Μείωση της φορολογίας υπόσχεται η κυβέρνηση, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων. Μιλάει ακόμη για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Αλλα λένε όμως το Μεσοπρόθεσμο και οι εκθέσεις της ΕΕ.
λεφταΤην ίδια ώρα που Ε.Ε. και ΔΝΤ διαπιστώνουν την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι των επομένων δύο ετών, η κυβέρνηση υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, υπόσχεται μείωση της φορολογίας.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, παρότι υπάρχει ρητή αναφορά στην τελευταία έκθεση της Ε.Ε.
Αφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο της μείσωσης φόρων

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης με δηλώσεις τους στον κυριακάτικο Τύπο αφήνουν το ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων ακόμη και κατάργησης της έκτακτης εισφοράς. Παρ’ όλο που για την τελευταία υπάρχει ρητή αναφορά στην τελευταία έκθεση της Ε.Ε. για παράταση του μέτρου έως το 2016 προκειμένου η χώρα να επιτύχει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Το γενικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας προβλέπει τη σταδιακή, αρχής γενομένης από το 2015, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 20%, αλλά και του ανώτατου συντελεστή που επιβάλλεται στα εισοδήματα φυσικών προσώπων από το 42% που είναι σήμερα στο 33% με 35%.

Η δέσμευση της κυβέρνησης

Η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη διατήρηση της κοινωνικής εισφοράς δεν είναι το μόνο σημείο που έρχεται σε αντίφαση με τις προεκλογικές υποσχέσεις για φορολογική ελάφρυνση.

Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. υπάρχει σαφής ποσοτικοποιημένη αναφορά για μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2017 τα οποία θα πρέπει να εξειδικεύσει η Κυβέρνηση. Ομως ακόμη και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν από 15 ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, διαπιστώνεται δημοσιονομικό κενό 1,9 δισ. ευρώ για το 2015-2016.

Οι υπολογισμοί της Κυβέρνησης είναι σαφώς πιο αισιόδοξοι από εκείνους της Ε.Ε., οι οποίοι διαπιστώνουν πως πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα για τους επόμενους 12 μήνες

Μάλιστα ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούαρας, είχε προσδιορίσει ότι οι αποκλίσεις του προγράμματος από τους στόχους που θέτει το Μνημόνιο για την διετία 2015-2016, ανέρχονται αθροιστικά σε 1,9 δισ. ευρώ (900 εκατ. ευρώ του χρόνου και 1,9 δισ. ευρώ το 2016).

Αισιόδοξοι οι υπολογισμοί της Κυβέρνησης

Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης είναι σαφώς πιο αισιόδοξοι από αυτούς της Ε.Ε., η οποία διαπιστώνει ακόμη και για τους προσεχείς 12 μήνες ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το κενό των περίπου 5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό φαίνεται να συγκλίνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσίευση τη δική του Εκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χθες να διαψεύσει (για λογαριασμό του ΔΝΤ) δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό 5 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα 2 δισ. ευρώ για το 2015 και 3 δισ. ευρώ για το 2016). Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2018, ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην ενδιάμεση περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης .

Το Μεσοπρόθεσμο

Από τα πρόσθετα έδοσα 2,3 δισ. ευρώ, το 1,2 δισ. θα προέλθει από επιπλέον φόρο που θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχου

Πάντως το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει παρεμβάσεις 14 δισ. ευρώ έως το 2018. Από αυτά τα 10,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περαιτέρω μείωση των δαπανών και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων.

Στο σκέλος των εσόδων προβλέπονται για φέτος πρόσθετα έσοδα 2,3 δισ. ευρώ, από αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον επιπλέον φόρο που θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ως αποτέλεσμα της περίφημης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Μόνο από τη μείωση των φορολογικών εκπτώσεων που ίσχυαν μέχρι πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει φέτος 237 εκατ. ευρώ. Για το 2015 τα φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν στο 24,7% του ΑΕΠ από 25,3% του ΑΕΠ το 2014. Ενώ για τη διετία 2016-17 θα διατηρηθούν στο 24% του ΑΕΠ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.