«ΑΣ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ»

ΕΡΝΤΟΓΑΝΜε μία δήλωση – χρησμό, που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν διπλωματικό ελιγμό, απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλήθος που φώναζε για τη επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός την Παρασκευή βρέθηκε στα εγκαίνια του Τεμένους Ορτάκιοϊ, το οποίο ήταν εδώ και τρία χρόνια κλειστό για ανακαίνιση.

Συνοδευόμενος από υπουργούς και τοπικούς άρχοντες, ο Ερντογάν συμμετείχε στην πρώτη προσευχή στο ανακαινισμένο τέμενος που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της χώρας απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην τελετή εγακινίων. Ενώ μερίδα των συγκεντρωμένων άρχισε να φωνάζει «Αγιά Σοφιά» αναφερόμενοι στο σήμα κατετεθέν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δίπλα στην Αγία Σοφία υπάρχει το Τέμενος Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί), αλλά παραμένει άδειο από τακτικούς πιστούς. Πρέπει πρώτα να γεμίσουμε αυτό το τέμενος, όχι μόνο στο μπαϊράμι αλλά και για τις άλλες ώρες. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αυτό».

Οι θρησκευτικές πρσευχές στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1935, έχουν απαγορευθεί, ωστόσο πολλές είναι οι φωνές που καλούν στην επαναλειτουργία της ως τέμενος.

Οσο για το τέμενος Ορτάκιοϊ βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό στύλο της γέφυρας του Βοσπόρου και έχει επιβιώσει από δεκάδες σεισμούς και φωτιές από την ημέρα της ολοκλήρωσής του το 19ο αιώνα στα χρόνια διακυβέρνησης του σουλτάνου Αμπντουλμετζίντ. Είναι η πέμπτη φορά που υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης μέσα σ’ αυτούς τους δύο αιώνες.

Αρχιτέκτονές του ήταν δύο Αρμενο-οθωμανοί, ο Γκαραμπέτ Μπαλιάν και ο γιος του Νιγκογκάγιος, με σπουδές στη γαλλία, γνωστοί για την επιρροή τους στην οθωμανική αρχιτεκτονική.

Πηγή: Sabah

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.