Ηθοποιοί, τραγουδιστές και μπασκετμπολίστες μιλούν στο newsbeast.gr
ekloges-diashmoiΗθοποιοί, τραγουδιστές ακόμα και μπασκετμπολίστες συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών των τριπλών εκλογών της Κυριακής 18 Μαΐου.

Σε μια συγκυρία κρίσιμη για τη χώρα τα κόμματα επιστρατεύουν το «βαρύ πυροβολικό» του star system με σκοπό την προσέλκυση «εύκολων» ψήφων.

Εκείνοι που διαφωνούν με την μαζική κάθοδο των καλλιτεχνών στις κρίσιμες επικείμενες εκλογές υποστηρίζουν πως η πολιτική τέχνη στις μέρες μας εξισώνεται με την τέχνη του ανειδίκευτου. Την κριτική αυτή ωστόσο δεν την αποδέχονται οι υποψήφιοι πολιτευτές.

Το newsbeast.gr συνομιλώντας με τους «celebrity» υποψήφιους ρίχνει φως στις πολιτικές τους θέσεις και στα σχέδια τους για την επομένη ημέρα των εκλογών.

Τιτίκα Στασινοπούλου–Βασίλης Καπερνάρος

Η γνωστή σε όλους μας ηθοποιός Τιτίκα Στασινοπούλου, η «Μαριγούλα» του «Φαφλατά» Λάμπρου Κωνσταντάρα, είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο πλευρό του Βασίλη Καπερνάρου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Το διαφορετικό που έχω να προτείνω εγώ και η παράταξή μου είναι το ίδιο το πρόγραμμά μας και μάλιστα στο σύνολό του» ομολογεί στο newsbeast.gr απαριθμώντας τα προβλήματα και τις λύσεις που οφείλει να προσφέρει κάθε αυτοδιοίκηση στον Αθηναίο δημότη. «Πρέπει να υπάρξει ασφάλεια, δημοτική αστυνομία, να μειωθούν τα τέλη ώστε να μην επιβαρύνονται επιπρόσθετα οι άνεργοι, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να υπάρξει μέριμνα για την αντιμετώπιση των πολιτών με προβλήματα, να καθαρίσει η πόλη, να δημιουργηθούν κοινωνικά φροντιστήρια και παντοπωλεία, να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές κοιτίδες καθώς και ο τουρισμός ώστε να πάψει η Αθήνα να παίζει το ρόλο τους διαμετακομιστικού κέντρου» και πολλά ακόμα που κρίνονται απαραίτητα για να μετατραπεί η Αθήνα σε μια καλύτερη πόλη.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει είναι πως ο πολίτης βρίσκει μονίμως την πόρτα του δημάρχου κλειστή, και ενώ τα δημοψηφίσματα είναι ψηφισμένα από το 2006, δεν εφαρμόζονται. Για τους πόρους που υπολείπονται, θεωρεί πως μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλληλέγγυα οικονομία, με σωστή διαχείριση και διαφάνεια. «Όχι φιλανθρωπία, αλληλεγγύη! Ακόμα και η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία τοπικών επιχειρηματικών φορέων, θα προσφέρουμε εργασία σε δημότες με ανταλλαγή την απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και φυσικά κρίνει αναγκαία την χάραξη πολιτικής σε επίπεδο πολιτισμού.

Όσο για το Τζαμί, η Τιτίκα Στασινοπούλου συναινεί στην κατασκευή του αλλά εκτός του κέντρου της πόλης και με έξοδα των πιστών που θα το χρησιμοποιούν. «Άλλωστε σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν υπάρχει τζαμί στο κέντρο της πόλης», αναφέρει.

Η δημοφιλία της, την επιφορτίζει με μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης μιας και πολλοί είναι εκείνοι που μπορούν εύκολα να την κρίνουν σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήσει το έργο το οποίο υποσχέθηκε.

Αντώνης Καφετζόπουλος–Γιώργος Καμίνης

Ο διάσημος «ακάλυπτος» των παντρεμένων που πάντα θα έχουν ψυχή, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, θέτει τον εαυτό του στο πλευρό του Γιώργου Καμίνη γιατί πιστεύει πως θα είναι «μια σπάνια ηθική επιβεβαίωση για όλους μας να εκλεγεί ένας άνθρωπος που τίμησε την ψήφο μας».

Δεν προτάσσει τόσο τον εαυτό του όσο τον δήμαρχο μιας και τον θεωρεί ως τον καλύτερο που πέρασε ποτέ από την Αθήνα. Τα προβλήματα που υπερτερούν έναντι των υπολοίπων, κατά τον κ. Καφετζόπουλο είναι η ανεργία σε συνδυασμό με την κάκιστη ψυχολογία που δημιουργεί στον Αθηναίο δημότη. Την επομένη των εκλογών, μιας και η κεντρική πολιτική σκηνή αδυνατεί να ανταποκριθεί, εναπόκειται στη δημοτική Αρχή με όσα μέσα διαθέτει και παρά τις θεσμικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να κάνει πράξη τις ιδέες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους. Ο βιώσιμος προϋπολογισμός που παρουσιάζει ο δήμος σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ και την τιμιότητα του νυν δημάρχου, είναι το αντίβαρο για τις περικοπές που έχει μέχρι τώρα υποστεί η χρηματοδότηση των ΟΤΑ. «Άλλωστε το πρώτο πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα αλλά η δημιουργικότητα που δεν έχει απελευθερωθεί». Όσο για την προερχόμενη από τον καλλιτεχνικό χώρο αναγνωρισιμότητά του, καταθέτει πως σε αυτό το μικρό τόπο, λίγο πολύ, όλοι είμαστε γνωστοί, κι εκείνος δεν θα κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτά που μέχρι σήμερα κάνει.

Βάσια Τριφύλλη-Νικήτας Κακλαμάνης

Η Βάσια Τριφύλλη, η γνωστή Ζανέτ των «Αυθαίρετων», δίνει ένα ραντεβού στα φανερά την Κυριακή των εκλογών στο πλευρό του Νικήτα Κακλαμάνη. Η διαφοροποίησή της από τους υπόλοιπους προκύπτει από τον πρότερο έντιμο βίο της, τις πολλές ώρες «πτήσεων» που έχει ως εργαζόμενη καθώς επίσης και από την αγάπη της για την γειτονιά της στην οποία ζει από τότε που γεννήθηκε.

«Δεν σας λέω ούτε ότι είμαι καλή ηθοποιός, ούτε ότι είμαι ξανθιά, καλλίγραμμη και κουκλάρα» αναφέρει χαριτολογώντας. Το βασικό μειονέκτημα της δημοτικής Αρχής προκύπτει από την έλλειψη ουσιαστικής εξουσίας του δημάρχου, σε αντίθεση μάλιστα με τις λοιπές μητροπολιτικές πόλεις ανά τον κόσμο. «Με περιορισμένες δυνατότητες, ό,τι και να θέλει να προσφέρει τις περισσότερες φορές αδυνατεί. Σίγουρα θα πρέπει να διευρυνθούν οι δικαιοδοσίες του δημάρχου για να καταστεί ικανός να παράξει έργο». Σύμφωνα με την κ. Τριφύλλη, ο δήμος μπορεί να βρει τα κεφάλαια που υπολείπονται για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα με το να γίνει ανταγωνιστικός, όχι όμως αυξάνοντας τα τέλη επιβαρύνοντας εκ νέου τους πολίτες. «Για παράδειγμα ο Αθήνα 9.84 δεν είναι μια χαμένη υπόθεση όπως όλοι πιστεύουν, μπορούν να προκύψουν έσοδα από εκεί, άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν επί δημαρχίας Έβερτ. Εγώ όντας χρόνια στο ελεύθερο επάγγελμα, πιστεύω πως ο ανταγωνισμός είναι κάτι που μπορεί να ευνοήσει τον δήμο τουλάχιστον οικονομικά».

Τέλος, θεωρεί πως η ιδιότητα της ηθοποιού δεν συνεπικουρεί στην εκλογή της, μιας και δραστηριοποιείται στα κοινά εδώ και οκτώ χρόνια. «Οι ψηφοφόροι έχουν και μυρωδιά και ακοή και όραση κι όταν βλέπουν αποτελέσματα, σε εμπιστεύονται για περισσότερο από μια τετραετία».

Στάθης Δρογώσης-Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης τάσσεται στο πλευρό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη μαζί με άλλους «97 εξίσου αξιόλογους υποψήφιους που απαρτίζουν ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο», όπως αναφέρει.

Ο κ. Δρογώσης αντιλαμβάνεται την Αθήνα σαν μια αδικημένη πόλη, όπου οι προηγούμενοι δήμαρχοι την αντιμετώπιζαν σαν ένα μέσο για την μετέπειτα πολιτική ανέλιξή τους και μάλιστα χωρίς πρόγραμμα. «Πραγματοποιούσαν έργα βιτρίνας την τελευταία χρονιά της θητείας τους για να κερδίσουν εντυπώσεις», υποστηρίζει. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ιδίου και της παράταξής του είναι το πρόγραμμά της. «Ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα που έχουν κατατεθεί ποτέ» αλλά και οι άνθρωποι που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιό της, λέει. Σύμφωνα με τον κ. Δρογώση, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις γειτονιές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ούτως ώστε να επαναλειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές του δήμου και μάλιστα με τη βοήθεια τοπικών δημοψηφισμάτων. «Θα δώσουμε προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική για να μην υπάρχουν άστεγοι, να μην υπάρχουν σκουπίδια, να ξαναλειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρεία».

Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι η ελλιπής φωταγώγηση που ενισχύει το αίσθημα της ανασφάλειας. «Η Αθήνα δεν έχει λάμπες και αυτό δημιουργεί γειτονιές στις οποίες επικρατεί η ανομία, η εγκληματικότητα και ο φασισμός». Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, θεωρεί πως και με χαμηλό κόστος μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα που θα βελτιώσουν το αστικό τοπίο όμως πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση του δυναμικού που ήδη επανδρώνει τους δήμους, το οποίο έχει απαξιωθεί και κατασυκοφαντηθεί από τους μέχρι τώρα δημάρχους. «Πρέπει να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς εργολάβους κι αυτό το λέω χωρίς διάθεση να κατηγορήσω κάποιον για διαφθορά ή να θέλω να ακουστώ λαϊκιστής». Στο κατά πόσο η αναγνωρισιμότητα που του προσφέρουν τα τραγούδια του βοηθά την προεκλογική εκστρατεία δηλώνει πως εκτός από την καλλιτεχνική του ιδιότητα έχει δοκιμαστεί και σε διάφορες μορφές αλληλεγγύης και μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε ένα βαρύ πρόγραμμα ενός δημοτικού συμβουλίου. «Δεν είμαι απλώς ένα κομήτης, ένας τυχαίος που είδα φως και μπήκα, είμαι στην Αριστερά χρόνια – άλλωστε η Ανοιχτή Πόλη έχει ενεργή παρουσία στις γειτονιές και στα προβλήματά τους εδώ και οκτώ χρόνια που υπάρχει σαν παράταξη. Θέλω να προσφέρω, αν και η εκλογή η δική μου δεν είναι το βασικό σ’ αυτή την αναμέτρηση, όσο η εκλογή του Γαβριήλ» επισημαίνει.

Ρένος Χαραλαμπίδης–Άρης Σπηλιωτόπουλος 


Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης κατεβαίνει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της παράταξης σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη εντοπίζεται στην πίστη των μελών της στο πρόγραμμα που προτείνουν. «Περίτρανη απόδειξη είναι η κίνηση του κ. Σπηλιωτόπουλου να εγκαταλείψει την βουλευτική του έδρα για να πολεμήσει για τον δημότη και τα προβλήματά του». Επιπρόσθετο στοιχείο αποτελεί και το «τρελό κέφι» το οποίο διαθέτουν όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού, περισσότεροι εκ των οποίων είναι και πρωτοεμφανιζόμενοι, ούτως ώστε να συνδράμουν να «κερδηθεί πάνω από όλα η μάχη της αισιοδοξίας που λείπει από τους Αθηναίους».

Χωρίς να αναφέρει κάποιο δικό του πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, ευελπιστεί πως οι ψηφοφόροι θα τον τιμήσουν με την ψήφο τους.

Όσο για τους αξιόλογους «πολιτικούς αντιπάλους» του, αυτοί αποτελούν ένδειξη βελτίωσης του τόπου.

Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Αθήνας καταθέτει την ανάγκη του πολίτη να αισθανθεί εκ νέου ασφαλής καθώς και της ίδιας της πόλης να ανακτήσει την αρχοντιά της, πιστεύοντας πως είναι ο μόνος τρόπος να αλληλεπιδράσει η πόλη με τους πολίτες και να βγει η Αθήνα από την εσωστρέφεια και την γκρίζα εποχή που βιώνει από το 2007».

Τα κεφάλαια που υπολείπονται μπορούν να αποκτηθούν «πείθοντας μεγάλους χορηγούς να επενδύσουν στη δημόσια ζωή της πόλης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της πλατείας Συντάγματος που ανακαινίστηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία».

Απαραίτητη όμως είναι και η σύνεση τόσο από πλευράς Αρχών όσο και από αυτή των πολιτών. «Πρέπει να μάθουμε να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά μας» δηλώνει, διευκρινίζοντας πως τα υπάρχοντα χρήματα πρέπει να δαπανώνται για ουσιαστικά προβλήματα και ανάγκες.

Η δημοφιλία του ομολογεί πως προσφέρει μια ευκολία προσέγγισης αλλά μια λάθος κίνηση εξίσου εύκολα δύναται να μετατραπεί σε κοινωνική κατακραυγή.

Εκτός από το δήμο της Αθήνας όμως έντονη «καλλιτεχνική υποψηφιότητα» παρατηρείται και στους λοιπούς δήμους της χώρας.

Ηλίας Ψινάκης–Υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα

Ο πάντα καυστικός Ηλίας Ψινάκης βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Μαραθώνα. Η επιτυχημένη του πορεία ως μάνατζερ αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων μιας και «οι πολιτικοί είναι που έριξαν την χώρα στα βράχια». Διαμένει τόσα χρόνια στον Μαραθώνα και όπως δηλώνει γνωρίζει τους τομείς εκείνους στους οποίους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. «Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός της. Εάν εκμεταλλευτούμε τις φυσικές ομορφιές, τα ξακουστά ονόματα και την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά έχουμε πιθανότητες εισροής τουριστών και ανάπτυξης τόσο της χώρας όσο και του Μαραθώνα».

Χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες και οικονομικές βλέψεις και με πολυετή εμπειρία στη διοίκηση δηλώνει πως τα δικά του «χέρια δεν θα είναι δεμένα».

Όσο για την ανεύρεση των πόρων, αναφέρει παραδείγματα δημάρχων και περιφερειαρχών, όπως ο κ. Καμίνης και ο κ. Τατούλης, που απευθύνθηκαν στην ευρωπαϊκή κοινότητα για κεφάλαια τα οποία στη συνέχεια και αξιοποίησαν.

Ως βασικό πρόβλημα επισημαίνει αυτό της ανεργίας, η οποία οδηγεί τους νέους στην μετανάστευση ενώ προτείνει να αντιμετωπιστεί με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η ελπίδα, σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, προέρχεται από την κινητοποίηση όλο και περισσότερων νέων στον Μαραθώνα και όχι μόνο. «Ο μόνος τρόπος άλλωστε για να βγει το βρώμικο αίμα, είναι να γίνει μετάγγιση με νέο αίμα, να βγάλεις την σαπίλα από το κατεστημένο και να δώσεις βήμα στους νέους που αποτελούν την μοναδική ελπίδα».

Τάσος Χαλκιάς–Ανδρέας Μποζίκας–Υποψήφιοι δήμαρχοι Χαϊδαρίου 

Ο Σάκης ο υδραυλικός, ο προσφιλής ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς ενώθηκε με τον συνδυασμό του Ανδρέα Μποζίκα, και διεκδικεί την δημαρχία με μια ιδιότυπη συνθήκη, να αποφασιστεί ο δήμαρχος αφότου η παράταξη αναδειχτεί πρώτη. «Είναι πρωτοποριακή κίνηση και δεν θέλουμε να πούμε από την αρχή ποιος θα είναι ο δήμαρχος, πιστεύουμε ότι δεν είναι τόσο το πρόσωπο που θα κάτσει στην καρέκλα όσο το έργο που έχει να παράξει».

Ο συνδυασμός του έχει επίκεντρο τον δημότη καθώς «στις μικρές κοινωνίες η εξουσία θα πρέπει να ξεκινάει από τον άνθρωπο, να εκπορεύεται από τον άνθρωπο και να έχει μοναδικό σκοπό να επιστρέψει στον άνθρωπο».

Για τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι δήμοι, προτείνει τη θέληση, τη χρηματοδότηση από ιδιώτες που επιθυμούν να βοηθήσουν και φυσικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία για να γίνουν άμεσα εκμεταλλεύσιμα πρέπει να απεμπλακούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Σαν βασικό πρόβλημα του Χαϊδαρίου σημειώνει την εθνική οδό που τέμνει τον δήμο στην μέση, την ανασφάλεια που προκαλεί και τις ζωές που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει. Την επόμενη μέρα των εκλογών, αν στεφθούν νικητές, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα επικαιροποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες μελέτες για να κατασκευαστούν με την σωστή υποδομή τόσο υπόγειες όσο και υπέργειες γέφυρες. Για την αναγνωρισιμότητά του θεωρεί πως συνδράμει στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά «εφόσον την διαθέτεις για ένα νέο σκοπό θα κριθείς εκ νέου για το βαθμό στον οποίο τον εκπλήρωσες».

Χάρης Σώζος-«Στάση Βύρωνα» Άκης Κατοπώδης

Ο γνωστός από τις πολλές επιτυχίες του στην μικρή οθόνη αλλά και από την χρόνια εμπειρία του το σανίδι, Χάρης Σώζος, αποφάσισε αυτή τη φορά να εκτεθεί και στο σανίδι της πολιτικής. Η ενασχόληση του με τα κοινά αποφασίστηκε γιατί ασπάζεται τη φιλοσοφία της παράταξης που θέλει τους δημοτικούς άρχοντες πιο κοντά στους δημότες. «Δεν επιθυμώ να είναι απλώς άλλος ένας ηθοποιός που συμμετέχει στην πολιτική ή στην τοπική δημοτική σκηνή. Θέλω να προσφέρω ενεργά στο δήμο μιας και αυτές οι εκλογές είναι από τις κρισιμότερες που έχει βιώσει η χώρα και μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Για ένα καλύτερο αύριο υποστηρίζει πως πρέπει να στραφούμε στην αλληλεγγύη και σε εθελοντικές μορφές εργασίας.

Σαν μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου εντοπίζει τα χρέη που αφήνει η προηγούμενη διοίκηση, μαζί με προβλήματα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Τα μειωμένα κεφάλαια του δήμου δεν θα ήταν άλλωστε μειωμένα σε τέτοιο βαθμό με μια πιο χρηστή διαχείριση. «Το παράδειγμα των πολιτικών που είναι πλέον φυλακή, αποδεικνύει την έλλειψη οικονομικού ελέγχου και σωστής διαχείρισης της χώρας», αναφέρει.
«Σε συνδυασμό με τις περικοπές των κεφαλαίων έχουν συντελεστεί και περικοπές προσωπικού, οπότε το ισοζύγιο δεν παρουσιάζεται αρνητικό», συμπληρώνει. Η δημοφιλία του, αναφέρει, πως μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ, θεωρώντας ο κόσμος πως ένας ηθοποιός δεν έχει ανάγκη για ψήφους. Αλλά και την ευθύνη που επωμίζεται, ως ήδη δημόσιο πρόσωπο, την θεωρεί σαφώς μεγαλύτερη.

Βάνα Μπάρμπα–Γιώργος Παπανικολάου για το δήμο Γλυφάδας

Η εκρηκτική Βάνα Μπάρμπα συμπορεύεται με τον κύριο Παπανικολάου για το δήμο της Γλυφάδας.

Η γνωστή ηθοποιός δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτεύεται. Είχε αναμετρηθεί άλλοτε με το ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι και πιο πρόσφατα στο πλευρό του κ. Καρατζαφέρη – αν και η ίδια το χαρακτηρίζει πολιτικό λάθος μιας και δεν το έπραξε από καρδιάς – το κάνει για να συμβάλει στη βελτίωση του μικρόκοσμου που ζει.

Το βασικό προτέρημά της είναι ο δυναμισμός της. «Είμαι αρκετά ικανή να χτυπάω πόρτες ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν». Υπόσχεται να είναι δίπλα στον κόσμο ακόμα κι όταν οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν τηρούνται ενώ διευκρινίζει πως ήδη προσφέρει με το σωματείο «Δύναμη Ζωής» που διατηρεί εδώ και μερικά χρόνια στη Γλυφάδα.

Έχει επιτύχει άλλωστε την βοήθεια μεγάλων επιχειρηματικών φορέων όπως το νοσοκομείο Metropolitan, αλλά και εύπορων δημοτών που ήδη έχουν χρηματοδοτήσει δημοτικά έργα. Αν και παραδέχεται πως η κοινωνική πρόνοια στη Γλυφάδα πάει ήδη καλά, υπόσχεται να προσφέρει κάτι παραπάνω. «Ο δήμος δεν είναι φτωχός και με την καλή γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών ο κ. Παπανικολάου θα λάβει όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που μας αντιστοιχούν, τα οποία σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία αποτελούν ικανούς πόρους για την υλοποίηση έργων».

Η αναγνωρισιμότητά της βοηθάει σίγουρα τον προεκλογικό αγώνα, «εκεί που άλλοι ξεκινούν από την αφετηρία, όλοι εμείς προπορευόμαστε ήδη πέντε χιλιόμετρα, κι ίσως είναι και άδικο για τους λοιπούς υποψηφίους που κάνουν μεγάλο αγώνα» λέει αλλά γνωρίζει ότι λόγω της αναγνωρισιμότητάς της είναι περισσότερο εκτεθειμένη.

Πωλίνα – Νίκος Στέφος «Συμμαχία Πολιτών για τη Νέα Σμύρνη» 

Η Πωλίνα που έφερε στο προσκήνιο τις «Σεϋχέλλες και τις τρέλες» την δεκαετία του 90, κατεβαίνει σαν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο πλευρό του Νίκου Στέφου στην Καλλιθέα.

Η γνωστή τραγουδίστρια ομολογεί πως λόγω της αναγνωρισιμότητάς της δεν χρειάζεται ούτε συστάσεις, ούτε φυλλάδια. Θα προσπαθήσει για την αλλαγή στη Νέα Σμύρνη επειδή κατοικεί στην περιοχή από την γέννηση της. Μας ενημερώνει πως υπάρχουν χρήματα στο δήμο Νέας Σμύρνης για να γίνουν έργα, απλώς πρέπει να διατίθενται διαφορετικά. «Πρέπει να φτιαχτούν πεζοδρόμια, πρέπει να φτιαχτούν χώροι για παιδιά, ήδη με το τραμ και τις γραμμές του το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι εντονότατο. Ωραία είναι η πλατεία, ωραίοι οι πεζόδρομοι, ωραία τα εμπορικά, αλλά πρέπει να εστιάσουμε και σε κάποιους τομείς εκτός πλατείας που έχουν ανάγκη». Παρά την καλλιτεχνική της ιδιότητα, επιμένει πως ένας δήμος πρέπει να παράγει έργο για τους δημότες ακόμα και περιορίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για την αναγνωρισιμότητά της διαβεβαιώνει πως δεν την χρησιμοποιεί ιδιαίτερα για την εκλογή της μιας και δεν επιδιώκει να διαφημίζεται.

Στην «ευχάριστη», όπως λέει, περίπτωση που εκλεγεί, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει αλλά σε μια θέση που ταυτόχρονα θα της εξασφαλίζει και την ελευθερία της εφόσον ποτέ δεν ονειρεύτηκε καρέκλες εξουσίας.

Λευτέρης Πανταζής–Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης 

«Ο κόσμος θα ζει με τον Πανταζή» είναι το ανανεωμένο σύνθημα του γνωστού σε όλους ΛΕΠΑ με αφορμή την υποψηφιότητά του για το δήμο της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ως κάτοικος Βουλιαγμένης για δεκαεννέα συναπτά έτη, αφουγκραζόμενος τον κόσμο και τα προβλήματά του, αποφάσισε να πολιτευτεί με σκοπό να συνδράμει στη βελτίωση του τόπου του. «Σαν καλός στρατιώτης που ο κόσμος γνωρίζει ότι είμαι, όταν εκλεγώ θα κάνω ό,τι μου ζητηθεί».

Για τα πενιχρά οικονομικά των δήμων ο κύριος Πανταζής πιστεύει ότι θα βρεθούν οι πόροι και στην ανάγκη «μέχρι και συναυλίες θα κάνει για να βοηθήσει» επισημαίνει χαριτολογώντας. Θεωρεί δε πως η ενασχόλησή του με το χώρο της μουσικής και η αναγνωρισιμότητά του, του εξασφαλίζει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους. «Ο κόσμος αγαπάει τον Λευτέρη και θαυμάζει τον Πανταζή. Αλλά στο δήμο μου είμαι απλά ο Λευτεράκης, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που πηγαίνω στο καφενείο, στη λαϊκή αγορά, στο γήπεδο».

Κώστας Μπίγαλης–Απόστολος Κόντος Νέα Φιλαδέλφεια Χαλκηδόνα

Ο τραγουδιστής Κώστας Μπίγαλης που ξεσήκωνε τα πλήθη από τη δεκαετία του 90, βάζει υποψηφιότητα με τον φίλο του, διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστα, Απόστολο Κόντο στο δήμο της Νέας Χαλκηδόνας. Έχει θέσει άλλη μια φορά υποψηφιότητα με τον κύριο Αποστολάκη, αλλά διευκρινίζει πως δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία. «Στέκομαι στο πλευρό του φίλου μου Απόστολου, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην τιμιότητά του, είναι αδιάφθορος, με προσωπικότητα και διοικητικές ικανότητες. Δεν κάνω κάποια καμπάνια και δεν νομίζω ότι και να εκλεγώ θα έχω διαθέσιμο χρόνο να ασχοληθώ ενεργά» ομολογεί.

Ένας τομέας που θα μπορούσε να βοηθήσει εάν αναδειχθεί νικητής ο συνδυασμός του κ. Κόντου, είναι τα πολιτιστικά.

Αυτό που κρίνεται απαραίτητο να γίνει είναι να βοηθηθούν οι δημότες που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης και οι άνεργοι με κάποιο τρόπο. Επιπρόσθετα, απαραίτητη κρίνεται και η μέριμνα για τα λοιπά προβλήματα του δήμου, όπως οι λακκούβες στους δρόμους, το ρέμα του Ποδονίφτη και τα κουνούπια που προσελκύει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κ.ά.

Ο Κώστας Μπίγαλης δε γνωρίζει διαδικαστικές λεπτομέρειες για την ανεύρεση των χρημάτων που υπολείπονται αλλά είναι πεπεισμένος πως ο κ. Κόντος διαθέτει τα μέσα. Αναφορικά με την δημοφιλία του, υποστηρίζει πως αυτή δεν βοηθάει στην εκλογή του. Άλλωστε, όπως λέει, λόγω των πολλών ετών που κατοικεί στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον γνωρίζουν όλοι ούτως ή άλλως.

Γιώργος Γερολυμάτος–Βάσω Μαργαρίτη – δήμος Καλλιθέας

Ο Γιώργος Γερολυμάτος έχει υπάρξει δημοτικός σύμβουλος για άλλη μια τετραετία όταν διατέλεσε αρμόδιος πολιτισμού του δήμου. Αυτή τη φορά τάσσεται στο πλευρό της Βάσως Μαργαρίτη γιατί «ήρθε ο καιρός να υπάρξει και στην Ελλάδα, γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου δήμου», λέει.

Το πρώτο μέλημα της παράταξης, εάν στεφτεί νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας, «θα είναι να δώσουμε περισσότερες επιταγές στον κόσμο, περισσότερα συσσίτια, περισσότερα παντοπωλεία». Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης και στην αναβάθμιση του πολιτισμού εφόσον «πρέπει ο κόσμος να ξεδίνει από τα προβλήματά του. Με εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι οποίες θα αποκτούν πιο έντονο χαρακτήρα τις μέρες των Χριστουγέννων, των αποκριών και του καλοκαιριού, θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε χαρά στον κόσμο».

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δοθεί με το να μετατραπεί ο δήμος της Καλλιθέας σε τουριστικό πόλο έλξης μιας και η περιοχή συνορεύει με το μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο που θα υλοποιήσει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και με την θάλασσα.

«Άλλοτε οι Τζιτζιφιές ήταν γεμάτες από ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία, που λειτουργούσαν ολόκληρο το 24ωρο», αναφέρει ως παράδειγμα.

Ένας τρόπος για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, παρά την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, είναι η μείωση των τελών. Ένας άλλος το «μεράκι που έχουν όλα τα μέλη της παράταξης», κι ένας τρίτος η καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων πόρων. Η δημοφιλία του αυξάνει το μερίδιο ευθύνης τήρησης των υποσχέσεων έναντι των υπολοίπων αλλά ταυτόχρονα τον γλιτώνει εν μέρει από τον κόπο της προεκλογικής εκστρατείας κι ό,τι αυτή συνεπάγεται, όπως σημειώνει.

Ο Γιώργος Γερολυμάτος ευελπιστεί να κερδίσουν την μάχη των εκλογών και ο ίδιος να στεφθεί αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Ισαβέλλα Δάρρα – Βύρωνας Καθαρή Πόλη

Η λαμπερή παρουσία της μόδας, Ισαβέλλα Δάρρα, τάσσεται στο πλευρό του Παναγιώτη Κόνσουλα που διεκδικεί το δήμο Βύρωνα. Το πρώτο μέλημα της παράταξης και της κ. Δάρρα είναι να δημιουργηθούν «υποδομές σε κάθε γειτονιά, βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και φροντίδα για την τρίτη ηλικία, ένα δίκτυ δηλαδή κοινωνικής προστασίας και ανθρώπινης φροντίδας».

Θα αναμορφώσουν τον οικιστικό ιστό του δήμου δημιουργώντας ελεύθερους χώρους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας για να μετατραπεί ο Βύρωνας σε μια καθαρή πόλη. Αν και ο δήμος της είναι ένας από τους «κόκκινους» δήμους από πλευράς χρεών, όπως αναφέρει, με θέληση και με ένα μοντέλο διοίκησης που θα προωθεί την ενότητα, την συνεργασία και την συμμετοχή θα καταφέρουν να βρουν τους πόρους και να πραγματοποιήσουν την αλλαγή.

Όσο για την αναγνωρισιμότητά της, ομολογεί πως την καθιστά περισσότερο υπεύθυνη αναφορικά με τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.