Αυτό είναι το πρώτο βήμα της αμερικανικής δράσης στο Ιράκ την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί για την ώρα να περιορίσει. Παλιό εργοστάσιο χημικών κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

OBAMAΟ αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σταλούν έως 300 στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Βαγδάτη, ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση, χωρίς, όμως, να δώσει άμεση εντολή για αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Αναφερόμενος στους 300 στρατιωτικούς συμβούλους, είπε ότι θα αναλάβουν «να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν» τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μάχες. Ο Ομπάμα επέμεινε, πάντως, ότι «οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν στο Ιράκ».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» και είπε ότι η κρίση χρειάζεται μια πολιτική λύση. Το Ιράκ είχε ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών.

Φωτογραφία: REUTERS/Kevin Lamarque
Ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών και προσπαθεί να προσδιορίσει στόχους και δήλωσε: «Θα είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε στοχευμένη και συγκεκριμένη στρατιωτική δράση, εάν θεωρήσυομε ότι η κατάσταση στο έδαφος το απαιτεί». Είπε πάντως ότι προηγουμένως θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής.

Για το ενδεχόμενο παραίτησης του ιρακινού ηγέτη Νούρι Αλ Μαλίκι ο Ομπάμα είπε:  «Δεν είναι δουλειά μας να επιλέγουμε τους ηγέτες του Ιράκ».  Για το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Ο Ιράν μπορεί να παίξει επικοδομητικό ρόλο εάν βοηθήσει να σταλεί το ίδιο μήνυμα που στέλνουμε και εμείς στην ιρακινή κυβέρνηση: ότι το Ιράκ μπορεί να κρατηθεί εάν ακολουθήσει πολιτική που να συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές. Εάν το Ιράν έρχεται μόνο σαν ένοπλη δύναμη εκ μέρους των σιιτών τότε αυτό θα χειροτερεύσει πιθανώς την κατάσταση».

Οι εξτρεμιστές ελέγχουν παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων 

Ισλαμιστές σουνίτες, οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος του Ιράκ, κατέλαβαν ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων που χρονολογείται από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Γνωρίζουμε πως το ΙSIL (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) κατέλαβε το συγκρότημα Αλ Μουθάνα, αναφέρει η Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

Η ίδια διευκρινίζει ωστόσο πως δεν πιστεύει ότι οι εξεγερμένοι ισλαμιστές είναι σε θέση να παράγουν λειτουργικά χημικά όπλα, επειδή τα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη εκεί είναι πολύ παλιά. Το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είχε αρχίσει να παράγει αέριο μουστάρδας και άλλα χημικά αέρια, μεταξύ των οποίων σαρίν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μερικούς μήνες μετά την άνοδο του Σαντάμ Χουσέιν στην προεδρία, σύμφωνα με ένα έγγραφο της CIA. Αυτό το πρόγραμμα χημικών όπλων είχε φθάσει απόγειό του στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς περίπου 209 τόνοι αερίου σαρίν παρήχθησαν το 1987 και 394 τόνοι το 1988.

Ωστόσο η CIA υποστηρίζει πως το συγκρότημα αυτό είχε κλείσει στη συνέχεια μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, όταν αποφάσεις του ΟΗΕ απαγόρευσαν στο Ιράκ οποιαδήποτε παραγωγή χημικών όπλων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν πάντως «να ανησυχούν για την κατάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής εγκατάστασης από το ΙSIL», διευκρίνισε η Ψάκι.

«Δεν πιστεύουμε πως το συγκρότημα περιέχει υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά και θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το μετακινήσουμε με ασφάλεια», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.