Είναι η διοργάνωση που έκανε ιερή φλόγα να σβήσει ταπεινά, προορίζεται για πόλεις που δεν υπάρχουν και ικανοποιεί κάθε απαίτηση των συμμετεχόντων της! Από διπλό σαπούνι μέχρι σπα..

MOUNTIALΕίναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σόου του πλανήτη, ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι διαφορετικών φυλών, εθνών και θρησκειών ξενυχτούν κάθε βράδυ, ακατανίκητα αφοσιωμένοι σε έναν κοινό Θεό. Είναι η μεγάλη γιορτή της μπάλας, που αποτελείται από γκολ και φάουλ, ντρίπλες και δεξιοτεχνία, αγωνία και ανακούφιση, εθνική υπερηφάνεια κι απογοήτευση, μπόλικο πάθος κι άλλη τόση «τρέλα» -με ή χωρίς εισαγωγικά. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά δείγματά της…

Γιατί έσβησε η φλόγα;

Η αιώνια φλόγα πίσω από την Αψίδα του Θριάμβου στο βωμό του άγνωστου στρατιώτη στο Παρίσι έχει σβήσει μόνο μία φορά από το 1923 -όταν και άναψε. Το περιστατικό έγινε το 1998, ήταν μάλλον ατυχές και η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί ακέραια στην -αποκαλούμενη- «στρογγυλή θεά». Η φλόγα έσβησε όταν ένας μεθυσμένος Μεξικανός ούρησε πάνω της μετά τη νίκη της Γαλλίας επί της Βραζιλίας…

Πόλη απ’ την αρχή!

Το Μουντιάλ του 2022 θα γίνει σε μια πόλη που δεν υπάρχει ακόμα! Μέχρι στιγμής έχουμε δει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου να ανατίθεται σε γήπεδα που δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί. Αυτό του 2022, που έχει ανατεθεί στο Κατάρ, έχει την ιδιαιτερότητα ότι για χάρη του δεν θα δημιουργηθούν μόνο γήπεδα, αλλά και μια ολόκληρη πόλη από την αρχή.

Το δωμάτιο χαλάρωσης των Κοσταρικανών φαίνεται πως έπιασε τόπο

Οι απαιτήσεις των ομάδων

Οι σταρ της μπάλας δε θα μπορούσαν να μην έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες απαιτήσεις, στην περίπτωση όμως ενός Μουντιάλ, οι απαιτήσεις τίθενται σε ομαδικό επίπεδο. Σε αυτό της Βραζιλίας, η Γαλλία έχει ζητήσει δύο ειδών σαπούνια στο δωμάτιο κάθε μέλους της αποστολής (άλλο για τα χέρια, άλλο για το μπάνιο) και ομοιόμορφο χρωματισμό στα δωμάτια των παικτών. Η Ουρουγουάη έχει παρακαλέσει για αθόρυβο air condition, η Ιαπωνία για δωμάτια με τζακούζι, το Εκουαδόρ για μπανάνες στα δωμάτια των ποδοσφαιριστών, η Αλγερία για το Κοράνι σε κάθε δωμάτιο και η Κόστα Ρίκα για τη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι παίκτες θα μπορούν να χαλαρώνουν (με καναπέδες και video games).

Τέλος, για τις ανάγκες της Εθνικής Γερμανίας, χορηγοί δημιούργησαν ένα ένα προπονητικό καμπ με 13 σπίτια και 65 δωμάτια και ατμόσφαιρα χωριού, που μετά το τέλος της διοργάνωσης θα αξιοποιηθεί ως κέντρο άθλησης και αναψυχής.

Ο προορισμός ενός γηπέδου

Το Manaus Stadium, γήπεδο το οποίο φιλοξένησε τον αγώνα Αγγλία – Ιταλία, μετά τη λήξη του Μουντιάλ θα πάψει να είναι γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεδομένης της δύσκολα προσβάσιμης περιοχής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν ποδοσφαιρική ομάδα εκεί, προσανατολίζει τους Βραζιλιάνους σε άλλου είδους αξιοποίηση της εγκατάστασης, πολύ πιο θλιβερή, Οπως έχει γραφτεί, προβλέπεται να δημιουργηθεί εκεί φυλακή.

Το τραγούδι των ρεκόρ

Το τραγούδι που έβγαλε η Σακίρα το 2010 για το Μουντιάλ της Αφρικής (Waka Waka) πούλησε πάνω από 1.000.000 αντίτυπα τους πρώτους δύο μήνες κυκλοφορίας του, κατακτώντας τον τίτλο του πιο ραγδαία εμπορικού άλμπουμ της ψηφιακής εποχής! Εγινε νούμερο ένα σε περισσότερες από 20 χώρες και έφτασε στην όγδοη θέση των βίντεο του Youtube με τα περισσότερα «κλικ». Καθόλου περίεργο, που η Σακίρα έβγαλε τραγούδι και για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Η πιο ακριβή αξία

Ο ακριβότερος -ως αξία στην αγορά- παίκτης του Μουντιάλ 2014 ανήκει στην Αργεντινή και δεν είναι άλλος από τον Λιονέλ Μέσι. Σύμφωνα με τη FIFA, η εμπορική αξία του στην ποδοσφαιρική αγορά υπολογίζεται στα 139,6 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ξυπόλητοι… σπίτια τους

Σύμφωνα με το History Channel, ο λόγος που η Ινδία αποσύρθηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 (το οποίο επίσης έγινε στη Βραζιλία) ήταν ότι οι κανονισμοί επέβαλλαν στους παίκτες να φορούν παπούτσια και οι ποδοσφαιριστές της είχαν συνηθίσει να παίζουν ξυπόλητοι.

Τρία για… ένα!

Για τα έξοδα, τα οποία στοίχισε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας έχουν πολλά γραφτεί. Είναι εξωφρενικά ακριβό, σαφώς το ακριβότερο της ιστορίας, καθώς συνολικά υπολογίζεται ότι στοίχισε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει περισσότερα από ό,τι και τα τρία προηγούμενα Μουντιάλ μαζί (αυτό της Ιαπωνίας το 2002 ήταν στα 5 δισ., της Γερμανίας το 2006 στα 6 και της Ν. Αφρικής το 2010 στα 4 δισ. δολ.)!

The winner(s) takes it all

Το χρήμα φέρνει χρήμα, εν προκειμένω όχι σε αυτόν που το δαπάνησε. Η FIFA όρισε ότι ο νικητής του Μουντιάλ 2014 θα ανταμοιφθεί με το ποσό των 35 εκατομμυρίων δολαρίων (4 περισσότερα από τον νικητή του προηγούμενου Παγκοσμίου). Ο δεύτερος φιναλίστ θα αρκεστεί σε χρηματικό έπαθλο 25 εκατ. δολ. (άρα σύνολο για τους δύο πρώτους 60 εκατ. δολάρια).

Οι Simpsons για το Μουντιάλ!

Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήταν αφιερωμένο επεισόδιο των Simpsons που προβλήθηκε στις 30 Μαρτίου. Σε αυτό, ο Χόμερ έχει επιλεγεί ως διαιτητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως η ακεραιότητά του τίθεται σε δοκιμασία όταν Βραζιλιάνοι γκάγκστερς τον πλησιάζουν και του ζητούν να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Φυσικά πρόκειται για καθαρή φαντασία, άλλωστε δεν υπάρχει διαφθορά στη FIFA -σωστά;

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.