Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Aγωγή – μαμούθ – του Κοζανίτη Αθανάσιου Πάπιστα κατά της Vodafone

Απρίλιος 23rd, 2014 by Χρήστος Μίμης

papistas-kozaniΑγωγή ύψους 1,37 δισ. ευρώ, κατά της θυγατρικής της Vodafone στη χώρα μας, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο άλλοτε μεγάλος παίκτης στη λιανική κινητής τηλεφωνίας και ένας εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, Αθανάσιος Πάπιστας.

Την αγωγή έχει καταθέσει η Papistas Holding SA καταγγέλλοντας αθέτηση των συμβολαίων της Vodafone με τη θυγατρική της, Mobile Trade Stores (MTS), που τελικά την οδήγησε σε οικονομικό μαρασμό.

Η Vodafone το 2008 είχε ακυρώσει όλες τις συμφωνίες franchise που είχε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που είχε χαράξει στην ελληνική Αγορά.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο για την ίδια υπόθεση η MTS κατέθεσε ανάλογη αγωγή απαιτώντας 255,5 εκατ. ευρώ.

Η αγωγή αναφέρει ότι η Vodafone, η οποία είχε μερίδιο 40% στην MTS, μέχρι το 2011 είχε 67 υποκαταστήματα Vodafone στο πλαίσιο της 11χρονης συνεργασίας με το βρετανικό όμιλο.

Υποστηρίζει ότι η Vodafone πρακτικά απαγόρευσε τη δυνατότητα της MTS να συνεχίσει τις δραστηριότητές της με την ακύρωση αναδιάρθρωσης δανείων, αλλά και τον τερματισμό της συμφωνίας για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης. Αναφέρει επίσης ότι η Vodafone εκμεταλλεύθηκε την οικονομική εξάρτηση της MTS από το βρετανικό όμιλο εμποδίζοντας ακόμη και την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η MTS υποστηρίζει ότι απώτερος στόχος της Vodafone για τον τερματισμό της συνεργασίας ήταν να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης σε χαμηλές τιμές αποκλείοντας παράλληλα από κλάδο έναν τοπικό χονδρέμπορο και λιανέμπορο. Υπολογίζει ότι υπέστη ζημία 205,5 εκατ. ευρώ και διεκδικεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες της MTS, τον κ. Πάπιστα και την κα. Λουκία Φλώρου, για την εκτέλεση αποζημιώσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Πάπιστας ισχυρίζεται επίσης ότι η Vodafone τον εμπόδισε να πουλήσει το 60% της επιχείρησης σε τρίτους. Η αγωγή κατατέθηκε σε ελληνικό πρωτοβάθμιο δικαστήριο και η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τον Απρίλιο του 2016.

Η MTS αναφέρει επίσης ότι λειτουργούσε καταστήματα franchise της Vodafone που αντιπροσώπευαν το ένα πέμπτο της παρουσίας της στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα, απασχολώντας 250 άτομα. Ήταν το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής για τη Vodafone στην Ελλάδα μέχρι τη συμφωνία του 2000. Τώρα δεν βρίσκεται σε εκκαθάριση, αλλά πλέον απασχολεί μόλις δύο άτομα.

“Ο όμιλος Πάπιστα έχει εγείρει νομικές αξιώσεις έναντι της Vodafone Ελλάδος έπειτα απ’ την ακύρωση εκ μέρους της Vodafone της πολυετούς εμπορικής σχέσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της μητρικής Vodafone στο Λονδίνο Simon Gordon, συμπληρώνοντας: “οι απαιτήσεις είναι άνευ σημασίας και οι δήθεν απώλειες προϊόν φαντασίας”. Ο κ. Gordon καταλήγει λέγοντας ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα εναντιωθεί στις απαιτήσεις.

dealnews

This entry was posted on Τετάρτη, Απρίλιος 23rd, 2014 at 07:36 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply