Είναι προσχηματική η παραίτηση του Φ. Κουβέλη; Φουντώνει η σεναριολογία στην Αγίου Κωνσταντίνου ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.

KOYVELISΗ λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φώτης Κουβέλης με την οποία ανακοινώνει ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στα όργανα προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις προκάλεσε έντονα σχόλια στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.

Αρκετά στελέχη εξέφραζαν στο παρασκήνιο την εντύπωση ότι πρόκειται για προσχηματική αποχώρηση

Αρκετά στελέχη εξέφραζαν στο παρασκήνιο την εντύπωση ότι πρόκειται για προσχηματική αποχώρηση αφού ο Πρόεδρος του κόμματος φάνηκε να καταθέτει παραίτηση με …αστερίσκο θέτοντας την απόφασή του υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και του Συνεδρίου όπου κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακόμα και στελέχη της ηγετικής ομάδας στο παρασκήνιο έκαναν λόγο για παραβίαση των διαδικασιών από την αιφνιδιαστική προαναγγελία της παραίτησης Κουβέλη.

Ο Γιάννης Πανούσης μιλώντας στο TVXS.gr, αναφέρει ότι το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Για την παραίτηση του Φ. Κουβέλη είπε: «Δεν θα ήταν δίκαιο για τον Φ. Κουβέλη ένα Συνέδριο που θα του ζητά να μην παραιτηθεί. Έχει μια ιστορία ο άνθρωπος και τον τιμά αυτό που έκανε. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα διαδοχής όχι επαναβεβαίωσης. Δεν του ζήτησε κανείς να παραιτηθεί αλλά το έκανε», ανέφερε με νόημα ο Γιάννης Πανούσης.

Αντίστοιχα ο Βασίλης Οικονόμου σε συνέντευξή του ευχήθηκε να μην είναι προσχηματική η παραίτηση Κουβέλη ζητώντας από το κόμμα να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο για την Κεντροαριστερά με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι.

Συνεργάτες του Σπύρου Λυκούδη αναφέρουν ότι ο βουλευτής επικρατείας δεν θέτει θέμα ηγεσίας του κόμματος

Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Λυκούδης αλλά και οι Γρηγόρης Ψαριανός και Αν. Παπαδόπουλος τηρούν σιγήν ιχθύος από χτες το απόγευμα. Συνεργάτες του Σπύρου Λυκούδη αναφέρουν ότι ο βουλευτής επικρατείας δεν θέτει θέμα ηγεσίας του κόμματος και μάλιστα αναμένεται να το κάνει ξεκάθαρο και στις κομματικές διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Η ηγετική ομάδα όμως κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στο Συνέδριο και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ τα συλλογικά όργανα δεν πρόκειται να κάνουν αποδεκτή την παραίτηση Κουβέλη μετατρέποντας τη διαδικασία σε επαναβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Επί τάπητος η αλλαγή πολιτικής

Σε κάθε περίπτωση όμως η κίνηση του Φ. Κουβέλη ανοίγει το θέμα της αλλαγής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ στο θέμα των συνεργασιών για την Κεντροαριστερά. Στον βαθμό όμως που ο Σπύρος Λυκούδης δεν επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και αφού δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει άλλο στέλεχος που επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η παραίτηση Κουβέλη θα μετατραπεί σε διαδικασία επαναβεβαίωσης του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες της ΔΗΜΑΡ ο Φ. Κουβέλης θα θέσει υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής την παραίτησή του και αν δεν γίνει αποδεκτή θα ζητήσει την προκήρυξη διαρκούς συνεδρίου με τους ίδιους συνέδρους που συμμετείχαν στο πρόσφατο Συνέδριο.

Οι συσχετισμοί στο συνέδριο είναι ευνοϊκοί για την πλειοψηφία που στήριξε τον Φώτη Κουβέλη και θεωρείται πιθανό να μην γίνει αποδεκτή ούτε σε αυτήν την περίπτωση η παραίτηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι ο Φώτης Κουβέλης επιμείνει σε κάθε περίπτωση στην παραίτησή του ακόμα και εν δεν γίνει αποδεκτή από τα όργανα οπότε το κόμμα θα οδηγηθεί σε τακτικό συνέδριο για την εκλογή νέου Προέδρου και συλλογικών οργάνων.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.