Με σταθερά βήματα φαίνεται πως προχωράει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την φαρμακευτική περίθαλψη σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ένα μέτρο που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.

farmakaΤο σχέδιο αφορά περίπου 2,4 εκατ. άμεσα ανασφάλιστους και, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία”, έχει δεσμευθεί ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 200 εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου.

Αν και ο απόλυτος αριθμός των ανασφάλιστων παραμένει “γρίφος”, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τελικά δεν θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια. Ωστόσο, από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων αγγίζει τα 2,4 εκατ. άμεσα ανασφάλιστους πολίτες και 94.462 έμμεσα.

Μάλιστα, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας εκπονείται με βάση τον αριθμό αυτό. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, που εκτιμούν ότι ο αριθμός στην πραγματικότητα θα αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερος και θα αγγίξει τα 3εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδδης, ζητώντας μάλιστα την συνδρομή της φαρμακοβιομηχανίας, με την λογική, τα 100 εκατ. ευρώ να καλυφθούν από το πλεόνασμα και τα υπόλοιπα 100 εκατ.  ευρώ από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων καθιερώνει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Πιο αναλυτικά, καθορίζει ως δικαιούχους
της σχετικής παροχής, τους πολίτες που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς και τα προστατευόμενα μέλη τους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλη νομοθετική ρύθμιση και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Βάσει των κριτηρίων αυτών, το ατομικό εισόδημα των πρώην άμεσα ασφαλισμένων, προκειμένου για άτομα που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση, να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισα των ατομικών εισοδημάτων των δύο συζύγων να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.