Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Σι Τζινπίνγκ με τους καπιταλιστές της Ευρώπης και οι επιδιώξεις του Πεκίνου

KINAΟ Σι Τζινπίνγκ έγινε ο πρώτος κινέζος ηγέτης που επισκέφθηκε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τότε που οι Βρυξέλλες απέκτησαν δεσμούς με το Πεκίνο. Το μήνυμα είναι σαφές: η Κίνα δεν είναι ένας αντίπαλος της Ευρώπης, είναι έτοιμη για την επίλυση των εμπορικών διαφορών.

Η ενδεκαήμερη ευρωπαϊκή περιοδεία του κινέζου προέδρου απέφερε την υπογραφή σημαντικών εμπορικών συμφωνιών. Με δεδομένο ότι οι κόκκινοι καπιταλιστές του Πεκίνου είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή κάτοχοι τεράστιων κεφαλαίων προς επένδυση, την ώρα που η Ευρώπη και ειδικά η ευρωζώνη μαστίζονται από μια πρωτοφανή κρίση χρέους, ο Κινεζικός Δράκος μοιάζει να αγκαλιάζει σφιχτά τη Γηραιά Ηπειρο.

«Ντα γκουό σι σου γιάο», δηλαδή «οι [σχέσεις με τις] μεγάλες δυνάμεις είναι πρωταρχικής σημασίας»: με βάση αυτό το στρατηγικό credo έχει αποφασίσει να πορευτεί τα επόμενα χρόνια η Κίνα. Και το αποδεικνύει εμπράκτως με μια σειρά επαφές οικονομικού κυρίως χαρακτήρα, αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Κίνας – ενώ, αντίστροφα, για την Ευρώπη η Κίνα αντιπροσωπεύει τον δεύτερο εμπορικό εταίρο μετά τις ΗΠΑ.

«Η σχέση της Κίνας με την ΕΕ είναι από οικονομική άποψη μία από τις πιο σημαντικές στον κόσμο. Είναι μια σχέση που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στην έκταση που αυτό είναι δυνατόν και αναγκαίο» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες από τις Βρυξέλλες ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Το «τσεκούρι του πολέμου» ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ θάφτηκε προσωρινά, αφού οι διμερείς σχέσεις πέρασαν πρόσφατα μια περίοδο έντασης με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από 1ης Ιουλίου 2013 να επιβάλει δασμούς από 47% ως 70% στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών. Η απόφαση ελήφθη διότι οι κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις Huawei και ΖΤΕ απολαμβάνουν μαζικές κρατικές επιδοτήσεις.

Αυτό που εξόργισε περισσότερο την Κίνα ήταν η πρόταση του ευρωπαίου επιτρόπου Κάρελ ντε Γκουχτ η ΕΕ να σταματήσει την έρευνά της σε προμηθευτές τηλεπικοινωνιών προερχόμενους από την Κίνα σε αντάλλαγμα της δέσμευσης της κινεζικής κυβέρνησης ότι θα εξασφαλίζεται στις ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μερίδιο αγοράς 30% στην κινεζική αγορά. Τελικά οι δύο πλευρές τα βρήκαν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν καθορίστηκαν ελάχιστες τιμές για τις εισαγωγές των κινεζικών φωτοβολταϊκών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ευρύτερη εξομάλυνση των σινοευρωπαϊκών εμπορικών συναλλαγών.

«Η Κίνα πρέπει πλέον τα επόμενα χρόνια να επικεντρώσει τις διπλωματικές προσπάθειές της στη διαχείριση των οικονομικών σχέσεών της με τις μεγάλες υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ) εγκαταλείποντας σταδιακά τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου» γράφει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον Ντέιβιντ Σάμπο στο νέο βιβλίο του «China Goes Global: The Partial Power».

«Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σχέση Κίνας – ΕΕ υπονομεύεται από δύο παράγοντες: αφενός από τα προστατευτικά μέτρα της ΕΕ απέναντι στις κινεζικές επιχειρήσεις και αφετέρου από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να εισβάλουν στην αχανή κινεζική αγορά» εκτιμά σε άρθρο του στην πολιτική ιστοσελίδα Thediplomat.com ο έγκριτος αναλυτής Κέρι Μπράουν.

Τσάβαλος Κωνσταντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.