ΚΑΠΝΙΣΜΑΓια όσους δεν καπνίζουν, είναι πολλές φορές ακατανόητο, γιατί θα πρέπει να παρατεθούν επιχειρήματα για να κόψει κάποιος το κάπνισμα καθώς οι βλαβερές του συνέπειες είναι δεδομένες, επιστημονικά αποδεδειγμένες και γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.

Οι λόγοι, λοιπόν, για να περάσει κανείς από το στρατόπεδο των καπνιζόντων, στην αντίπερα όχθη είναι πασιφανείς, αν και η μεγαλύτερη απορία είναι το «γιατί να αρχίσει κάποιος το κάπνισμα, εξ αρχής». Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως της αφορμής πολλοί είναι που ξεκινάνε το κάπνισμα και όλοι θα συμφωνήσουν πως όσο εύκολο είναι το ξεκινήσεις, τόσο δύσκολο είναι να το κόψεις. Αν εξακολουθείτε όμως να θέλετε να πείσετε κάποιον ή τον ίδιο σας τον αυτό να σταματήσει το κάπνισμα, ακολουθούν 7 καλοί λόγοι.

1. Μειώνετε το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου

Αν κάποιος δεν πείθεται να κόψει το κάπνισμα με το επιχείρημα του καρκίνου, τότε μην χάνετε χρόνο, δεν θα κόψει ποτέ το κάπνισμα. Ο καπνιστής δεν αυξάνει μονάχα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, αλλά και σε στόμα, λαιμό, νεφρά, γλώσσα, ακόμα και την ουροδόχο κύστη.

Το κάπνισμα, ακόμα κι αν δεν οδηγήσει σε κάποια μορφή καρκίνου που θα σας ταλαιπωρήσει με μακροχρόνιες θεραπείες (στην καλύτερη περίπτωση), ζημιώνει σημαντικά και ποικιλοτρόπως την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση.

2. Κάνετε οικονομία χρημάτων

Το κάπνισμα είναι ακριβό hobby και αν ανήκετε στην πλειονότητα που καπνίζει τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα, τότε ξέρετε πολύ καλά το αστρονομικό ποσό των χρημάτων που δαπανάτε καθημερινά για να βλάψετε ευθέως την υγεία σας. Στις μέρες μας, οι οικονομικοί λόγοι είναι κάτι παραπάνω από αρκετοί για να κόψετε το κάπνισμα.

 

3. Μην εκθέτετε τους άλλους στον καπνό σας

Αν δεν ενδιαφέρεστε για τη δική σας υγεία, τότε δείξτε ενδιαφέρον για την υγεία της οικογένειας σας και όσων αγαπάτε και γλιτώστε τους από το παθητικό κάπνισμα που είναι υπεύθυνο για το θάνατο χιλιάδων μη καπνιστών κάθε χρόνο. Μορφές καρκίνου εμφανίζονται και στους παθητικούς καπνιστές, αλλά και χρόνιες ασθένειες όπως είναι το άσθμα και η βρογχίτιδα.

4. Γλιτώστε από τη μυρωδιά

Ο καπνιστής δεν έχει επίγνωση της μυρωδιάς που αναδύει, κάτι που όμως αντιλαμβάνονται πλήρως όλοι οι υπόλοιποι. Η μυρωδιά του καπνού είναι από τις πιο επίμονες μυρωδιές που ποτίζουν τα ρούχα, τις κουρτίνες, τα χαλιά και σχεδόν τα πάντα μέσα στο σπίτι. Όσο και αν προσπαθήσετε να τη διασκεδάσετε με αρωματικά κεριά δεν θα την ξεφορτωθείτε εύκολα, παρά μόνο αν κόψετε το κάπνισμα.

 

5. Ξεφορτωθείτε τα κίτρινα δόντια

Εάν συνηθίζετε να καλύπτετε το χαμόγελό σας με τις παλάμες σας ή έχετε εντάξει στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας προϊόντα λεύκανσης δοντιών, τότε ίσως είναι η ώρα να αλλάξετε τακτική, να κόψετε το κάπνισμα και να γελάτε διάπλατα χωρίς να ντρέπεστε για τα δόντια σας. Πολύ σύντομα μετά που θα κόψετε το κάπνισμα, τα δόντια σας θα επανακτήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της λευκάδας τους και εσείς το πλατύ σας χαμόγελο.

6. Καθυστερήστε τις ρυτίδες

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κανείς πως μετά από χρόνια καπνίσματος η περιοχή γύρω από το στόμα σας θα αρχίσει να εμφανίζει ρυτίδες, πολύ συντομότερα από ότι ίσως συμβεί στους μη καπνίζοντες φίλους σας. Επιπλέον, ο καπνός βλάπτει σοβαρά τις πρωτεΐνες του δέρματος, όπως είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη προκαλώντας καταπόνηση της επιδερμίδας και πρόωρη γήρανση.

 

7. Επανακτήστε τη γεύση σας

Όταν με το καλό κόψετε το κάπνισμα, θα καταλάβετε το κακό που κάνατε τόσα χρόνια στον εαυτό σας, στερώντας τον από την απόλαυση των γεύσεων και των αρωμάτων. Το κάπνισμα, ακυρώνει τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης και το φαγητό μοιάζει περισσότερο άνοστο και βαρετό. Κόψτε το κάπνισμα και απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.