Ανακατατάξεις στο μισθολόγιο από το 2015. Ειδικά μισθολόγια και μικρές αυξήσεις για εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές. Μειώσεις θα υποστούν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

DHMOSIOΜικρές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, των καθηγητών πανεπιστημίου και των νοσηλευτών και αντίστοιχες μειώσεις στους βασικούς μισθούς των 204.414 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης φέρνει το νέο μισθολόγιο, όπως προκύπτει από το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Έθνους το συνολικό μισθολογικό κόστος θα παραμείνει σταθερό στα 15,75 δισ. Ευρώ και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για την δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων με στόχο να επιτευχθεί η αρχή «αμοιβή ανάλογα με τα προσόντα, την προϋπηρεσία και την θέση ευθύνης σε όλο το δημόσιο».


Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί η πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς, τους νοσηλευτές και τους καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ (για τους πανεπιστημιακούς υφίσταται ήδη ειδικό μισθολόγιο) προκειμένου να λάβουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς ως δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού σε πολλές περιπτώσεις αμείβονται χαμηλότερα από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (π.χ. Κλητήρες ) οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα στις αποδοχές τους μέρος των επιδομάτων προ μνημονίου ως προσωπική διαφορά μετά την πρώτη περικοπή του 25% που επιβλήθηκε το 2011. Ενδεικτικό στοιχείο των ανισοτήτων που υφίστανται στο δημόσιο αποτελούν τα παρακάτω στοιχεία βασικών μισθών που αφορούν καθαρές αποδοχές για άγαμους δημοσίους υπαλλήλους:

Πρωτοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός 639 ευρώ

Πρωτοδιοριζόμενος νοσηλευτής 773 ευρώ

Λέκτορας πανεπιστημίου 1.020 ευρώ

Πρωτοδιοριζόμενος διοικητικός υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 712 ευρώ


Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικός υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών με 6 χρόνια προϋπηρεσίας προϋπηρεσία λαμβάνει 1.120 ευρώ καθαρά (με την προσωπική διαφορά)

Από πού θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα

Το κονδύλι για τις αυξήσεις περίπου 142.000 υπαλλήλων (124.000 εκπαιδευτικοί, 9.000 νοσηλευτές και 9.000 πανεπιστημιακούς) θα προκύψει – σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών- από περικοπές στους βασικούς μισθούς 204.414 υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με παράλληλο στόχο να μεγαλώσει η ψαλίδα αποδοχών των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων και των κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων καθώς και θέσεων ευθύνης.

Η τρόικα πιέζει στην κατεύθυνση της εξίσωσης των εισαγωγικών μισθών στο δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή από 780 ευρώ να περικοπούν στα 580 ευρώ συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους μισθούς του δημοσίου που «χτίζονται» με βάση το βαθμολόγιο.

Κυβερνητικοί παράγοντες και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης σημειώνουν ότι θα επιβληθούν μειώσεις στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, αλλά όχι στα επίπεδα των μισθών που έχουν θεσμοθετηθεί στον ιδιωτικό τομέα αφού μία τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να «περάσει» από την Βουλή.

Κλειδί για το νέο μισθολόγιο θα είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα θα αξιολογεί τους υπαλλήλους βάσει στόχων που θα τεθούν με αποτέλεσμα να συνδεθεί ο μισθός και η εξέλιξη των εργαζομένων με την αποδοτικότητα. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης θα απελευθερωθούν οι «παγωμένες» ωριμάνσεις των αποδοχών με βάση την προϋπηρεσία, αλλά ο υπάλληλος θα περνά από την βάσανο της βαθμολόγησης προκειμένου να μεταβεί σε ανώτερο κλιμάκιο. Παράλληλα συζητείται η απόδοση μπόνους παραγωγικότητας για όσους πετυχαίνουν το 90% των στόχων τους το οποίο αντιστοιχεί με το «μισό δώρο» δηλαδή ένα μισθό όπως προβλέπεται από το νόμο που έχει ψηφιστεί στην βουλή για την θεσμοθέτηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων.

Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά

Οριστική λύση θα δοθεί με το νέο μισθολόγιο στο ζήτημα «υπερβάλλουσας μείωσης» που παραμένει σε εκκρεμότητα για περίπου 65.000 υπαλλήλους 11 υπουργείων, με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν οι περικοπές ποσών που αφορούν το παλαιό μισθολόγιο για όσους υπαλλήλους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που θα τεθούν με το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σχετική διάταξη προέβλεπε προσωρινή αναστολή των περικοπών που υπερέβαιναν το επίπεδο του 25% επί των συνολικών αποδοχών τους . Οι πέραν του 25% περικοπές ανεστάλησαν μέχρι το 2016 επειδή στους συγκεκριμένους υπαλλήλους οι συνολικές μειώσεις αποδοχών που προέκυπταν με το ενιαίο μισθολόγιο έφθαναν ή και ξεπερνούσαν το 50%.

Παράλληλα για να καλυφθεί η δημοσιονομική απώλεια από την αναστολή της επιβολής των μειώσεων αποδοχών πάνω από το 25% αποφασίστηκε να μην χορηγηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους το προβλεπόμενο από το νόμο 4024/2011 επίδομα επίτευξης στόχων. Άλλωστε το Δημόσιο δεν ήταν έτοιμο να εφαρμόσει σύστημα παροχής μπόνους ανάλογα με την επίτευξη των στόχων.

Πλέον σύμφωνα με πληροφορίες με το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το επίδομα επίτευξης στόχων θα ενεργοποιηθεί ως πρόσθετη αμοιβή για όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους που θα έχουν θέσει οι υπηρεσίες τους. Στην αντίπερα όχθη θα πάψει να ισχύει η αναστολή των περικοπών του παλαιού μισθολογίου για όσους υπαλλήλους δεν πιάνουν τους στόχους.

Η «υπερβάλλουσα μείωση» ή «προσωπική διαφορά» αφορά υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακοί, τελωνειακοί, εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους κ.α.), υπαλλήλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς και εργαζόμενους σε υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών και Δικτύων.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.