Η φιλανδική εταιρεία παραχωρεί και την άδεια για τη χρήση των ευρεσιτεχνιών

microsoftΤέλος εποχής για τα κινητά της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση του τμήματος κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών στη Microsoft για λίγο περισσότερο από 5,44 δισ. ευρώ.

Με το κλείσιμο της συμφωνίας την Παρασκευή σταματά η παραγωγή όλων των κινητών τηλεφώνων της Nokia, η οποία παραχωρεί επίσης στη Microsoft άδεια για χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της.

Παραμένει ωστόσο ασαφές ποια θα είναι η ονομασία των μελλοντικών συσκευών της Microsoft. Σχολιάζοντας φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι ονομασίες Nokia και Lumia θα παραμείνουν στα κινητά, εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στο CNET ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις για το branding θα ληφθούν αργότερα», καθώς η συμφωνία των δύο εταιρειών «είναι μόνο το πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι που θα ενώσει τους δύο οργανισμούς σε μία ομάδα».

Νωρίτερα, πάντως, το Forbes ανέφερε ότι η Microsoft θα χρησιμοποιεί την επωνυμία Windows Phone, καθώς η φινλανδική εταιρεία διατηρεί τα δικαιώματα της επωνυμίας Nokia για το ενδεχόμενο να επιστρέψει μελλοντικά στην αγορά κινητών.

Η συμφωνία είχε αρχικά ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο του 2013, όταν η Nokia είχε ήδη υιοθετήσει το λειτουργικό σύστημα Windows Phone στα έξυπνα κινητά της. Το αφεντικό της Nokia Στίβεν Έλοπ είναι εξάλλου πρώην στέλεχος της Microsoft και θεωρείται ο άνθρωπος που έφερε κοντά τις δύο πλευρές.

H ολοκλήρωση της εξαγοράς έρχεται μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έκριναν ότι δεν πλήττεται ο ανταγωνισμός.

Η Nokia κατείχε τα πρωτεία στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως έως το 2012, τα τελευταία χρόνια όμως έχασε στην κούρσα των smartphone από την Apple, τη Samsung και μικρότερους κατασκευαστές στην Ασία.

Η φινλανδική εταιρεία θα εστιαστεί τώρα στις υποδομές δικτύων, τις υπηρεσίες χαρτογράφησης και την κατοχύρωση νέων πατεντών στις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times, το μεγάλο στοίχημα για τη Nokia είναι τώρα η υπηρεσία χαρτογράφησης Home, η οποία χρησιμοποιείται στα κινητά Windows Phone.

Η Nokia αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα μελλοντικά της σχέδια, καθώς και το ακριβές ποσό της συμφωνίας, όταν παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στις 29 Απριλίου.

Η συμφωνία οδηγεί στο κλείσιμο ενός εργοστασίου της Nokia στο Μασάν της Νοτίου Κορέας, το οποίο απασχολούσε περίπου 400 άτομα.

Ένα άλλο εργοστάσιο στο Τσέναϊ της Ινδίας φαίνεται ότι θα παραμείνει αναγκαστικά στην κατοχή της Nokia, καθώς η ινδική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει την εταιρεία για φοροδιαφυγή άνω των 4 δισ. δολαρίων, ποσό που η Microsoft φέρεται να μην ήταν διατεθειμένη να καλύψει.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.