Τα παράδοξα του ελληνικού κράτους. Τι συμβαίνει με τις προσωρινές συντάξεις του ΙΚΑ

ikaΙστορίες καθημερινής τρέλας εκτυλίσσονται στο ΙΚΑ, με αφορμή μια σειρά από περιπτώσεις, που ενώ χορηγήθηκε στον ασφαλισμένο προσωρινή σύνταξη, μετά από μια διετία, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος απαιτούν να δοθούν όλα τα χρήματα πίσω! Η έλλειψη μηχανοργάνωσης και υποτυπώδους συνεργασίας μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους και εκθέτει το ΙΚΑ που ζητάει πίσω χρήματα για περιπτώσεις προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr, ζητήθηκε στις αρχές Μαΐου σε ασφαλισμένο να επιστρέψει στο Ίδρυμα ποσό άνω των 12.000 ευρώ. Αιτία το γεγονός ότι διαπιστώθηκε πως ο εν λόγω ασφαλισμένος, που εμπίπτει στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, στο Ταμείο που ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο, είχε κενό ασφάλισης κάποιων μηνών. Αποτέλεσμα είναι, το ΙΚΑ να διαπιστώσει τώρα ότι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες του είχε χορηγήσει προσωρινή σύνταξη πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος απαιτούν να επιστραφεί όλο το ποσό πίσω, σε διαφορετική περίπτωση πρόκειται να προχωρήσουν σε διακοπή της σύνταξης.

Είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός ότι δύο ασφαλιστικοί φορείς, εν προκειμένω το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ δεν μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά για την έκδοση προσωρινής σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση. Άλλωστε η αρχική καταμέτρηση των ενσήμων δεν είχε εμφανίσει το παραμικρό πρόβλημα. Εκ των υστέρων και με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση διαπιστώθηκε το κενό ασφάλισης, που οφείλεται σε κάποιο παλαιότερο πρόστιμο το οποίο δεν εξοφλήθηκε…

Παρόλ’ αυτά ο ασφαλισμένος κινδυνεύει να χάσει τη σύνταξή του, ενώ πρέπει να επιστρέψει πίσω στο ΙΚΑ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Η περίπτωση αυτή είναι μία χαρακτηριστική, από τις δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις που ταλαιπωρούν ασφαλισμένους, οι οποίοι μάταια προσπαθούν να βγουν στη σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΙΚΑ, στην αναμονή για τη χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης βρίσκονται περίπου 76.400 αιτήσεις. Ο χρόνος αναμονής σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αγγίζει τα δύο έτη.

Οι προσωρινές συντάξεις που αποδόθηκαν είναι μόλις 34.800, δηλαδή κάτι λιγότερο από τις μισές. Οι υπόλοιπες καθυστερούν να εκδοθούν με συνέπεια το ταμείο να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος που ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ το μήνα. Άρα, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν ούτε μέσω της προσωρινής σύνταξης να βρουν εισόδημα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως που χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη, υπάρχει ο κίνδυνος να έχει γίνει λάθος ή μη σωστός έλεγχος των ενσήμων και ο ασφαλισμένος να βρεθεί και υπόλογος. Υπενθυμίζεται ότι στο ΙΚΑ η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού ύψους της σύνταξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.