Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Υπέρ της μοναρχίας τάσσονται οι Ισπανοί

9 Ιουνίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑΗ μοναρχία στην Ισπανία ανακτά τη δημοτικότητά της και η πλειοψηφία των Ισπανών (55,7%) την υποστηρίζει ως πολίτευμα, ενώ το 72,9% πιστεύει ότι ο διάδοχος Φίλιππος θα γίνει “καλός βασιλιάς”, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος, στις 2 Ιουνίου, και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Ιανουάριο μόνο το 49,9% των Ισπανών στήριζαν τη μοναρχία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sigma Dos που δημοσιεύεται στην κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο.

Μολονότι, πάντως, η μοναρχία χαίρει μεγάλης δημοτικότητας (72,6%) στους Ισπανούς άνω των 65 ετών, η νέα γενιά εμφανίζεται πιο επιφυλακτική: στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών υπέρ της μοναρχίας τάσσεται το 46,1% ενώ το 46,3% θα προτιμούσε ένα “άλλο μοντέλο” για τη χώρα.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δεν ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να γίνει δημοψήφισμα. Με βάση άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Ελ Παΐς, το 62% των Ισπανών θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της μοναρχίας.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η δημοτικότητα του πρίγκιπα Φιλίππου έχει αυξηθεί: το 72,9% πιστεύει ότι θα γίνει “καλός βασιλιάς” και το 57,5% ότι “θα μπορέσει να αποκαταστήσει το χαμένο κύρος της μοναρχίας”.

Μετά την παραίτησή του, αυξήθηκε και η δημοτικότητα του Χουάν Κάρλος, αφού το 65% θεωρεί ότι η βασιλεία του ήταν “καλή ή πολύ καλή” ενώ στις αρχές του έτους το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 41,3%.
Πάντως, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Ισπανούς (76,4%) πιστεύουν ότι ορθώς έπραξε και παραιτήθηκε. Η δημοφιλέστερη όλων μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας παραμένει η βασίλισσα Σοφία καθώς για αυτήν το 78,5% των Ισπανών έχει “καλή ή πολύ καλή άποψη”.

Η πριγκίπισσα Λετίθια, η σύζυγος του 46χρονου Φίλιππου και μελλοντική βασίλισσα παραμένει αρκετά πίσω, με ποσοστό θετικών απόψεων για το πρόσωπό της μόνο 54,3%.

fpress

 

This entry was posted on Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2014 at 19:31 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply