Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ερχεται αργή βροχή από… καμηλοπαρδαλίδες

23 Μαΐου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Kαμηλοπαρδαλίδες -Κάθε δευτερόλεπτο θα πέφτουν 2-3 διάττοντες, δηλαδή έως και 200 το λεπτό

Μια νέα συναρπαστική βροχή μετεωριτών θα κάνει «παγκόσμια πρεμιέρα» τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η επιστημονική κοινότητα και οι απανταχού φίλοι της αστρονομίας αναμένουν το γεγονός με μεγάλη ανυπομονησία, αφού το εντυπωσιακό θέαμα -που προβλέπεται να είναι ορατό και στη χώρα μας- θα προέλθει από τον κομήτη Linear, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το 2004 ενώ τα συντρίμμια του θα διασταυρωθούν για πρώτη φορά με την τροχιά της Γης.

Πρόκειται για τις «Καμηλοπαρδαλίδες» που λαμβάνουν το όνομά τους από τον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης από όπου και θα ακτινοβολούν οι διάττοντες.

Οπως εξηγεί στο ΕΘΝΟΣ ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος «αναμένεται να έχουμε 2-3 πεφταστέρια ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 150-200 πεφταστέρια το λεπτό», ενώ στη Βόρεια Αμερική όπου εκτιμάται ότι θα βρίσκεται το ευνοϊκότερο σημείο παρατήρησης του φαινομένου μπορεί ο ρυθμός να φτάσει ακόμη και τα 1.000 μετέωρα ανά ώρα…

Μετά τις 2 τα μεσάνυχτα
«Μέχρι σήμερα οι Καμηλοπαρδαλίδες δεν έχουν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη εμφάνιση, όμως αυτή τη φορά εκτιμάται ότι θα είναι θεαματικές. Οποιος επιθυμεί να απολαύσει το φαινόμενο θα πρέπει να λάβει θέση σήμερα περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και να κοιτά προς τον Βορρά, κοντά στον πολικό αστέρα. Το θέαμα θα εξελίσσεται σε ολόκληρο τον ουρανό αλλά το ακτινοβόλο σημείο θα βρίσκεται στο Βορρά, κοντά στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη μας θα κατευθύνεται προς τα εκεί», λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA, τα σωματίδια από τη σκόνη που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης Linear θα έχουν μεγάλο μέγεθος και θα είναι κατά συνέπεια ιδιαίτερα φωτεινά όταν θα διεισδύουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Επίσης, τη θεαματικότητα του φαινομένου αναμένεται να ενισχύσει η μικρή ταχύτητα με την οποία έχει υπολογιστεί ότι θα κινούνται τα πεφταστέρια.

Ουδείς μπορεί προς το παρόν να προβλέψει πότε θα επαναληφθεί το θέαμα. Αλλωστε, ο ίδιος ο κομήτης Linear ήταν άγνωστος μέχρι πολύ πρόσφατα. Παρά τις ανακαλύψεις της ανθρωπότητας στον τομέα της Αστρονομίας, ο Linear δεν είχε γίνει ορατός ούτε τον 18ο ούτε τον 19ο ούτε τον 20ό αιώνα παρότι κατά τις «βόλτες» του στο Διάστημα άφηνε πίσω του σκόνη και αέρια. Ισως επειδή ο πλανήτης μας θα συναντήσει αυτά τα απομεινάρια για πρώτη φορά τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Μετά την ανακάλυψη του κομήτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχει διάμετρο περίπου 600 μέτρων, ενώ επισημαίνουν ότι ανήκει στην οικογένεια των περίπου 400 παγωμένων κομητών του Δία. Ο Linear ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ηλιο σε χρονικό διάστημα πέντε ετών και εκτιμάται ότι θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη, δηλαδή περίπου 8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, στις 29 Μαΐου…

Κατερίνα Ροββά

This entry was posted on Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2014 at 23:45 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply