ZEMPILIADOY 3  Το πρόγραμμα του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Π.Ε. Γρεβενών παρουσίασε η υποψήφια περιφερειάρχης Γεωργία Ζεμπιλιάδου, το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει μαζί με τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σ΄ αυτή την περιοχή.

        Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα αυτό η κ. Ζεμπιλιάδου, ανέφερε τα εξής:

«Στα Γρεβενά έχω έρθει πολλές φορές αυτά τα 20 χρόνια που ασχολούμαι με τα ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ως επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής παλιότερα και ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ πρόσφατα.

Τα Γρεβενά είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην Περιφέρεια που αισθάνεται κανείς ότι άλλαξε εποχή.

Φθάνεις σε 20 λεπτά από την Κοζάνη, σε υποδέχεται μια σειρά από σύγχρονες υποδομές: το διοικητήριο, το νοσοκομείο, το πνευματικό κέντρο.

Βρίσκεις ασφαλτοστρωμένους δρόμους για τους ορεινούς οικισμούς.

Σύγχρονες και σημαντικές υποδομές που κάποτε πίστευε κανείς ότι θα ήταν ικανές να αποτελέσουν το σταθερό υπόβαθρο για την ανάπτυξη των Γρεβενών.

Δυστυχώς όμως και στα Γρεβενά όπως και σε όλη την Περιφέρεια οι αναπτυξιακοί δείκτες λένε αυτό που και ο κάθε απλός πολίτης καταλαβαίνει.

Τα Γρεβενά όπως και όλη η Περιφέρεια βρίσκονται στη χειρότερη θέση από όλες τις περιοχές της Χώρας.

Τα Γρεβενά όπως και όλη η περιφέρεια αργοπεθαίνουν.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία εκτινάχθηκε, Ο πληθυσμός μειώθηκε εδώ με υψηλότερη τάση από ό,τι σε όλη την περιφέρεια.

Στα Γρεβενά εμφανίζονται και οι υψηλότεροι δείκτες γήρανσης.

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Π.Ε. Γρεβενών βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση από τις 4 Π.Ε.

Το μίγμα παραγωγής καταστροφικό.

Μια αγροτική, κατά κύριο λόγο, περιοχή έφτασε να έχει το ΑΕΠ του πρωτογενή τομέα στο θλιβερό 7% και τις υπηρεσίες να αγγίζουν το 80%!

Με λίγα λόγια τα Γρεβενά, η Π.Ε. των σύγχρονων υποδομών και της ευλογημένης φύσης έφτασε να παράγει ελάχιστα.

Το ερώτημα είναι γιατί. Γιατί μια προικισμένη περιοχή με ζηλευτές υποδομές έπεσε σε τέλμα;

Η απάντηση απλή.

Γιατί τα τελευταία 10 χρόνια ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ και της Περιφέρειας ολόκληρης ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ.

Καμιά αναπτυξιακή υποδομή που θα ΣΤΗΡΙΖΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΚΟΛΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ δεν ολοκληρώθηκε.

Ο δρόμος Γρεβενών- Βασιλίτσας δεν ξεκίνησε.

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας εξακολουθεί να μην έχει τεχνητή χιόνωση.

Ο δρόμος Γρεβενών- Δεσκάτης δεν ξεκίνησε.

Το αστεροσκοπείο στον Όρλιακα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεν ξεκίνησε.

Το κτηνοτροφικό πάρκο στην Δεσκάτη ανύπαρκτο. Και πάει λέγοντας.

Η έννοια των μισών αρδευτικών στα Γρεβενά αποκτά τραγική σημασία. Το αρδευτικό Ελεύθερου που ξεκίνησε το 1999, στο τέλος του 2013 ακόμη περίμενε έγκριση του 4ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.), ενώ το αρδευτικό της Δεσκάτης από το 2002, σχεδόν περαιωμένο μένει ανολοκλήρωτο!!!

Αυτές είναι οι ταχύτητες δυστυχώς!

14 χρόνια και 4 Α.Π.Ε. για το ένα, 12 χρόνια για το άλλο.

Στα Γρεβενά των ζηλευτών σύγχρονων υποδομών και του φυσικού πλούτου, ξετυλίγονται από κάθε μεριά , δυστυχώς, μικρές ή μεγάλες ιστορίες ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

Αυτό απαντάει στο γιατί ο τόπος είναι σε τέλμα και ύφεση και στο γιατί είμαστε πρώτοι στην ανεργία.

Γι αυτό οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές.

Είναι σημαντικές γιατί πλέον αφορούν τη ζωή μας.

Η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητες συγκεκριμένες που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας.

Ο ρόλος της είναι ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ και μετά την οδυνηρή περιπέτεια των τελευταίων 4 ετών, όλοι συμφωνούμε ότι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μέσα από τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και της Περιφέρειας είναι το ΜΕΓΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.

Κάποιοι προτιμούν να βάζουν σ΄ αυτές τις εκλογές υπαρκτά μεν ζητήματα, αλλά ζητήματα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι απλά εκτός θέματος.

Μιλούν για τις ευθύνες των άλλων. Εμείς όμως θέλουμε να μιλήσουμε για τις δικές μας ευθύνες. Αυτές που αναλαμβάνουμε ως Περιφερειακή Αρχή. Και για αυτά που πρέπει να γίνουν τα επόμενα 5 χρόνια.

Θέλουμε να μιλήσουμε για το Σχέδιο μας για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ, δηλαδή, για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Περιφέρειας και της κάθε περιοχής της ξεχωριστά.

Και παραγωγική ανασυγκρότηση για τον συνδυασμό μας σημαίνει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

1ον Να στηρίξουμε άμεσα την πραγματική οικονομία για να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να αποκτήσουμε πίστωση χρόνου

2ον Να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας οικονομίας, με κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία το νέο ΕΣΠΑ και φυσικά τον τοπικό πόρο.

ZEMPILIADOY 1

Το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση

της Π.Ε. Γρεβενών

Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε σήμερα να βάλουμε στο τραπέζι το δικό μας ΣΧΕΔΙΟ που αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Π.Ε. Γρεβενών, και μέσα από το διάλογο, το επόμενο διάστημα να το συμπληρώσουμε και να το εξειδικεύσουμε.

Πρώτον, ο τομέας της πραγματικής οικονομίας της Π.Ε. Γρεβενών, έτσι όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι στο Δήμο Γρεβενών ο τομέας των υπηρεσιών, με κυρίαρχο τον τομέα του τουρισμού που αναπτύχθηκε γύρω από τη Βασιλίτσα και τη δραστηριότητα γύρω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ΤΕΙ, ενώ στην περιοχή της Δεσκάτης αφορά κύρια την αγροτική δραστηριότητα.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τα Γρεβενά πρέπει να στηριχθούν από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας Περιφερειακής Αρχής με έναν συγκεκριμένο και ξεκάθαρο τρόπο.

Και ο τρόπος αυτός είναι η άμεση ενεργοποίηση των εργαλείων ρευστότητας στη μεταποίηση, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει τον απεγκλωβισμό των 25εκ€ που έχουν διατεθεί από το Π.Ε.Π. Δυτ. Μακεδονίας για Κεφάλαιο Κίνησης, Εγγυήσεις, εγγυητικές επιστολές, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Αξίζει να τονισθεί ότι τα 25 εκ € του ΕΣΠΑ θα πάνε σε Καστοριά και Γρεβενά αφού για τους δυο άλλους νομούς που μάλιστα είναι και οι μεγαλύτεροι, η εγγύηση θα προέλθει από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι πόροι για την ρευστότητα και θα αντιστοιχούν πολλαπλάσια ποσά!

Έτσι δημιουργείται στην πράξη η ενιαία Περιφερειακή συνείδηση!
Οι πόροι του ΕΣΠΑ δίνονται στην ΕΤΕ ως εγγύηση, η οποία μοχλεύει το ποσό αυτό και αποδίδει 50εκ€ ως ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Είναι προφανές ότι η εγγύηση δεν χάνεται. Έτσι δημιουργείται ένα ταμείο εγγυήσεων που ανακυκλώνεται παρέχοντας ρευστότητα σε συνεχή βάση.

Τα εργαλεία ρευστότητας με χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο στην πιο δύσκολη στιγμή για την επιβίωσή του.

Είναι εργαλεία που γνωρίζω άριστα, αφού τα δημιούργησα με τους συνεργάτες μου στο Υπ. Ανάπτυξης και πάλεψα για να αποτελέσουν επιλέξιμες δράσεις στο ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς 2 χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις δεν τα έχουν δει. Παραμένουν   εγκλωβισμένα στις τράπεζες.

Αν οι τράπεζες τα μπλοκάρουν για τους δικούς τους λόγους , απλά υπάρχει και άλλος δρόμος και τον ξέρω καλά. Αυτό που δεν υπάρχει είναι αντοχές από τις επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται

Δεύτερον, με την άμεση ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού στον ορεινό όγκο. Η τεχνητή χιόνωση θα επεκτείνει, κατ΄ ελάχιστον, κατά 2 επιπλέον μήνες τη λειτουργία του χιονοδρομικού, προσφέροντας επιπλέον εισόδημα στις μικρές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτήν την δραστηριότητα. Αυτό μαζί με την ρευστότητα θα κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών το κρίσιμο διάστημα των πρώτων δύο ετών. Γι αυτό είναι προτεραιότητά μας.

Τρίτον, με την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, αρχιά με ένα περιφερειακό πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» για περιοχές που δεν έχουν τηλεθέρμανση και στη συνέχεια με αναπλάσεις όψεων σε τουριστικές περιοχές που θα δώσουν ανάσα σε έναν κλάδο που στενάζει.

Η νέα οικονομία

Και περνώ στο δεύτερο σκέλος της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που ακούει στο όνομα «νέα οικονομία».

Τα επόμενα δύο χρόνια θα συντελεσθεί στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον μια πλήρης ανακατάταξη στον τομέα της αγροδιατροφής.

Γι αυτό από την πρώτη μου ακόμη ομιλία είπα ότι ο πρωτογενής τομέας είναι το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα του τόπου μας.

Για τον πλούτο που μπορεί να αποδώσει αν περάσουμε στο νέο μοντέλο παραγωγής και γιατί αποτελεί τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης πρότασης του συνδυασμού μας για το ζωντάνεμα της υπαίθρου στην Περιφέρειά μας

Και στα Γρεβενά η στροφή σε δυναμικά προϊόντα, στα μανιτάρια, στην τρούφα, τα όσπρια και τα κτηνοτροφικά προϊόντα έχει ήδη γίνει.

Αυτή είναι η βάση του ΣΧΕΔΙΟΥ μας για την ανάπτυξη της νέας οικονομίας στην Π.Ε. των Γρεβενών.

Όμως δεν μπορείς να μιλήσεις για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αν δεν μιλήσεις σοβαρά για ιεράρχηση υποδομών.

Αυτών που είναι στη δική μας προτεραιότητα

Και εμείς στο Σχέδιό μας για τον τομέα αυτό έχουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα που αφορούν:

  • Την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας μέχρι τη Νίκη (Διευρωπαϊκός Άξονας 10 Εγνατία – Μόναχο σε 8 ώρες) και για τα Γρεβενά επιπρόσθετα σημαίνει την εύκολη πρόσβαση της Δεσκάτης στην Εγνατία
  • Την ολοκλήρωση φραγμάτων και αρδευτικών έργων
  • Την κατασκευή δύο, τουλάχιστον, πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία του νομού είναι αυτά του μικρού μεγέθους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της υποδομής των σταβλικών εγκαταστάσεων, της υγιεινής των εγκαταστάσεων και της ενημέρωσης και τεχνικής στήριξης των κτηνοτρόφων

  • Τη δημιουργία Περιφερειακού φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
  • Την προώθηση των προϊόντων μας στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ
  • Τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό
  • Την εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση προϊόντων . Τα Γρεβενά, και η Δεσκάτη, πρέπει να γίνουν η Π.Ε. ενότητα της Κτηνοτροφίας, η Π.Ε. της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων
  • Την παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα με εγγύηση από τον τοπικό πόρο για τις Π.Ε. Κοζάνης – Φλώρινας και από το ΕΣΠΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών

 

Οι υποδομές όμως από μόνες τους δεν αρκούν.

 

Η Συμβολαιοποιημένη Γεωργία και κτηνοτροφία και οι δυναμικοί συνεταιρισμοί είναι μορφές οργάνωσης που πρέπει να υιοθετηθούν από τους αγρότες μας και εμείς ως Περιφερειακή αρχή θα σταθούμε δίπλα τους.

Έτσι φεύγουν από τη μέση οι ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ γιατί γεωργία κτηνοτροφία με μεσάζοντες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Αυτή η πρότασή μας είναι δεμένη συνεκτικά σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα Αναγέννησης της υπαίθρου στην Περιφέρεια, που θα συνδέεται με τα ολοήμερα σχολεία της υπαίθρου, τις συγκοινωνίες και κυρίως την χωροταξική της ανασυγκρότηση με δυναμικές ομάδες χωριών, που για περιοχές όπως τα ορεινά Γρεβενά είναι καθοριστικής σημασίας.

Η Πρόταση αυτή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Επιχειρηματική δραστηριότητα και τομέας υπηρεσιών.

Στα Γρεβενά η επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα μπορεί να συνδυασθεί δυναμικά με τον τομέα των υπηρεσιών.

Και ο τομέας του τουρισμού είναι η ναυαρχίδα αυτής της προσπάθειας για τη νέα οικονομία στα Γρεβενά.

Ο δρόμος Γρεβενών Βασιλίτσας, η τεχνητή χιόνωση, το αστρονομικό πάρκο στον Όρλιακα, το παλαιοντολογικό μουσείο στη Μηλιά και ο τουρισμός γύρω από τον Αλιάκμονα πρέπει και μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της Π.Ε. Γρεβενών, το οποίο θα δεθεί και θα συνδυασθεί με τα τουριστικά προϊόντα των άλλων Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο τουρισμός των χιονοδρομικών, της Βάλια Κάλντα, και των περιοχών Natura, του Αλιάκμονα και των λιμνών, των μουσείων και των γεωτόπων, του βιότοπου της καφέ αρκούδας, τα επισκέψιμα οινοποιεία και όλα αυτά παντρεμένα με αγροδιατροφή και περιήγηση στους αρχαιολογικούς μας χώρους των μεταβυζαντινών και νεότερων μνημείων, απαιτούν Περιφερειακό σχεδιασμό στον τουρισμό.

Στον τουρισμό πιάσαμε πάτο και είναι περίεργο όταν δώσαμε από το 2007 και εντεύθεν 2εκ€ για τουριστική προβολή! Κάτι δεν κάνουμε σωστά.

Και το πρώτο τραγικό έλλειμμα είναι η έλλειψη ενιαίων ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ πακέτων που πρέπει να δένουν τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ΓΑΣΤΡΟΟΝΟΜΙΑ στον τόπο μας.

Οι γιορτές του χειμώνα.

Και επειδή εδώ βρίσκεται η καρδιά του χειμερινού τουρισμού της Περιφέρειας, εδώ στα Γρεβενά πρέπει να μιλήσουμε για μια συντονισμένη προσπάθεια να καθιερωθούν ως αναπτυξιακό εργαλείο με σχεδιασμό από την περιφέρεια οι Γιορτές του Χειμώνα

Στη Δυτική Μακεδονία ο χειμώνας μας πάει. Οι άνθρωποί μας είναι ευρηματικοί και ενθουσιώδεις και γι αυτό αναβιώνουν την παράδοση όχι μουσειακά, αλλά με σύγχρονα στοιχεία και ξέρουν να τη κάνουν μόδα.

Γι αυτό πρέπει συντονισμένα να κάνουμε μόδα τον χειμώνα μια και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη θάλασσα.

Η Περιφέρεια πρέπει να υιοθετήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς να τις προωθεί σε ένα ενιαίο πακέτο : Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο από τη γιορτή τη πίτας και του Μελιού στο Λέχοβο, συνεχίζοντας τον Νοέμβριο με τα Πολυκάρπια των Μικρασιατών στην Εορδαία, τις γιορτές τσίπουρου και τα Καζάνια το Δεκέμβριο, το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τις Φωτιές της Φλώρινας, τα Ραγκουτσάρια στη Σιάτιστα, τα Μπουμπουσάρια στην Καστοριά, τα Μωμοέρια και τα Κοτσαμάνια στην Π.Ε. Κοζάνης, τα ανακατωσάρια στα Γρεβενά έως το Καρναβάλι της Κοζάνης το Φεβρουάριο.

Πολιτιστικοί σύλλογοι, σε συνεργασία με προσκεκλημένους σεφ θα προσφέρουν γεύσεις του τόπου τους, κάνοντας μόδα την Δυτικομακεδονική Αγροδιατροφή.

Από την Περιφέρεια θα προσφέρονται δωρεάν ξεναγοί για επισκέψεις στα πολιτιστικά αξιοθέατα προσαρμοσμένες σε ευέλικτα πακέτα από έμπειρους ξεναγούς σε συνεργασία με νέες επιχειρήσεις ξενάγησης που πρέπει να δημιουργηθούν στο πλαίσιο των Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους συλλόγους θα προσκαλεί την απανταχού Δυτικομακεδονική Ομογένεια. Η πρόσκληση θα γίνει θεσμός και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Η δημιουργία ενιαίων τουριστικών πακέτων στα γραφεία τουρισμού της Ευρώπης είναι προτεραιότητά μας, έτσι ώστε αντί μόνο τα δικά μας παιδιά να επισκέπτονται την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη να έρχονται εδώ μαθητές, ομογενείς και επισκέπτες από όλη τη Χώρα και την Ευρώπη.

Τι προτείνουμε για την ανεργία.

Κλείνω με το τεράστιο θέμα της Ανεργίας.

Όλα τα παραπάνω σ΄ αυτό στοχεύουν στην μείωση και την αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχιας.

Με προγράμματα εργασίας και όχι απασχόλησης σε τρεις βασικές κατευθύνσεις.

  • Πρόγραμμα εργασίας για ανέργους άνω των 55 (για να μπορούν να βγουν στη σύνταξη)
  • Πρόγραμμα εργασίας για άνεργους νέους. (π.χ. γεωπόνοι : υποστήριξη ενώσεων γεωργών. Μηχανικοί υπό τη καθοδήγηση έμπειρων μηχανικών και αρχιτεκτόνων αναλαμβάνουν να δώσουν αρχιτεκτονική ταυτότητα στις τουριστικές μας περιοχές, κ.τ.λ.)
  • Προγράμματα εργασίας για ΑΜΕΑ

 

Δημιουργία Περιφερειακού ταμείου για την ανακούφιση της φτώχιας, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχουν συνάνθρωποι μας που το χρειάζονται.

 

Ποια Γρεβενά ονειρευόμαστε.

Τα Γρεβενά που εμείς, ο συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ, ονειρευόμαστε, είναι τα Γρεβενά της σύγχρονης συμβολαιοποιημένης γεωργίας και κτηνοτροφίας.

 

Της οργανωμένης γεωργίας, των σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων και της μεταποίησης.

Είναι η περιοχή των ερευνητών της Βάλια Κάλντα, του Αστρονομικού Πάρκου, των γεωτόπων και των παλαιοντολόγων

Είναι η περιοχή του χιονοδρομικού μας κέντρου που ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκέπτεται νωρίς τον χειμώνα γιατί θα ξέρει ότι θα βρει χιόνι και θα φτάνει εκεί με την ίδια ασφάλεια της Εγνατίας, με έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο και θα βρει ζωντανές επιχειρήσεις σύγχρονες και φιλόξενες να τον περιμένουν.

Είναι η περιοχή όπου η αγροδιατροφή των μανιταριών και των τυροκομικών, θα συνδεθεί με τον τουρισμό του χιονοδρομικού κέντρου, των γιγαντιαίων ελεφάντων, και των πέτρινων γεφυριών και των παραδοσιακών γιορτών του χειμώνα.

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν είναι το περίγραμμα των δράσεων που θα υλοποιήσουμε την επόμενη πενταετία.

Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Ένα σχέδιο που μας έλειπε εδώ και χρόνια.

Πόρους είχαμε, ανθρώπους ικανούς διαθέταμε, αλλά μας έλειπε το ΣΧΕΔΙΟ.

Αυτό το ΣΧΕΔΙΟ φέρνει ο συνδυασμός μας με έναν και μοναδικό στόχο.

Να δημιουργήσουμε δουλειές στον τόπο μας για να μείνουν εδώ τα παιδιά μας και να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποί μας.

Να απαντήσουμε στην αγωνία των επιχειρηματιών για να μη δουν να πεθαίνει ότι με κόπο δημιούργησαν.

Να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

Αυτό είναι που έφερε στο συνδυασμό μας όλους αυτούς τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας στην Π.Ε. των Γρεβενών.

Σ΄ αυτό το Σχέδιο πιστεύουν γι αυτό θα αγωνιστούν.

Για να φέρουμε ξανά την ΕΛΠΙΔΑ στη Δυτική Μακεδονία και τα Γρεβενά».

Δείτε εικόνες:
ZEMPILIADOY 3
ZEMPILIADOY 5 ZEMPILIADOY 4 ZEMPILIADOY 2

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.