BNBΗ Eθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) ανέλαβε τον έλεγχο της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, με τον διοικητή της να απευθύνει έκκληση στους καταθέτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά τις αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για αμφιλεγόμενες συμφωνίες της τράπεζας, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της Corporate Commercial Bank (Corpbank), η Eθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τις λειτουργίες της Corpbank για τρεις μήνες και θα απομακρύνει το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιό της.

Η BNB ανακοίνωσε πως ενήργησε όταν η Corpbank γνωστοποίησε το πρωί της Παρασκευής ότι σταμάτησε όλες τις πληρωμές και τραπεζικές δραστηριότητές της λόγω έλλειψης ρευστού. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως η Coprbank δεν έχει χρεοκοπήσει και πως οι άλλες τράπεζες της χώρας είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις.

Η ενέργεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας, όμως, δεν κατάφερε να εμποδίσει τον σχηματισμό ουρών δεκάδων ανθρώπων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Corpbank στη Σόφια, ενώ τα CDS των κρατικών ομολόγων της χώρας εκτινάχθηκαν σε υψηλό εξαμήνου λόγω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης. Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης της Σόφιας έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της Corpbank μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές και να σταθεροποιηθεί η αγορά.

euro2day

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.