ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ- ΚΑΛΠΗΣήμερα  Κυριακή 25 Μαΐου οι Ελληνες ψηφοφόροι βρίσκονται  ξανά μπροστά από τις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για το β΄ γύρο των Δημοτικών, Περιφερειακών εκλογών -όπου δεν αναδείχθηκε νικητής στον α΄ γύρο- και των Ευρωεκλογών.

Οι κάλπες άνοιξαν  στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα .

Πως ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο, προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές

  1. Ένωση Κεντρώων – Βασίλης Λεβέντης,
  2. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή) με συντονιστική επιτροπή,
  3. ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) με διοικούσα επιτροπή,
  4. Α.Σ.Κ.Ε. – Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) με εκτελεστική επιτροπή,
  5. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας – Χρίστος Χρηστίδης,
  6. Κοινωνία – Μιχάλης Ηλιάδης,
  7. ΚΕΑΝ (Κίνημα Εθνικής Αντίστασης) – Ιπποκράτης Σαββούρας,
  8. Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας – Αλή Τσαούς Μουσταφά,
  9. ΛΑΟΣ – Γιώργος Καρατζαφέρης,
  10. Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών – Γιώργος Τσαγκανέλιας,
  11. ΚΚΕ – Δημήτρης Κουτσούμπας,
  12. Το Ποτάμι – Σταύρος Θεοδωράκης,
  13. Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ-Ε.Κ.Ε.)
  14. Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή – Νίκος Μιχαλολιάκος.
  15. Γέφυρες Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος / Δράση – Θόδωρος Σκυλακάκης (συνασπισμός κομμάτων),
  16. Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές), Σαμπετάι Μάτσας,
  17. Λευκό, Κων. Ντάλιος,
  18. Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι,
  19. Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ), Δημήτρης Καζάκης,
  20. ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ), 3μελής διοικούσα επιτροπή Η. Ζαφειρόπουλος, Δ. Γουρνάς και Ε. Κωνσταντοπούλου,
  21. Ελευθερία, Μάριος Παπαιωάννου,
  22. Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, Φώτης Κουβέλης,
  23. Εθνικό Μέτωπο, Εμμ. Κώνστας,
  24. Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη: Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), Ανδρ. Λοβέρδος (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), Εμμ. Επιτροπάκης (Δυναμική Ελλάδα), Ν. Μπίστης (Μεταρρυθμιστική Αριστερά), Ι. Ράπτης (Νέοι Μεταρρυθμιστές), Ι. Τούντας (Πολιτεία 2012) και Ν. Διακουλάκης (Πρωτοβουλία Β΄)
  25. Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, Ν. Χρυσόγελος, Μ. Πίνιου Καλλή,
  26. ΜΛ ΚΚΕ (Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), διοικούσα επιτροπή Αντ. Παπαδόπουλος και Π. Κουφοβασίλης,
  27. Νέα Δημοκρατία, Αντώνης Σαμαράς,
  28. Κολλάτος – Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό, Δ. Κολλάτος,
  29. Ελπίδα Πολιτείας, Δημ. Αντωνίου,
  30. Παναθηναϊκό Κίνημα, Θ. Μαραγκουδάκης,
  31. Δραχμή, Θ. Κατσανέβας (συνασπισμός των κομμάτων Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα και Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα),
  32. Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών (6μελής εκτελεστική γραμματεία),
  33. Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο, Σταύρος Αναστασιάδης,
  34. Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, Β. Πολύδωρας και Χ. Ζώης (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση), Ν. Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος), Π. Ψωμιάδης (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνηση) – Συνασπισμός κομμάτων,
  35. Σχέδιο Β΄ , Γραμματέας πολιτικής επιτροπής Αντ. Σταυρόπουλος,
  36. Σοσιαλιστικό Κόμμα, Στ. Τζουμάκας,
  37. Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης,
  38. Συνασπισμός Ριζοσπαστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξης Τσίπρας,
  39. Κοινωνία Αξιών, Δ. Μπουραντάς,
  40. Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), Ε. Τσιομπανίδης,
  41. Πατριωτική ΄Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛ.ΛΑΣ), συνασπισμών των κομμάτων: Αν. Κότσιαλος (Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας-ΚΕΣΩ), Οδ. Τηλιγάδας (Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός – ΕΛΑΣ), Κ. Γκέκας (Κίνημα Πολιτικής Αλήθειας – ΚΙΠΑΛ),
  42. Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο ‘Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα ‘Αμεσης Δημοκρατίας, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνος Καμμένος, Ι. Δημαράς, Γ. Καλεάδης και Γ. Κόκκας.

Πως ψηφίζουμε στο β΄ γύρο των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών

Για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, για εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών, οι εκλογείς δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες των συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους την προηγούμενη Κυριακή.

Τι ισχύει για τους Ετεροδημότες

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς, μόνο εφόσον είχαν παλαιότερα εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν ζήτησαν να διαγραφούν, καθώς και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14 Μάρτη 2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σε διαφορετική περίπτωση ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Αν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τους ετεροδημότες θα υπάρχει η ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους και δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Μάθε που ψηφίζεις

Μέσω της ειδικής εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν το εκλογικό τους κέντρο για τις Ευρωεκλογές του 2014.Ενεργή είναι η υπηρεσία “ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ” ώστε να ενημερώνονται οι ψηφοφόροι που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, για το που θα ψηφίσουν. Το τηλέφωνο για το “ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ”, στο οποίο μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι, είναι το 2131361500 και οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από τις 07:00 έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Βρείτε ΕΔΩ το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε.

Στις 9:30-10.00 τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των ανθρώπων της Singular Logic για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων την βραδιά των Ευρωεκλογών. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τις χαρακτήρισε ως τις πιο δύσκολες που έχει αναλάβει.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 9:30 – 10:00 το βράδυ. Ουσιαστικά εκείνη την ώρα θα πληροφορηθεί το κοινό ποια κόμματα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και μια εκτίμηση για τα ποσοστά τους ενώ δεν θα γίνει εκτίμηση για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κι αυτό γιατί δεν επαρκούν οι συσκευές που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Οι έξι στους δέκα δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν πάρει οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών να μετρούν πρώτα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ οι δυο των δημοτικών και οι δυο των περιφερειακών.

Φέτος για πρώτη φόρα λόγω σταυροδοσίας δημιουργήθηκε ειδικό σύστημα για συλλογή των στοιχείων σε συνεργασία με τις περιφέρειες και έτσι αν όλα πάνε καλά θα υπάρχει εικόνα για το ποιοι εκλέγονται το βράδυ της Δευτέρας.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.