Έχετε οργανώσει τα πάντα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια! Πού θα πάτε, πόσο θα μείνετε, τι θα επισκεφθείτε και τίποτα δεν θέλετε να σας χαλάσει τις διακοπές
DIAKOPESΠόσω μάλλον να αρρωστήσετε και να περάσετε τις μέρες σας στο κρεβάτι του ξενοδοχείου μίας ξένης χώρας.
Για να εκμηδενίσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να λάβετε τα μέτρα σας, σύμφωνα με τις συμβουλές του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αναλυτικά:

Ενημερωθείτε πριν από την αναχώρηση

Το ιδανικό είναι να ενημερωθείτε 4-6 εβδομάδες πριν από την αναχώρησή σας για τους δυνητικούς κινδύνους στον προορισμό σας και τι μπορείτε να κάνετε, αλλά και την «τελευταία στιγμή» δεν είναι αργά. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. επικοινωνίας 210-5212184-186, ώρες επικοινωνίας 08.30-15.30, ιστοσελίδα www.keelpno.gr).

Μην ξεχάσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)

Αν ο προορισμός σας είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία ή η Ελβετία, απευθυνθείτε στο ασφαλιστικό σας ταμείο για να βγάλετε αυτή την κάρτα, διότι θα σας επιτρέψει μεταξύ άλλων να έχετε υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας αρρώστιας στο δημόσιο τομέα αυτών των χωρών. Η έκδοση της κάρτας είναι δωρεάν, συνήθως χρειάζεται γι’ αυτήν θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται τη δική του.

Μάθετε τι εμβόλια χρειάζεστε

Αναλόγως με τον προορισμό σας μπορεί να χρειασθείτε κάποια εμβόλια. Αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά είναι κάποια νοσήματα στη χώρα προορισμού, τη διάρκεια και τις συνθήκες του ταξιδιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ταξιδιώτη και το ιστορικό των εμβολιασμών του. Γενικά, το ταξίδι στο εξωτερικό αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για να γίνουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που πολλοί παραλείπουμε κατά την ενηλικίωση, όπως αυτά του τετάνου και της διφθερίτιδας (πρέπει να τα κάνουμε κάθε 10 χρόνια). Ενημερωθείτε τι εμβόλια μπορεί να χρειαστείτε και συμβουλευθείτε το γιατρό σας για το αν μπορείτε να προχωρήσετε στον εμβολιασμό.

Πόσες πιθανότητες έχετε να αρρωστήσετε

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 4 στους 10 ταξιδιώτες της Δύσης, που μεταβαίνουν σε χώρα του εξωτερικού, εκδηλώνουν λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος (είναι γνωστή ως διάρροια των ταξιδιωτών) εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού -με τις πιθανότητες να τους συμβεί αυτό να κυμαίνονται από 8% -όταν πάνε στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία- μέχρι 66% για προορισμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αντίστοιχα, το 13% των ταξιδιωτών εξωτερικού θα παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα που θα καθηλώσει τους μισούς από αυτούς στο κρεβάτι για 2,6 μέρες κατά μέσον όρο, ενώ συνολικά 30.000 ταξιδιώτες από την Αμερική και την Ευρώπη προσβάλλονται ετησίως από ελονοσία και περίπου 2% χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της.

onmed

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.