Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Mαύρη τρύπα 30 εκατ. στον ΟΓΑ για έξοδα κηδείας

12 Μαΐου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Διάτρητο το σύστημα καταβολής
ogaΧωρίς την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων παραστατικών -αλλά με μία βεβαίωση- χορηγούσε μέχρι τώρα ο ΟΓΑ τα έξοδα κηδειών, με αποτέλεσμα το σύστημα να είναι διάτρητο και το ελληνικό δημόσιο να χάνει σημαντικά ποσά.

Κάθε χρόνο το ταμείο των αγροτών καταβάλλει 30 εκατομμύρια ευρώ για έξοδα κηδειών, χωρίς ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια να γίνεται ενδελεχής έλεγχος, όπως γράφει το «Έθνος».

Ενδεικτικές των διαστάσεων του θέματος είναι πως οι απώλειες του Δημοσίου από τη φοροδιαφυγή -καθώς δεν ελέγχονται τα απαιτούμενα τιμολόγια- μπορεί να φτάνουν τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Ερωτηματικά υπάρχουν και για το κατά πόσο υπήρξαν και άλλες παρατυπίες- π.χ. προσκόμιση πλαστών εγγράφων- από επιτήδειους που ήθελαν να επωφεληθούν από τα «κενά» του συστήματος.

Για το θέμα αυτό υπήρξε σύσκεψη του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τον διοικητή του ΟΓΑ Ξ. Βεργίνη και δρομολογούνται άμεσα αλλαγές στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο υπουργός Εργασίας θα στείλει έγγραφο με το οποίο θα αλλάξει όλο το πλαίσιο καταβολής των εξόδων κηδείας από το ταμείο των αγροτών. Πλέον τα χρήματα θα δίνονται στους συγγενείς μόνο μετά την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων παραστατικών.

«Αλαλούμ»
Η υπόθεση αυτή είναι ενδεικτική για το «αλαλούμ» που για χρόνια επικρατούσε στα ασφαλιστικά ταμεία. Μία σειρά περιστατικών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ?π.χ. χορήγηση συντάξεων σε νεκρούς, καταβολή επιδομάτων σε αναπήρους «μαϊμού»- είναι αποκαλυπτικά για τη δράση των επιτηδείων.

Όσον αφορά στον ΟΓΑ, υπήρξε παρέμβαση του διοικητή μετά τη διαπίστωση πως αρκούσε μία βεβαίωση, από τον ιερέα, πως έγινε η κηδεία για να καταβληθούν τα χρήματα στους συγγενείς του νεκρού ασφαλισμένου. Δηλαδή, δεν χρειαζόταν μέχρι τώρα η προσκόμιση αναλυτικών τιμολογίων για τα ποσά που έχουν καταβληθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής.

Πλέον αλλάζει όλη η διαδικασία χορήγησης των εξόδων κηδείας, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες νησίδες παραβατικότητες. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ωφεληθεί μόνο το ταμείο αλλά και γενικότερα το Δημόσιο, αφού θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η φοροδιαφυγή.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο Ξενοφών Βεργίνης σημειώνει πως «διαπίστωσα πως ο ΟΓΑ πλήρωνε μέχρι τώρα 800 ευρώ έξοδα κηδείας χωρίς να προσκομίζεται κανένα παραστατικό (τιμολόγιο).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να πληρώνει σε ετήσια βάση άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ και την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο να χάνει τον ανάλογο φόρο που κυμαίνεται από 6 έως και 7 εκατομμύρια ευρώ».

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες του ΟΓΑ έχουν περάσει από <κόσκινο> και τους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις που επιτήδειοι επιχείρησαν να πάρουν την οικονομική ενίσχυση με πλαστά στοιχεία (πέρσι υπήρξαν περιστατικά που… ασφαλισμένοι δήλωναν ακόμα και παιδιά που δεν ήταν δικά τους για να πάρουν το οικογενειακό επίδομα).

This entry was posted on Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2014 at 16:04 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply