Αλλαγές σε κρίσιμες θέσεις της Δικαιοσύνης

dikaiosinhΟι διεργασίες για την πλήρωση των κενών που δημιουργούνται σε ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης στο τέλος του μήνα με την αποχώρηση κορυφαίων δικαστικών παραγόντων έχουν ξεκινήσει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Οι αποχωρήσεις ταυτόχρονα του προέδρου του Αρείου Πάγου Μιχάλη Θεοχαρίδη, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη, του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονυσίου Λασκαράτου και πολλών αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια σηματοδοτούν το εύρος των επικείμενων αλλαγών.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, προσανατολίζεται σε αξιοκρατικές επιλογές, προσμετρώντας παράλληλα και τον παράγοντα της επετηρίδας, χωρίς ωστόσο να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής. Η ύπαρξη χρόνιων ανεπίλυτων προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης με σημαντικότερο εκείνο της αρνησιδικίας, προβληματίζουν την κυβέρνηση και οδηγούν τον υπουργό Δικαιοσύνης σε επιλογές προσώπων ικανών να επιταχύνουν το έργο της και να διοικήσουν τα δικαστήρια με στιβαρότητα.

Ειδικά για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου από την οποία αποχωρεί μετά επιτυχημένη θητεία -κατά κοινή ομολογία- ο κ. Καραβοκύρης, η κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερο βάρος. Ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ελέγχει το σύνολο των μεγάλων συμβάσεων και διενεργεί προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο στις δαπάνες των ΟΤΑ και του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί εταίροι -την πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο υποβάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης- θα κινηθούν μεταξύ των αντιπροέδρων που υπηρετούν σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο με επικρατέστερες επιλογές εκείνες της Φλώρας Καλδή για τη θέση του Γενικού Επιτρόπου και του Ιωάννη Σαρμά για τη θέση του προέδρου, ενώ συζητούνται και τα ονόματα των λοιπών αντιπροέδρων, μεταξύ των οποίων του Νικολάου Αγγελάρα, αλλά και άλλων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Για τον Αρειο Πάγο οι διεργασίες για την επιλογή νέου προέδρου εμφανίζονται πιο περίπλοκες, καθώς οι περισσότεροι αντιπρόεδροι που σήμερα υπηρετούν έχουν ακόμα μόνον ένα χρόνο υπηρεσίας (συνταξιοδοτούνται τον Ιούνιο του 2015). Πρόκειται για τους Αθανάσιο Κουτρουμάνο, Γεώργιο Χρυσικό, Γεώργιο Γιαννούλη και Ιωάννη Σίδερη (όλοι με ένα χρόνο), ενώ η κ. Δήμητρα Παπαντωνοπούλου που ακολουθεί στη δικαστική επετηρίδα είναι η μόνη που διαθέτει τριετία.

Οι προβληματισμοί σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με το αν θα τηρηθεί, όπως πέρυσι, η δικαστική επετηρίδα με επιλογή προσώπου που θα μείνει ένα χρόνο ή αν θα επιλεγεί ανώτατος δικαστικός λειτουργός με δυνατότητα να μείνει για περισσότερα χρόνια.

Στην πρώτη περίπτωση η επιλογή του Γεώργιου Χρυσικού συζητείται μεταξύ άλλων, ενώ εάν αποκλειστούν όσοι έχουν μόνο μια χρονιά, η επιλογή της κ. Παπαντωνοπούλου εμφανίζεται ως μονόδρομος.

Προς τροποποίηση νόμου

Πάντως, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν οι επιλογές θα γίνουν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης μελετά τη ριζική τροποποίηση νόμου που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη, και επέβαλε για πρώτη φορά διαδικασία ακρόασης από τη Βουλή των υποψηφίων για τις ηγετικές θέσεις της δικαιοσύνης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή θα τροποποιηθεί και θα συντομευθεί, ενώ δεν αποκλείεται να θεσμοθετηθεί διαδικασία προεπιλογής από εκλεκτορικό σώμα που θα συγκροτείται από μέλη των Ολομελειών των ανωτάτων δικαστηρίων.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.