Οι πολυεπίπεδες εικόνες λειτουργούν ως χρονοπύλη στα αιματηρά γεγονότα!
STREET VIEWΟι ναζί βαδίζουν στο Παρίσι, το Λονδίνο υποφέρει από τον αιφνιδιαστικό γερμανικό βομβαρδισμό και η Χιροσίμα είναι αντιμέτωπη με τον πυρηνικό όλεθρο.

Όχι, δεν πρόκειται για «επίκαιρα» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά για την αναδρομή στο παρελθόν που μας προσφέρει η υπηρεσία Street View της Google!

Η εφημερίδα «The Guardian» αποτάνθηκε λοιπόν στον ειδικό Halley Docherty για να δημιουργήσει τη μαγεία, ήτοι να μπολιάσει ιστορικές φωτογραφίες της αιματηρής παγκόσμιας σύρραξης με τις τωρινές εικόνες που προσφέρει το Google Street View.

Ο Docherty κατάφερε να ταιριάξει ακριβώς τις τοποθεσίες των παλιών εικόνων με την ψηφιακή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σημεία που είχαν άλλοτε απαθανατιστεί τα στιγμιότυπα.

Κι έτσι το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βαρσοβία, το Βερολίνο αλλά και το Σαν Αντόνιο και η Νέα Υόρκη γίνονται ηλεκτρονικός καμβάς για να ξεδιπλωθεί σε όλη της τη ζοφερή μεγαλοπρέπεια η παγκόσμια Ιστορία.

Η σειρά περιλαμβάνει σημεία-ορόσημα όπως η νεοϋρκέζικη Times Square και τα παρισινά Champs-Elysées, αλλά και χαροκαμένες τάφρους από βομβαρδισμούς.

Κι αν οι περισσότεροι από μας δεν ζήσαμε τα φονικά γεγονότα του μεγαλύτερου πολέμου της ανθρωπότητας, η δουλειά του Docherty μας βάζει κατευθείαν στην καρδιά των γεγονότων, έστω και από την ασφάλεια της οθόνης μας.


Γερμανοί στρατιώτες παρελάζουν στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού, Ιούνιος 1940


Έφιπποι γερμανοί στρατιώτες κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου


Αγόρι βρίσκει τον πατέρα του καθώς το απόσπασμα της British Columbia του Καναδά παρελάζει στην καναδική πόλη New Westminster (1 Οκτωβρίου 1940)


Στις 14 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια του αιφνιδιαστικού ναζιστικού βομβαρδισμού του Λονδίνου, μια βόμβα καταστρέφει το καταφύγιο στον σταθμό Balham


Γερανοί απομακρύνουν λεωφορείο από τον σταθμό του Balham, Οκτώβριος του 1940


Η γέφυρα που συνδέει τα δύο τμήματα του Γκέτο της Βαρσοβίας, απαθανατισμένη το 1942, έναν χρόνο πριν από την περίφημη εξέγερση


Αγόρι χαιρετά τα αμερικανικά στρατεύματα που παρελάζουν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας την 1η Ιουλίου 1942


Τα πλήθη παρακολουθούν την εξέλιξη της Απόβασης στη Νορμανδία από τον πίνακα ανακοινώσεων της Times Square, Νέα Υόρκη, 6 Ιουνίου 1944


Ενθουσιώδη πλήθη κατακλύζουν τα Ηλύσια Πεδία μετά την απελευθέρωση του Παρισιού (Αύγουστος 1944)


Γερμανός πολίτης παρατηρεί την αφίσα του σοβιετικού ηγέτη Στάλιν στη βερολινέζικη λεωφόρο Unter-den-Linden, 3 Ιουνίου 1945


Ο Κόκκινος Στρατός στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, Βερολίνο 1945


Άντρας επιθεωρεί τα ερείπια που άφησε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.