Το πληκτρολόγιο των Ελλήνων από το Σαν Φρανσίσκο είναι και επισήμως το ταχύτερο στον κόσμο σε touch screen συσκευές. Τι λέει στο Weekend Edition ο δημιουργός του

Fleksy- Το ελληνικό πληκτρολόγιοΟ Γιάννης Βερδελής και ο Κώστας Ελευθερίου δεν έχουν σταματήσει να κυνηγάνε τα όνειρα τους έχοντας πάντα κατά νου την επίλυση πρακτικών ζητημάτων της καθημερινής μας ζωής.

Όπως το να πληκτρολογείς γρήγορα και με ακρίβεια.

Οι δύο Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Σαν Φρανσίσκο, δημιούργησαν πρόσφατα το Flesky, ένα πληκτρολόγιο που χάρη στον αλγόριθμό του, ξεφεύγει από την απλή πρόβλεψη και αυτόματη διόρθωση, οδηγώντας σε μια πιο ακριβή και εύκολη πληκτρολόγηση.

Πλέον, το πληκτρολόγιο τους είναι το ταχύτερο στον κόσμο σε touch screen συσκευές και μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες.

Το ρεκόρ πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ενώπιον αντιπροσώπου της Guinness World Record και στο καντράν ήταν ο Marcel Fernandes, χρήστης του Fleksy. Πληκτρολόγησε την επίσημη προκαθορισμένη φράση (The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human) σε 18.19 δευτερόλεπτα.

Εδώ το βίντεο του ρεκόρ:

Η εταιρεία του Γιάννη και του Κώστα, Syntellia, κατάφερε με λίγα λόγια να κάνει μια “επανεφεύρεση” του πληκτρολογίου αφής  με το keyboard της για touchscreen συσκευές και να κερδίσει το βραβείο “Innovations Design and Engineering Award” στην περσινή CES.

Η υλοποίηση δεν μοιάζει με τίποτε άλλο μιας αλλάζει εντελώς ο τρόπος λειτουργίας και η εμπειρία του χρήστης. Είναι το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε σε 3D σύστημα gestures, το πρώτο που λειτούργησε σε smartwatch (Omate) και το πρώτο που η Apple επέτρεψε στο iOS.

Εμείς, μιλήσαμε με τον  Γιάννη Βερδελή, απ’ ευθείας από το το Σαν Φρανσίσκο, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της Syntellia, της εταιρείας που ίδρυσε με τον Κώστα Ελευθερίου το 2011.

Τι ακριβώς είναι το Flesky; Μία παρουσίαση για το κοινό μας

To Fleksy είναι μια εφαρμογή που κάνει την δακτυλογράφηση σε οθόνες αφής πολύ αποτελεσματική. Λειοτουργεί εκμεταλλευόμενο τη γεωμετρία της κάθε λέξης και τον τρόπο που γράφει ο χρήστης και βρίσκει τη λέξη που θέλει να γράψει ο χρήστης ακόμα και αν δεν γράψει ούτε ένα γράμμα σωστά.

Οι δύο δημιουργοί

Πώς προέκυψε η ιδέα για την ανάπτυξη του;

Ξεκίνησε σαν δική μας ανάγκη. Συνειδητοποιήσαμε ότι μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των smartphones είναι ακριβώς ο τρόπος εισαγωγής κειμένου. Για το λόγο αυτό αναπτύξαμε το Fleksy το οποίο καταφέρνει να δίνει τόσο εύστοχες διορθώσεις που μπορεί κανείς να γράφει χωρίς καν να κοιτάει την οθόνη της συσκευής του.

Σε πόσες χώρες και πώς γίνεται η διάθεση του;

Διατίθεται τόσο μέσω του Google Play όσο και από το App Store της Apple σε όλο τον κόσμο. Έχουμε χρήστες από κάθε χώρα στον κόσμο και υποστηρίζουμε 18 γλώσσες, ενώ η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

Πώς κινείται από άποψη πωλήσεων; Έχετε πέσει μέσα στις αρχικές εκτιμήσεις σας;

Έχουμε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο κατεβάσματα και πολύ ανοδικούς ρυθμούς στην απόκτηση νέων χρηστών. Πολλές φορές ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας!

Ζείτε και εργάζεστε στο Σαν Φρανσίσκο και έχετε τη δική σας εταιρεία. Πώς φτάσατε στο σημείο να καταφέρετε να ανταγωνίζεστε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς; Γιατί επιλέξατε συγκεκριμένα το Σαν Φρανσίσκο;

Η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο είναι πολύ πρόσφορη για να ξεκινήσει κανείς μια startup. Βρίσκεσαι στο κέντρο των εξελίξεων, είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσεις τους σωστούς ανθρώπους και να γίνεις γνωστός. Ο ανταγωνισμός φυσικά είναι πάντα μεγάλος αλλά πολλές φορές μια νέα και μικρή εταιρία έχει την ευελιξία να μπορεί να ανταγωνίζεται ακόμα και κολοσσούς όταν στοχεύεις σε ένα συγκεκριμένο προϊόν και κοινό.

Προσωπικά, τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που έχει όραμα να αναπτύξει τη δική του start up εταιρεία;

Να βρουν μια ιδέα με διεθνές αντίκτυπο, να μην κλείνονται μέσα στα όρια της ελληνικής αγοράς. Επίσης είναι σημαντικό να προσπαθήσουν να μεγαλώσουν γρήγορα και να ψάξουν επενδυτές για να το κάνουν αυτό. Πιστεύω πως οι καλές ιδέες βρίσκουν χρήματα για να προωθηθούν. ή τουλάχιστον αυτό ίσχυσε στην δική μας περίπτωση.

Θα επιστρέφατε να ζήσετε και να εργαστείτε στην Ελλάδα;

Τόσο εγώ όσο και ο Κώστας λείπουμε πάνω από 10 χρόνια από την Ελλάδα. Φυσικά επισκεπτόμαστε συχνά και εκεί είναι οι γονείς μας. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον, είμαστε ακόμα νέοι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Fleksy ανακοίνωσε την προσθήκη πέντε νέων γλωσσών -Σουηδικά, Ουγγρικά, Δανέζικα, Σλοβάκικα και Τσέχικα- και φτάνει τις 18 συνολικά, καθώς και διαφορετικές διατάξεις πληκτρολογίου, δηλαδή AZERTY, QZERTY και QWERTZ.

Χρήστος Δεμέτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.