Αναμένονται χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών
ekpaideyshΤις 7.000 θα φθάσουν οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με τον αιρετό κ. Κορδή.

Ο μεγάλος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος έθιξε από την πρώτη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα των κενών που αναμένεται να φθάσει τις 24.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας η οποία περιλαμβάνει περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Ίλιον με περισσότερα από 120 σχολεία αποχώρησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κορδή, 722 εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να μειωθεί το εκπαιδευτικό δυναμικό κατά 18,56 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2012-2013. Η συνολική μείωση των καθηγητών, που συντελέστηκε από το 2009-2010 έως και το τρέχον σχολικό έτος φθάνει το 28,61%.

Ο κ. Κορδής αναφέρει ότι «η εικόνα αυτή αποτελεί μια μικρογραφία της γενικότερης κατάστασης η οποία επικρατεί σε όλη την εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 102.360 εκπαιδευτικούς το 2010, φτάσαμε στους 72.682 το Μάρτη του 2014.Υπάρχει συνεπώς μια μείωση που πλησιάζει το 30%».

«Με τα πιο πάνω νούμερα είναι προφανές ότι το Σεπτέμβρη τα σχολεία για να λειτουργήσουν θα χρειαστούν πέρα από μαθητές και χιλιάδες εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα κενά αυτά», υπογραμμίζει ο κ. Κορδής ενώ τονίζει ότι «τα ευχολόγια, δυστυχώς, δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Η λύση είναι προφανής: Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για τα οργανικά κενά και έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών για τα λειτουργικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην έναρξη του σχολικού έτους 2013-14 σε δημοτικά, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια υπηρετούσαν 125.541 εκπαιδευτικοί. Το 2012-2013 υπηρετούσαν 5514 εκπαιδευτικοί περισσότεροι και ο αριθμός τους έφθανε τους 131.055 εκπαιδευτικοί με τη μεγαλύτερη μείωση των εκπαιδευτικών να παρατηρείται σε γυμνάσια και λύκεια.

Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι και για ακόμη μια χρονιά αναμένονται χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών. Βέβαια ο προϋπολογισμός για τις προσλήψεις των αναπληρωτών έχει μειωθεί δραστικά και το ΕΣΠΑ θα διασώσει για ακόμη μια χρονιά την κατάσταση αφού το 2013-14 η πλειονότητα των προσλήψεων έγινε μέσω του ΕΣΠΑ.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.