Ο θρίαμβος της ακροδεξιάς σε Γαλλία και Βρετανία και η ενίσχυση των ακραίων κομμάτων στη Δανία και την Ουγγαρία, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα στο ευρωπαϊκο κοινοβούλιο.

akrode3ia sthn eurwphΗ ακροδεξιά βγαίνει ενδυναμωμένη από τις ευρωεκλογές. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφορά με τις άλλες παρατάξεις, είναι ότι δύσκολα θα μπορέσουν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης να δημιουργήσουν μια κοινή συμμαχία με την μορφή ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδες. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πολιτικές και η ρητορική τους είναι τόσο εθνικο-κεντρικές που δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε κοινούς στόχους, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι αντι-ευρωπαϊκά κόμματα. Οι αναλυτές θεωρούν λοιπόν ότι η νέα ευρωβουλή θα έχει στους κόλπους τις μικρές ανεξάρτητες ομάδες «ατάκτων» που θα βάλλουν κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος επιδιώκοντας την αποδόμησή του.

Η Μαρίν Λεπεν «των νέων και των εργαζομένων»

Στη Γαλλία έγινε η απόλυτη ανατροπή. Τον περασμένο Μάρτιο οι πολίτες επέλεξαν την αποχή – που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ – για αν δείξουν την δυσαρέσκειά τους στην ανυπαρξία πολιτικής και ηγεσίας του Φρανσουά Ολάντ, που ξέχασε τις προεκλογικές εξαγγελίες του και το προφίλ του δυναμικού ευρωπαίου ηγέτη. Στις ευρωεκλογές, η συμμετοχή ήταν αυξημένη και η Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε νικήτρια και με διαφορά. To Eθνικό Μέτωπο κέρδισε με 25,1%, η Κεντροδεξιά 20,2% και οι Σοσιαλιστές μόλις 14,3%.

Στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα το σοκ των συντηρητικών πολιτικών και των σοσιαλιστών υπουργών προσπάθησαν να αποφύγουν οι αναλυτές που τόνιζαν ότι οι γάλλοι επέλεξαν να πάνε στην κάλπη και να τρομάξουν το «σύστημα» επιλέγοντας το Εθνικό Μέτωπο.

Όπως σχολιάζει η Le Monde στο σημερινό πρωτοσέλιδό της, οι λαϊκές τάξεις, οι εργάτες και οι νέοι της Γαλλίας στήριξαν την Μαρίν Λεπέν. Στην περίπτωσή της τα νούμερα δεν κουράζουν. Προκαλούν ίλιγγο και τρόμο. Οι νέοι έως 35 ετών ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς σε ποσοστό 30%. Το Εθνικό μέτωπο επέλεξαν το 38% των υπαλλήλων γραφείου και το 43% των εργατών. Υπέρ των σοσιαλιστών ψήφισαν μόλις το 8% των εργατών και το 16% των υπαλλήλων γραφείου.

Νάιτζελ Φάρατζ: Η Ευρώπη τελειώνει… τουλάχιστον για τους Βρετανούς

Ο μέχρι πρότινος «γραφικός» του Στρασβούργου, κατάφερε τον θρίαμβο.O αρνητής της Ευρώπης, Νάιτζελ Φάρατζ, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «πολιτικό σεισμό» και ανακοίνωσε στους οπαδούς του ότι «Αναπόφευκτα η ευρωπαϊκή ενοποίηση τελειώνει απόψε». Γιόρτασε τα εντυπωσιακά ποσοστά που πήρε, με μια επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Eνωσης, την οποία κατηγόρησε ότι δίνει ψεύτικες ελπίδες στην Ουκρανία ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τα ποσοστά του κόμματος, που δεν βρίσκεται καν στο βρετανικό Κοινοβούλιο, εμφανίζονται στο 31%. Βάσει των αποτελεσμάτων μέχρι τις 03:20, το UKIP εκλέγει 22 ευρωβουλευτές, οι Συντηρητικοί 16, οι Εργατικοί 14, οι Πράσινοι 2, oι LibDem 1 και το ουαλικό Plaid Cymru 1.

Ενώ ο υπολογισμός των εδρών συνεχιζόταν και το UKIP βρισκόταν καθ’ οδόν να γίνει πρώτη δύναμη στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, ο Φάρατζ δήλωσε τα μεσάνυχτα ότι «συνεχίζουμε να εκπλήσουμε, τα πάντα είναι δυνατά». Το ποσοστό του UKIP αυξήθηκε κατά περισσότερο από 13% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, κατάφερε χωρίς μεγάλη δυσκολία να κεφαλαιοποιήσει τις παλινωδίες των πολιτικών του αντιπάλων στο ζήτημα της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αμφισβητείτο από την ίδια την κυβέρνηση. Ακόμη και οι «εργατικοί» πρωθυπουργοί ζητούσαν μια πιο χαλαρή σχέση με τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο πέτυχε την εξαίρεσή του από την υιοθέτηση του ευρώ. Ο νυν πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα αν θα πρέπει να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση. Σε αυτές τις «πλάτες» ο Νάιτζελ Φάρατζ πάτησε. Εμφανίστηκε ως ο αποφασισμένος πολιτικός που έχει ξεκάθαρη θέση, χωρίς αστερίσκους.

Δανία: Όταν ο ακροδεξιός εκφράζεται καλύτερα από τον σοσιαλδημοκράτη

Στην εκτός ευρώ Δανία, το Λαϊκό αντι-μεταναστευτικό κόμμα κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 26%, έναντι 19% των κυβερνώντων Σοσιαλιστών. Πατώντας κι αυτό πάνω στις πολιτικές των μεγάλων κομμάτων που κατάφεραν να κρατήσουν την χώρα μακριά από την πρώτη «ταχύτητα» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το Λαϊκο Κόμμα κατέβηκε στις εκλογές με σύνθημα «τα κοινωνικά επιδόματα είναι για τους Δανούς». Δηλαδή ζητούσε να μην καταβάλλονται κοινωνικά επιδόματα στους εργαζόμενους που προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσαν να είχαν απομονωθεί. Όμως και τα άλλα κόμματα, ακόμη και οι σοσιαλδημοκράτες, εξέφραζαν ανοικτά στην προεκλογική εκστρατεία τον φόβο ότι οι εργαζόμενοι από την ανατολική Ευρώπη θα θέσουν σε κίνδυνο το άριστο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

Αυστρία: Ανοδος του Στράχε

Στην Αυστρία, το ευρωσκεπτικιστικό και ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας κατάφερε να εξασφαλίσει το ένα πέμπτο των ψήφων , αυξάνοντας τα ποσοστά του κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, το FPO εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες των κυρίαρχων κομμάτων της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς που εναλλάσσονται στην εξουσία. Κατάφερε να συνδυάσει το πιο μετριοπαθές και αστικό προφίλ του που καλλιεργούσε εδώ και χρόνια με την αντι- μεταναστευτική ρητορική του. Θύμισε στους Αυστριακούς, τους παλιούς καιρούς της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ζήτησε να μειωθούν οι εισφορές προς την Ευρωπαίκή Ένωση και απαίτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πόσα χρήματα θα πρέπει η Βιέννη να δίνει στα προγράμματα διάσωσης των «άσωτων» χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Ουγγαρία: Η απάθεια έφερε το Jobbik 

Με 14,7% το ακροδεξιό κόμμα Jobbik της Ουγγαρίας που τάσσεται κατά των Εβραίων και των Ρομά, κατάφερε να υποσκελίσει τους Σοσιαλιστές, εκμεταλλευόμενο την απάθεια των ψηφοφόρων που μεταφράστηκε σε συμμετοχή μόλις του 28% των εγγεγραμμένων. Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η τελευταία δεκαετία ήταν μια καταστροφή για τους Ούγγρους εργαζόμενους που απώλεσαν πολλά από τα βασικά δικαιώματά τους.

Ωστόσο το Jobbik δεν επιζητά την έξοδο της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την μεταβολή της σε μια χαλαρή σχέση κυρίαρχων κρατών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω των ρατσιστικών ιδεών που εκφράζει δύσκολα θα βρει συμπαραστάτες σε άλλα αντι-ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα στην νέα ευρωβουλη.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.