορολογουμένων να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση (σ.σ. μία εβδομάδα πριν λήξει η προθεσμία περίπου 2,3 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση) περιμένοντας την τελευταία ημέρα, έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να εξοφληθούν φορολογικές υποχρεώσεις περίπου 11 δισ. ευρω.

Η υπεροφολόγηση επαναφέρει τον εφιάλτη της «μαύρης τρύπας των εσόδων» αφού υπό «κανονικές συνθήκες» τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Οι φορολογούμενοι μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Ο λογαριασμός του φόρου εισοδήματος φέτος θα είναι αυξημένος για την συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων μετά την κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών που είχαν απομείνει, αλλά και την δραματική μείωση των αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το γεγονός προδήλως συνδέεται με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς από τα 5,5 εκατ. φορολογούμενων τα 2,3 εκατομμύρια ακόμη δεν έχουν υποβάλλει δήλωση. Ο συνολικός φόρος που θα πρέπει να καταβάλλουν ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ.

Για την εισφορά αλληλεγγύης έχουν ήδη παρακρατηθεί μηνιαίως περίπου 880 εκατ. ευρω. Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να καταβληθούν επιπροσθέτως άλλα 1,2 δισ. ευρω.

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τρέχουν και οι δόσεις για τον ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ο φόρος θα αντικαταστήσει «το χαράτσι» που πληρώνονταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.

Εκτός του ΕΝΦΙΑ συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.

Ο λογαριασμός για το τέλος επιτηδεύματος θα φθάσει φέτος τα 227 εκατ. ευρώ. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013.

Επιπλέον οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη, επιβαρύνονται με τον φόρο πολυτελείας. Το ποσό που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.


Τέλος λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από αυτά το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.