Οι σκόπελοι που καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο. Απολύσεις, νέο μισθολόγιο και αξιολόγηση προσωπικού και υπηρεσιών οι νέες προκλήσεις για τον κρατικό μηχανισμό.

dhmosio - ΔΗΜΟΣΙΟΜεταρρυθμίσεις στο κράτος προανήγγειλε χτες ο Πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο ενώ την ίδια στιγμή η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ υπενθύμιζε ότι χρειάζονται και νέες αλλαγές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρώσει:

  • Τις 15.000 απολύσεις που αναγράφονται στο Μνημόνιο για την διετία 2013-2014. Εκκρεμούν περίπου 3.500- 4.000 απολύσεις ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές μάχες για περίπου 5.0000 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετά την πάροδο του 8μηνου απολύθηκαν.
  • Για τις υπόλοιπες απολύσεις εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα «κοιτάξει» από το Φθινόπωρο προς τις ΔΕΚΟ συγκοινωνιών για την μείωση δομών και περιορισμό θέσεων εργασίας καθώς και στις ανώνυμες αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ. Σχετικά με τις 2.000 απολύσεις που ζητάει το ΔΝΤ να γίνουν το 2015 αυτές θα πραγματοποιηθούν από τον έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων.
  • Νέο μισθολόγιο με περικοπές σε μισθούς – επιδόματα και  ριζικές μετατροπές στο μισθολογικό καθεστώς του δημοσίου. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν ότι υπάρχουν ακόμα κλητήρες στο υπουργείο Οικονομικών που λαμβάνουν έως και 2.000 ευρώ μισθό όταν οι εκπαιδευτικοί δεν ξεπερνούν τα 750 ευρώ. Το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο- βαθμολόγιο θα είναι έτοιμο προς παρουσίαση τον Σεπτέμβριο.
  • Την αξιολόγηση των υπαλλήλων για την οποία έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΠΟΕ ΟΤΑ και κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση διαφωνούν με την υποχρεωτική ποσόστωση του 15% σε όσους υπαλλήλους πρέπει να λάβουν βαθμό αξιολόγησης κάτω από την βάση εκτιμώντας ότι αποτελεί προθάλαμο απολύσεων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ζητά την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.
  • Αξιολόγηση των δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση και περαιτέρω μείωση διευθύνσεων κτλ εκρεμμεί συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο προκειμένου να ανακοινώσουν και επίσημα ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν σε αξιολόγηση  υπαλλήλων και δομών στους ΟΤΑ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.