Τζάμπολ στους «αιώνιους» τελικούς με… φόντο τον τίτλο

PAO- OSFP - ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ  (Φωτογραφία:  Icon ) Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ανοίγουν τον “χορό” και των φετινών τελικών της Basket League απόψε στο ΟΑΚΑ (22:00), με το “πράσινο” πλεονέκτημα έδρας να δίνει προβάδισμα στο “τριφύλλι”.

Ο Παναθηναϊκός «μπαίνει» στη μάχη των τελικών έχοντας το πλεονέκτημα έδρας

απέναντι στους Πειραιώτες μετά από τέσσερα χρόνια, αφού στα τρία τελευταία ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που τερμάτιζε πρώτος στην κανονική περίοδο.

Κάτι που οι “ερυθρόλευκοι” εκμεταλλεύτηκαν μόλις μία χρονιά (2011/2012), φτάνοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με σκορ 3-2, ενώ τις υπόλοιπες ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που χαμογέλασε.

Οι “πράσινοι” έχουν το προβάδισμα όποτε συναντούν τον “αιώνιο” αντίπαλο στους τελικούς, αφού από καταβολής του ισχύοντος συστήματος (1992/1993), το σκορ είναι 9-4 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Μάλιστα, με εξαίρεση μόλις μία χρονιά, αυτή του 92/93, ο Παναθηναϊκός δεν έχει χάσει ποτέ τον τίτλο έχοντας πλεονέκτημα έδρας (5/6 παίρνει το πρωτάθλημα).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως στα τελευταία 26 παιχνίδια για τους τελικούς που έχουν διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ, το κοντέρ μετράει 26 νίκες για τον Παναθηναϊκό και ισάριθμες απογοητεύσεις για τον Ολυμπιακό.

Για να βρούμε την τελευταία εντός έδρας ήττα για τον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό στη διαδικασία των τελικών, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στη σεζόν 1992/93, όταν στο τρίτο ματς της σειράς, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν φύγει νικητές με 77-72 από το κλειστό της Γλυφάδας όμως.

Στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός δεν έχει νικήσει ποτέ σε σειρά τελικών. Φέτος, οι «πράσινοι» έχουν τον πρώτο λόγο, αφού μετρούν τρεις νίκες στο ΟΑΚΑ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα), ενώ η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει φύγει χαμογελαστή δύο φορές από το παρκέ του ΣΕΦ (Πρωτάθλημα, Ευρωλίγκα).


Στα χρονικά των τελικών σειρών, το πλεονέκτημα έδρας ανατράπηκε σε πέντε περιπτώσεις: μία φορά από τον Ολυμπιακό (1993) και τέσσερις από τον Παναθηναϊκό (1999, 2009, 2011, 2013). Οι «πράσινοι» έχουν κατακτήσει πέντε τίτλους με πλεονέκτημα έδρας και τέσσερις με μειονέκτημα, ενώ ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής τρεις φορές με πλεονέκτημα έδρας και μία με μειονέκτημα.

Οι «πράσινοι» διεκδικούν το 34ο πρωτάθλημα Ελλάδας, ενώ ο Ολυμπιακός ευελπιστεί να κατακτήσει το 11ο πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία του. Κι αν ο Παναθηναϊκός έχει το κίνητρο να κατακτήσει το νταμπλ, μετά τη στέψη του σε κυπελλούχο Ελλάδας 2014 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Ολυμπιακός αναμένεται να τα δώσει όλα για να «σπάσει» το πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού και να κατακτήσει έστω έναν τίτλο φέτος.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, θα είναι όρθιος σε σειρά τελικών στα πλέι οφ της Α1 ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» για δεύτερη φορά στην καριέρα του (η πρώτη ήταν η περυσινή), ενώ το βάπτισμα του… πυρός παίρνει ο Φραγκίσκος Αλβέρτης από πλευράς Παναθηναϊκού. Ο πρωταθλητής Ελλάδας κρίνεται στις 3 νίκες, με τον δεύτερο τελικό να είναι προγραμματισμένος για τη Δευτέρα (26/5, 19:45) στο ΣΕΦ.

Την Πέμπτη (22/5, 18:30) αρχίζει επίσης η σειρά των «μικρών τελικών», με τον Πανιώνιο να υποδέχεται στη Νέα Σμύρνη τον ΠΑΟΚ. Οι «κυανέρυθροι» θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν την τρίτη θέση που κατέλαβαν στην κανονική περίοδο έναντι του τέταρτου ΠΑΟΚ. Και αυτή η σειρά κρίνεται στις 3 νίκες, με τον δεύτερο «μικρό τελικό» να έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (26/5, 17:30) στην Πυλαία.

Οι διαιτητές και το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων στην τελική φάση των πλέι οφ της Α1 ανδρών στο μπάσκετ (τελικοί και «μικροί τελικοί») έχουν ως εξής:

Α1 ΑΝΔΡΩΝ


ΠΛΕΪ ΟΦ – ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (Θέσεις 1-2, 3-4)

1ος «Μικρός Τελικός» (22/5/2014)
Πέμπτη, 22 Μαΐου

ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριος)
ΔΓ Ν. Σμύρνης 18:30 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ Καρακατσούνης-Αφεντουλίδης-Παναγιώτου (Ελευθεριάδης)

1ος Τελικός (22/5/2014)
Πέμπτη, 22 Μαΐου

ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριος)
ΟΑΚΑ 22:00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Γκόντας-Τανατζής-Ταβουλαρέας (Καρούσης/Βιδάλης)

δολ,αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.