ΒΡΟΧΗΗ κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να ευθύνεται για ακραία καιρικά ξεσπάσματα και καλοκαιρινές καταιγίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια μελέτη από το Met Office και το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ εξέτασε πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες και πιο ισχυρές θερινές βροχοπτώσεις.

Συνολικά τα καλοκαίρια μας αναμένεται να γίνουν πιο ξηρά από το έτος 2100, αλλά οι έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και οι πλυμμήρες αναμένεται να γίνουν πολύ πιο συχνές τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται θα είναι σε θέση να κρατήσει περισσότερη υγρασία, και ως εκ τούτου, αναμένεται ακόμα περισσότερη βροχή, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Climate Change journal.

Ο Δρ Λιζ Κέντον, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δήλωσε: «Μέχρι τώρα, τα κλιματικά μοντέλα δεν είχαν καταφέρει να προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι βροχοπτώσεις μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. Το μοντέλο αυτό είναι πολύ υψηλής ανάλυσης και για πρώτη φορά μας επιτρέπει να εξετάσουμε τις αλλαγές αυτές»

«Σύμφωνα με το κλιματικό μοντέλο, αναμένονται βαρύτερες θερινές νεροποντές στο μέλλον με σχεδόν πενταπλάσια περιστατικά απ’ ότι μέχρι σήμερα, αλλαγές αναμενόμενες, όσο θερμαίνεται ο πλανήτης. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις προβλέψεις μας, αφού το αποτέλεσμα βασίζεται μόνο σε ένα μοντέλο και αναμένουμε νέες εξίσου λεπτομερείς προσομοιώσεις για να δούμε αν τα αποτελέσματά τους υποστηρίζουν τα ευρήματα αυτά.» επισημαίνει.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.