«Υπέρ» τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης – «Κατά» όλη η αντιπολίτευση

Χρ. Σταϊκούρας Σε χαμηλούς τόνους ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση, η οποία ομιλεί περί τέλους των μνημονίων, ότι «το μνημόνιο είναι καθεστώς» και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα να αντιτείνει ότι «το μνημόνιο δεν είναι καθεστώς, όμως η ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι καθεστώς». Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε χωρίς να κατονομάσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα που δήλωνε πως δεν θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του 2014 και ότι θα αναθεωρηθεί με την λήψη νέων μέτρων, λέγοντας πως διαψεύσθηκε.

«Όχι μόνο δεν υπήρξε δημοσιονομικό κενό το 2014 αλλά και πλεόνασμα. Η αλήθεια είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2014 είχαμε αποκλίσεις με την τρόικα και επιμείναμε ότι ο ρεαλισμός των εκτιμήσεών μας θα επιβεβαιωθεί και δικαιωθήκαμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος επιτέθηκε και στην ΔΗΜΑΡ για την κριτική που άσκησε αναφορικά με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την καταψήφισή του. «Υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ – ΠαΣοΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α., ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Την Τρίτη 6 Μαίου θα συνεχιστεί η δεύτερη ανάγνωση στην επιτροπή ενώ το Μεσοπρόθεσμο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Μαίου.

«Το μνημόνιο είναι καθεστώς και είναι ένα μόνιμο μοντέλο, όπως μόνιμη θα είναι και η απογοήτευση των πολιτών για το ότι η χώρα θα πορευτεί με αυτό το Μεσοπρόθεσμο ως πυξίδα», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Τσακαλώτος, εκτιμώντας ότι «το μνημόνιο συνεχίζει και θα συνεχίζεται αν δεν υπάρξει ανατροπή». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί «ένα μοντέλο που βασίζεται σε ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις, χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς βιομηχανική πολιτική», ενώ αναφερθείς στο θέμα της ανεργίας είπε ότι «η ανεργία είναι εντελώς χρήσιμη για εσάς για να μειώνει τους μισθούς, για αυτό περιμένουμε ότι με εσάς θα παραμείνει πολύ υψηλά γιατί σας είναι πολύ χρήσιμη».

Από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, «ασαφές, αόριστο και επικίνδυνο» χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Ραχήλ Μακρή, ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη δήλωσε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ότι «η κυβέρνηση τα δίνει όλα χωρίς να ζητάει τίποτε» και τόνισε ότι «ενώ καθίσταται σαφής η ανάγκη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, στο Μεσοπρόθεσμο δεν γίνεται καμία αναφορά και όλα μετατίθενται για μετά τις εκλογές». «Γιατί όταν τα δίνεις όλα και δεν ζητάς τίποτα και δεν έχεις σχέδιο, είσαι έτοιμος να δεχτεί και τα χειρότερα», είπε. Από το ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι «το Μεσοπρόθεσμο είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο διαφαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση», ενώ εκ μέρους της Χ.Α. ο κ. Αντ. Γρέγος σημείωσε ότι «με το μεσοπρόθεσμο ιδιωτικοποιείται όλη η κρατική περιουσία ως λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.