Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιες εισφορές μειώνονται από τον Ιούλιο. Τι κερδίζουμε μισθολογικά

6 Μαΐου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Ποιο είναι το όφελος για έναν εργαζόμενο με μισθό μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα

misthologoiΟι εισφορές μειώνονται από την 1η Ιουλίου τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πιο κερδισμένοι βγαίνουν οι εργοδότες καθώς η μείωση που αντιστοιχεί σε αυτούς είναι της τάξης του 2,9%και οι εργαζόμενοι θα έχουν ελάφρυνση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο οι απώλειες για τα Ταμεία θα φτάσουν τα 974,17 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξουν αλλαγές τόσο στο κόστος του εργαζόμενου για τις επιχειρήσεις, όσο και στον καθαρό μισθό που παίρνει στα χέρια του ο εργαζόμενος.

Σε χρήματα η μείωση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση του κόστους κατά περίπου 40 ευρώ το μήνα για τον εργοδότη και αύξηση περίπου 12 το μήνα για τον εργαζόμενο για έναν μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ. Φυσικά τα ποσά αυξομειώνονται ανάλογα με τον μισθό, εργαζόμενοι δηλαδή με μικρότερο μισθό από 1.000 ευρώ το μήνα θα δουν αύξηση που μετά βίας θα φτάνει τα 100 ευρώ το χρόνο, ενώ άλλοι με μισθούς άνω των 1.500 ευρώ το μίνα θα δουν αύξηση κοντά στα 200 ευρώ το χρόνο.

Στη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα μάλιστα περιλαμβάνεται και νέα μείωση των εισφορών κατά μία μονάδα και το 2016.

Με την απόφαση για μείωση των εισφορών η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ θα ανακουφιστούν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Οι εισφορές που καταργούνται από την 1η Ιουλίου είναι

-Η εργοδοτική εισφορά 1% και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) υπέρ του ΔΛΟΕΜ. Από την 1/7/2014 καταργείται ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών και ειδικά για φέτος προβλέπεται να καταβληθεί για τελευταία φορά το 50% του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.

-Η εργοδοτική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Οι εισφορές που μειώνονται είναι

-Η εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%. Στο εξής η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,24%, η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) στο 0,12% ενώ η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ θα είναι 0,10%.

-Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας από 0,80% σε 0,25%.

news247

This entry was posted on Τρίτη, 6 Μαΐου, 2014 at 20:48 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply