Η κατάθλιψη δεν είναι ασήμαντη ασθένεια και αν θεωρείτε πως εσείς ή κάποιος που αγαπάτε μοιάζει να βασανίζεται από τα συμπτώματά της, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό καθώς δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα.
katathlipshΣτις ημέρες μας, δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά απασχολημένοι με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας τα αγνοούν, κάνοντας το μεγάλο λάθος να κλείνονται στον εαυτό τους, περιμένοντας να περάσει από μόνη της η κατάσταση.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι συγκεκριμένα και καλό θα ήταν να τα πάρετε στα σοβαρά, καθώς προχωρημένα στάδια της νόσου δεν έχουν συνήθως ευχάριστα αποτελέσματα. Διαβάστε παρακάτω 7 σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν αν τα έχετε για πολύ καιρό…
Προφανώς, όλοι νιώθουν θλίψη και στενοχώρια ανά περιόδους, ακόμα και χωρίς προφανή λόγο. Όταν όμως αυτό το συναίσθημα διατηρείται και επιμένει για πολλές εβδομάδες είναι μια ένδειξη ότι ίσως τελικά πάσχετε από κατάθλιψη.

Τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα συνήθως προκαλούνται από ένα δραματικό γεγονός στη ζωή ενός, ενώ αν η στενοχώρια επιμένει, τότε σημαίνει ότι χρειάζεστε βοήθεια για την αντιμετωπίσετε και εν τέλει να την ξεπεράσετε.

2. Έλλειψη ενδιαφέροντος

Αν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που παλιά σας διασκέδαζαν και σας ευχαριστούσαν όπως ένα καινούριο βιβλίο ή μια βόλτα στο βουνό με φίλους, τότε ίσως δεν πρόκειται απλά για μια αδιαθεσία. Αν δεν έχετε καν την ενέργεια να πιέσετε τον εαυτό σας να χαρεί με όλα όσα σας έφτιαχναν τη διάθεση στο παρελθόν, τότε μάλλον χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού για να βγείτε από το τέλμα.

3. Προβλήματα ύπνου

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται συχνά από διαταρραχές στον ύπνο και συνήθως παρατηρείται υπερβολικός ύπνος, καθώς μοιάζει ο εύκολος τρόπος να ξεφύγει ο ασθενής από τα άσχημα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Ωστόσο, οι διαταρραχές στον ύπνο ενός καταθλιπτικού μπορεί να χαρακτηρίζονται και από έλλειψη ύπνου μέχρι και αϋπνία. Μην θεωρήσετε, παρά ταύτα, ανησυχητική μια περίοδο με προβλήματα στον ύπνο, καθώς μπορεί να συμβαίνει για πολλούς άλλους λόγους. Ανησυχήστε, αν οι διαταραχές συνδυάζονται με κάποιο άλλο από τα συμπτώματα της λίστας.

4. Αλλαγές στην όρεξη

Εαν παρατηρείτε ξαφνικά εξάρσεις λαιμαργίας ή μερική μέχρι και παντελή έλλειψη της όρεξής σας, που συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα κατάθλιψης, θεωρήστε πως κατά πάσα πιθανότητα, αυτές οι διαταρραχές στην όρεξή σας συνδέονται άμεσα με την ψυχική σας κατάσταση, ιδιαιτέρως αν επιμένουν.

5. Προβλήματα συγκέντρωσης

Πολλά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, καταφέρνουν και κρύβουν την ψυχική τους κατάσταση, μη δίνοντας την ευκαιρία στους τρίτους να αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Ωστόσο, ακόμα και αν ξεγελάνε και τον ίδιο τον εαυτό τους, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μια δουλειά, έχουν προβλήματα στο να  θυμηθούν κάτι και το μυαλό τους πλανάται διαρκώς. Η κατάθλιψη, ακόμα και αν δεν φαίνεται στο σώμα σας με κάποιον τρόπο, διαταράσσει σίγουρα τις σκέψεις και τους συλλογισμούς σας, σε βαθμό  που να μην μπορείτε να παράγετε ή να δημιουργήσετε κάτι, όπως παλιά.

6. Άγχος και ανησυχία

Το άγχος και το στρες είναι ανεξάρτητες παθήσεις της ψυχολογίας ενός ατόμου, αλλά δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται και σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Η διαρκής ανησυχία και η ενόχληση με το οτιδήποτε είναι ενδείξεις κατάθλιψης και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για το πως μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά.

7. Αυτοκτονικές τάσεις και πράξεις

Το πιο δυσάρεστο από τα συναισθήματα της κατάθλιψης είναι η επιθυμία να δώσει το άτομο τέρμα στη ζωή του. Αν περνάνε τέτοιες σκέψεις από το μυαλό σας σκεπτόμενοι πως μόνο κάτι τέτοιο θα ήταν η καλύτερη λύση για εσάς τότε μην αναβάλλετε άλλο το να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία. Πολλές φορές, καταθλιπτικά άτομα καταφεύγουν σε τέτοιες ενέργειες για να δείξουν στους άλλους το πως αισθάνονται, ενώ αν ένας φίλος σας παρουσιάζει παρόμοιες συμπεριφορές, μην προσπαθήσετε να τον μεταπείσετε οι ίδιοι για κάτι. Χρειάζεται άμεσα βοήθεια από ειδικό.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.