Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες. Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Και αυτή την χρονιά οι παρατάξεις έδωσαν ξεχωριστά αποτελέσματα. Η συμμετοχή στο 50%.
foithtikes eklogesΗ εισβολή, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, ομάδας αγνώστων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που έσπασαν και έκαψαν κάλπες και προκάλεσαν επεισόδια με αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς, ήταν η μόνη παραφωνία στο υποτονικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές.

Με τις παρατάξεις να αλληλοκατηγορούνται για τα επεισόδια αυτά, συνεχίστηκε η ολονύκτια καταμέτρηση των ψήφων από την κάθε παράταξη ξεχωριστά, καθώς ούτε φέτος συμφώνησαν σε κοινά αποτελέσματα. Εξαίρεση η ΠΑΣΠ, που καταδίκασε έντονα την εισβολή, καθώς το οικονομικό πανεπιστήμιο θεωρείται προπύργιό της, και κατόπιν τούτου αποφάσισε να μην ανακοινώσει αποτελέσματα.

Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ (ΝΔ), που κατά το προηγούμενο διάστημα κράτησε στάση διαφοροποιημένη από επιλογές της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα όπως αυτό των «αιωνίων φοιτητών», αναδεικνύεται για 28η χρονιά πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την ίδια παρουσιάζει ελαφρώς αυξημένα ποσοστά. Πάντως τα ποσοστά της κυμαίνονται μεταξύ 29% έως και πάνω από 43% αναλόγως με την παράταξη που τα δίνει.

Αύξηση ποσοστών φέρεται να εμφάνισε και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΚΚΕ), συντηρεί τις δυνάμεις της σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα η ΑΡΕΝ που στηρίζεται ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, χωρίς να ακολουθεί στα πανεπιστήμια τη δυναμική που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις δυνάμεις της διατηρείται και η ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Στις εκλογές λιγότεροι από 100.000 φοιτητές ψήφισαν. Ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά το 50% των ενεργών, αλλά οι παρατάξεις μιλούν για ικανοποιητική συμμετοχή που κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα. Πάντως, όπως και στα ποσοστά έτσι και στο εύρος της αποχής δεν κατόρθωσαν ούτε φέτος να συμφωνήσουν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Πρώτη δύναμη παραμένει και φέτος η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που και αυτή την χρονιά έδωσαν ξεχωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, η ΔΑΠ διατηρεί τις δυνάμεις της, η ΠΑΣΠ εμφανίζει πτώση, αισθητή άνοδο εμφανίζει η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και περίπου στα ίδια μένουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡ.ΕΝ) και των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά). Η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 50%. Κατά τους εκπροσώπους της ΔΑΠ, τα ποσοστά της παράταξης φέτος ήταν αυξημένα.

Σε 60 συλλόγους των ΑΕΙ δίνει 42,1% στα δικά της ψηφοδέλτια, 12,67% στην ΠΑΣΠ, 18,38% στην Πανσπουδαστική, 10,31% στα ΕΑΑΚ και 5,5% στην ΑΡ.ΕΝ. Κατά την Πανσπουδαστική τα ποσοστά της παράταξης αυξήθηκαν εφέτος αισθητά. Οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής δίνουν σε 78 από 193 συλλόγους στα ΑΕΙ 22,52% στα ψηφοδέλτια της παράταξης τους (πέρυσι 17.99%), 30,51% στην ΔΑΠ (πέρυσι 31,06%), 13,71% στην ΠΑΣΠ (πέρυσι 17,99%), 12,73% στα ΕΑΑΚ (πέρυσι 13,54%), 5,66% στην ΑΡ.ΕΝ. (πέρυσι 4,57%), 12,92% στα λοιπά ψηφοδέλτια (πέρυσι 14,70%). “Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δείχνουν σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στα ΑΕΙ και ξεχωρίζει η άνοδος στα ΤΕΙ που από ότι φαίνεται αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη πανελλαδικά. Αποτέλεσμα που στέλνει μήνυμα μάχης και αισιοδοξίας. Με καλύτερους όρους μπορεί να δυναμώσει η προσπάθεια για ανάπτυξη της κοινής συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, για ζωντανούς αγωνιστικούς συλλόγους και μαχητικά όργανα πάλης που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Τα μέλη της ΚΝΕ μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. αποτελούν τη κρίσιμη μάζα σ αυτή τη προσπάθεια που υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί στη καθημερινή δράση και πάλη. Υπάρχει μεγάλο μέρος φοιτητών και σπουδαστών που έχουν συμφέρον να κάνουν κι αυτοί δική τους υπόθεση το συλλογικό αγώνα και την οργανωμένη αντίσταση. Να μη χαθεί ούτε ώρα. Να στείλουμε ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα, ότι τα όνειρα και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις συμπληγάδες της ΕΕ και του συστήματος. Καλούμε συνολικά τους φοιτητές και σπουδαστές, να διαλέξουν το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Να δυναμώσουν τη δύναμη που μάχεται αταλάντευτα για τα σύγχρονα δικαιώματα μας και τη μόνη φιλολαϊκή λύση. Στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού”, δήλωσε για το αποτέλεσμα ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Έκαψαν τρεις κάλπες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε υποτονικό κλίμα και χωρίς απρόοπτα με εξαίρεση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο όπου εισέβαλαν άγνωστοι και πήραν τρεις κάλπες, τις οποίες στη συνέχεια έκαψαν. Την εισβολή καταδίκασε η ΠΑΣΠ της οποίας το οικονομικό πανεπιστήμιο θεωρείται προπύργιο.
Η ΠΑΣΠ αποφάσισε κατόπιν αυτών να μην ανακοινώσει αποτελέσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.