Καλεί επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για προτάσεις χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣτην ανάπτυξη νέων εργασιών στην επιχειρηματική πίστη και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων του παρελθόντος επικεντρώνεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής της ενίσχυσης.

Οπως επισημαίνουν πηγές από τη διοίκησή της, ο στόχος για νέες χορηγήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά παραμένει, σημειώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν ήδη προϋπολογιστεί να διατεθούν τους επόμενους μήνες, αρκεί να εκδηλωθεί ανάλογη ζήτηση.

Ενδεικτική της στρατηγικής που θέλει να εφαρμόσει η Εθνική Τράπεζα είναι η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά σε ομιλία του την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ο οποίος υποστήριξε ότι με τακτοποιημένες τις κεφαλαιακές εκκρεμότητες ο όμιλος είναι έτοιμος να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα απευθύνει κάλεσμα σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και σε ελεύθερους επαγγελματίες για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Σημειώνεται πάντως ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις και όχι σε δραστηριότητες κορεσμένων τομέων της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της Εθνικής για την τακτοποίηση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Οι εσωτερικές υπερ-διευθύνσεις διαχείρισης προβληματικών χορηγήσεων που έχουν δημιουργηθεί έχουν «πιάσει δουλειά» με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων ρυθμίσεων, όπου αυτό είναι δυνατό, και την αύξηση του βαθμού εισπραξιμότητας, μετά την άρση του προστατευτικού καθεστώτος έναντι των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της οικονομίας να συμμετάσχει στην αναμενόμενη αναδιάταξη της αγοράς, στην οποία κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει ο τραπεζικός τομέας, μέσω του ελέγχου που ασκεί σε πελάτες του που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σε σχέση με τα νέα stress tests στα οποία συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα, από τη διοίκησή της επισημαίνουν ότι θα αποτελέσει έκπληξη αν χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια, μετά την αύξηση των 2,50 δισ. ευρώ. Διά παν ενδεχόμενο πάντως η τράπεζα θα αναμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προτού προχωρήσει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, αξίας 1,35 δισ. ευρώ, για τις οποίες άλλωστε δεν θα επιβαρυνθεί με τόκους ως και το 2015.

Οπως είπε ο κ. Τουρκολιάς μιλώντας στο ΧΑ την Τρίτη, μετά την αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα είναι πλέον θωρακισμένη, ενώ με την ολοκλήρωση των υπόλοιπων κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core tier 1) θα ανέλθει στο 18,2%. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με την πλήρη ενσωμάτωση των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ ο ίδιος δείκτης θα διαμορφωθεί στο 11,7% έναντι 10,8% του μέσου όρου στην Ευρώπη.

Μάρκου Αγης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.