Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εξαφανίστε τις ημικρανίες

28 Μαΐου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Βρέθηκε φάρμακο που θα εξαφανίζει τις ημικρανίες με μία μόνο δόση;

HMIKRANIESΗ ημικρανία είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς και τα συμπτώματά της, πέρα από τον πόνο, περιλαμβάνουν την οπτική αύρα, τη ναυτία και την κόπωση. Αν και τα ακριβή αίτια πίσω από την εκδήλωσή της δεν είναι πλήρως κατανοητά, ωστόσο μπορεί να προκληθεί –μεταξύ άλλων- από συγκεκριμένες μυρωδιές, τα έντονα φώτα, ορμονικές αλλαγές και αλλαγές του καιρού.

Όσο για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, δεν έχουν σχεδιαστεί μέχρι τώρα φάρμακα ειδικά για αυτή και έτσι συνήθως χρησιμοποιούνται αντιεπιληπτικά ή αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, καθώς και β-αναστολείς, το ποσοστό επιτυχίας των οποίων όμως ποικίλει.

Ωστόσο, μια νέα θεραπεία, η πρώτη που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψη της ημικρανίας, έρχεται να αλλάξει την καθημερινότητα πολλών ασθενών. Η θεραπεία αυτή «στοχεύει» σε μια χημική ουσία, που ονομάζεται CGRP (πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης), η οποία απελευθερώνεται από τις νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο. Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες φαίνεται να έχουν υψηλότερα επίπεδα CGRP, γεγονός που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αλλαγές στην επένδυση του εγκεφάλου, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση επεισοδίων ημικρανίας.

Η συγκεκριμένη θεραπεία λειτουργεί όπως τα αντισώματα, εμποδίζοντας τη δράση του CGRP με το να συνδέεται με τους υποδοχείς του. Δύο μορφές αυτής της ουσίας έχουν δοκιμαστεί και οι δύο έχουν δείξει σημαντική μείωση στα επεισόδια εκδήλωσης ημικρανίας. Συγκεκριμένα, η πρώτη έδειξε ότι το 33% και το 16% των συμμετεχόντων σημείωσε πτώση 50% και 100%, αντίστοιχα, στον αριθμό των ημερών του μήνα που είχαν ημικρανία. Στη δεύτερη δοκιμή το 33% των ασθενών παρουσίασαν πλήρη μείωση των επεισοδίων.

vita

This entry was posted on Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2014 at 19:41 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply