Αφορά 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες
syntaksiΠέντε επιλογές- παράθυρα για να πάρυν σύνταξη είτε στα 60 είτε στα 62 μπορούν να αξιοποιήσουν 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είτε είναι εν ενεργεία ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ είτε έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους είτε έχουν διαδοχική ασφάλιση είτε χρωστούν εισφορές και δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Όπως γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», πέντε νομοθετημένα «παράθυρα» διευκολύνουν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να συμπληρώσουν το χρόνο για σύνταξη από τα 60 μέσα από τις εξής ρυθμίσεις:

1. Προαιρετική ασφάλιση, με την οποία αξιοποιείται και κάθε άλλος χρόνος ασφάλισης για να θεμελιώσουν πιο γρήγορα το δικαίωμα συνταξιοδότησης και μάλιστα με ελεύθερη επιλογή πληρωμής της εισφοράς ασθένειας, για όσο διάστημα επιθυμούν οι ασφαλισμένοι.

2. Αναγνώριση πλασματικών ετών και μάλιστα αναδρομικά από όσους χρειάζονται μέχρι 5 έτη για να συμπληρωθεί η 35ετία ως το 2012 και έτσι να κλειδώσουν την έξοδο στα 60.

3. Συμψηφισμός οφειλών με σύνταξη εφόσον το ποσό από ανεξόφλητες εισφορές (αρχικό κεφάλαιο) δεν υπερβαίνει τις 14.202 ευρώ και με τις προσαυξήσεις ή με τυχόν χρόνο από αναγνώριση πλασματικών ετών δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Η επιλογή αυτή αφορά την πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που είναι κοντά στη σύνταξη καθώς οι οφειλές τους είναι μέσα στο όριο των 14.202 έως 20.000 ευρώ.

4. Έκδοση προσωρινής σύνταξης εντός 3-4 μηνών και πριν από την υποβολή των δικαιολογητικών για τη διακοπή της δραστηριότητας. Η λύση αυτή βολεύει όχι μόνο όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, καθώς μπορούν να πάρουν άμεσα το ποσό που αναλογεί στις εισφορές που ε΄χουν καταβάλει στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια να περιμένουν το υπόλοιπο τμήμα σύνταξης ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης σε άλλα Ταμεία.

5. Επιλογή χαμηλού ασφαλίστρου για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη καθώς έτσι μειώνουν το κόστος ασφάλισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.