tredyΕάν νομίζετε ότι ο Σαουδάραβας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ Αλ Σαούντ, είναι κάποιος άνθρωπος που στην Ελλάδα “είδε φως και μπήκε”, για να μην πούμε την άλλη πιο βαριά έκφραση, είστε γελασμένοι. Σίγουρα κυνηγάει τις ευκαιρίες αλλά το παρελθόν του έχει δείξει ότι κύριο κριτήριο του είναι να αγοράζει κινητά και ακίνητα με αξία και αφού τα πασπαλίσει με την δική του χρυσόσκονη να τα μεταπωλεί με μεγαλύτερη αξία.

Πρόσφατα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που απέκτησε στις αρχές του ’13 ένα Airbus A380, το μεγαλύτερο και διώροφο επιβατικό αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα. Αφού το διαμόρφωσε ανάλογα ώστε να παρέχει κάθε άνεση, ακόμη και να μεταφέρει και μια από τις πολλές Rolls Royce του, φέρεται να το μεταπώλησε. Πριν ακόμη τον γνωρίσουμε ήταν ο Σαουδάραβας που έσωσε την EuroDisney ενώ είχε κάνει και πρόταση στον “φίλο του” Μάικλ Τζάκσον να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στο Βανκούβερ στον Καναδά. “Θέλαμε να αναλάβουμε το προσωπικό του μάνατζμεντ αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Είχε πολύ καλό όνομα πριν την κρίση. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι που τον περιέβαλαν δεν ήθελαν ποτέ να λειτουργήσει ως επαγγελματίας” θα πει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό Vanity Fair πριν από ένα χρόνο.

Γενικότερα ο χώρος της ψυχαγωγίας και του τουρισμού είναι το φόρτε του. Άλλωστε για αυτό ήρθε και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα. Σκοπός του είναι να φέρει το Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης ενώ στο μικροσκόπιο του έχει μπει και το Grand Resort Λαγονήσι, το πετράδι του στέμματος του ΕΟΤ, που σήμερα εκμεταλλεύεται ο όμιλος Μαντωνανάκη. Στο χαρτοφυλάκιο του δισεκατομμυριούχου (η περιουσία του υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια) είναι μεταξύ άλλων το Savoy στο Λονδίνο και το George V στο Παρίσι, το New York Plaza ενώ ελέγχει και το 40% στην Four Seasons Hotels and Resorts. Παράλληλα μία απο τις επενδύσεις που τον απογείωσαν ήταν αυτή στο Twitter. Πριν από δύο χρόνια αγόρασε μετοχές αξίας 300 εκατ. δολαρίων οι οποίες σήμερα υπολογίζονται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.

Αυτοδημιούργητος ή αχυράνθρωπος;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αλ Ουαλίντ δεν είναι ένας ακόμη Σαουδάραβας ο οποίος έκανε περιουσία από το πετρέλαιο. Ο ίδιος δηλώνει αυτοδημιούργητος και μέχρι στιγμής οι μόνοι που τον αμφισβητούν είναι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι άλλο από έναν “αχυράνθρωπο” που χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας για να κάνει επενδύσεις στον δυτικό κόσμο. Η ιστορία σύμφωνα με τον ίδιο έχει ως εξής: Ζητάει από τον πατέρα του 30 χιλ. δολάρια τα οποία τα “τρώει” μέσα σε ένα χρόνο. Επιστρέφει έχοντας ανεβάσει τον πήχη κατά ένα μηδενικό. Αυτή την φορά του πήρε τρία χρόνια για να εξαφανίσει τα 300.000 δολάρια. Όσο και αν ακούγετε σκληρό για Σαουδάραβα πατέρα αναγκάστηκε, την τρίτη φορά, να πει στον άσωτο ιό του “να πας να δουλέψεις”. Φυσικά και δεν πήγε, γιατί δεν χρειάζονταν. Ως εγγονός του δημιουργού του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, είχε ισόβια μηνιαίο εισόδημα 15 χιλ. δολαρίων. Παρόλα αυτά καθώς είχε επιχειρηματικές φιλοδοξίες βρήκε αλλού στήριξη. Για να εκπληρώσει τα όνειρα του πούλησε ένα κολιέ αξίας 200 χιλ. δολαρίων που είχε κάνει δώρο ο πατέρας στην πρώτη του σύζυγο.

Από εκεί και πέρα όλα είναι ιστορία. Ξεκίνησε από συνεργασία με μία κορεατική εταιρεία που θα δημιουργούσε ένα αθλητικό κέντρο στο Ριάντ και στην συνέχεια εξαγορά στην εξαγορά έφτασε να κατέχει το 5% της Citicorp, της πρώτης μεγάλης κίνησης που τον έκανε γνωστό εκτός Αραβικού κόσμου. Εκεί που πραγματικά άρχισε να γίνεται ενοχλητικός είναι ότι έφθασε να κατέχει ποσοστό άνω του 15% στην Citigroup αναγκάζοντας την αμερικανική FED να του ζητήσει να μειώσει το ποσοστό του. Ένα άλλο αγκάθι για τους Αμερικάνους είναι ότι ένας Σαουδάραβας κατέχει την δεύτερη μεγαλύτερη θέση στον μιντιακό κολοσσό News Corp. του Μέρντοχ.

Ο επαναστάτης πρίγκηπας

Ο  Alwaleed bin Talal πέρα από την προχωρημένη εμφάνιση του εκφράζει και ιδιαίτερα προχωρημένες θέσεις για μία από τις πιο κλειστές και θεοκρατούμενες χώρες του πλανήτη. Με αφορμή την Αραβική Άνοιξη τόλμησε να θίξει το θέμα της δημοκρατίας στην χώρα του κάνοντας αναφορά για ανάγκη περισσότερων πολιτικών ελευθεριών. Η 29χρόνη, τέταρτη, σύζυγο του βγήκε με δυτική ενδυμασία στο αμερικάνικο πρωϊνάδικο Today διεκδικώντας το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν στην Σαουδική Αραβία. Και μία και αναφερθήκαμε στην τέταρτη σύζυγο ο πρίγκηπας είναι μονογαμικός. Απλώς όπως αναφέρει ο ίδιος είχε τρεις αποτυχημένους γάμους αλλά διατηρεί καλές σχέσεις και με τις πρώην, πολύ περισσότερο όταν μία από αυτές είναι η μητέρα των δύο παιδιών του. Θέλοντας να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών στην Σαουδική Αραβία ένας από τους πιλότους που απασχολεί στα αεροσκάφη του, και συγκεκριμένα στο Hawker Siddeley 125, είναι γυναίκα, η πρώτη στην χώρα που σπάει αυτό το οχυρό.

Κάθε άντρας δικαιούται να έχει και τα παιχνίδια του

Αν κάτι παραξενεύει με την περίπτωση του ζάπλουτου πρίγκηπα είναι καταφέρνει να κινείται με άνεση ανάμεσα στην χλιδή και στην καθημερινή ζωή ενός απλού ανθρώπου. Μπορεί κάποιος να τον συναντήσει να κάνει βόλτα με το ποδήλατο στο Hyde Park (σ.σ. φυσικά με ένα στρατό αόρατων σωματοφυλάκων γύρω του) και την επόμενη ημέρα να τον δεις να βγαίνει από την ακριβότερη λιμουζίνα του πλανήτη η οποία είναι καλυμμένη με διαμάντια. Στην συγκεκριμένη έχει μπει ελάχιστα λόγω της μοναδικότητας της. Διαθέτει 300 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων αρκετές Rolls Royce, Porsche και Lamborghini διπλές, τριπλές και τετραπλές οι οποίες βγαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα από τους χώρους που βρίσκεται για παραπλάνηση.

 

 

Στην θάλασσα επιλέγει να μετακινείται με το Kingdom 5KR, το οποίο το μεγαλύτερο διάστημα είναι δεμένο στις Κάννες. Το 280 ποδών σκάφος είχε δημιουργηθεί από τον φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου και έμπορο όπλων Κασόγκι ενώ προηγούμενος ιδιοκτήτης του ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

Στους αιθέρες έχει επίσης ένα στόλο από αεροσκάφη όπου αν κάτι ξεχωρίζει είναι το Boeing 747 με τον ολόχρυσο θρόνο. Ο χρυσός φυσικά δεν απουσιάζει και από το παλάτι που έχει δημιουργήσει έξω από το Ριάντ. Και όταν μιλάμε για παλάτι δεν μιλάμε για ένα εντυπωσιακό κτήριο αλλά για μία όαση 25.000 στρεμμάτων μέσα στην έρημο που διαθέτει μέχρι ζωολογικό κήπο και υπόγειο σπήλαιο.

Κάθε εβδομάδα καταφθάνουν φρέσκα λουλούδια από την Ολλανδία ενώ ακόμη και οι λεκάνες στις τουαλέτες των επισκεπτών διαθέτουν χρυσά καπάκια. Πόσες είναι οι τουαλέτες δεν γνωρίζουμε αλλά μάλλον πρέπει να είναι αρκετές αν κρίνουμε ότι το παλάτι διαθέτει 371 δωμάτια και 100 άτομα προσωπικό. Ο ίδιος μάλλον τις επισκέπτεται ελάχιστα καθώς έχει δώσει εντολή στους σεφ του να του προσφέρουν μερίδες οι οποίες να μην ξεπερνούν τις 1100 θερμίδες. Στα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αρκετά παχουλός κατάφερε να χάσει τα επιπλέον κιλά και σήμερα στα 59 του περηφανεύεται ότι μπορεί να μπει σε παντελόνια που είχε πριν από 30 χρόνια. Παρ όλη αυτή την μικρή στέρηση ο ίδιος δηλώνει ότι “ζει ευτυχισμένα” και μάλλον δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε.

Al-Waleed Bin Talal από hasan9999

Κωστής Χριστοδούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.