Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επιχειρηματίας ετών 95: Το νέο κόλπο φοροδιαφυγής με εταιρείες- βιτρίνα

Μάρτιος 30th, 2014 by Χρήστος Μίμης

PAPPOYSΟλοένα και συχνότερα τον τελευταίο καιρό γίνεται γνωστό πως εντοπίστηκαν ηλικιωμένοι με υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο. Οι περιπτώσεις μόνο συμπτωματικές δεν είναι. Γιατί το νέο κόλπο της φοροδιαφυγής έχει… κωδικό «Επιχειρηματίας ετών 95».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με επιχειρήσεις- βιτρίνα που στήνονται και εμφανίζονται να διοικούνται από συνταξιούχους ακόμη και 95 ετών προκειμένου να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο. Το συγκεκριμένο κόλπο της αποφυγής καταβολής φόρων και εισφορών στα Ταμεία δεν είναι νέο, αλλά πλέον έχει γίνει μάστιγα, με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών να αδυνατεί να κυνηγήσει τους υπέργηρους οφειλέτες.

Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η συγκεκριμένη κομπίνα στήνεται με διάφορες παραλλαγές, με το ΚΕΑΟ- σύμφωνα με το δημοσίευμα- να αδυνατεί να παρέμβει. Οι πιο συνήθεις τρόποι είναι:

  • Μία επιχείρηση με χρέη διακόπτει τη δραστηριότητά της ή αλλάζει νομική μορφή και βάζει μετόχους- διαχειριστές ηλικιωμένους χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Η νέα εταιρεία με το καινούριο ΑΦΜ και καινούριο μητρώο στα Ταμεία είναι καθαρή από χρέη, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί όπως και πριν, συχνά με το ίδιο προσωπικό. Τα χρέη δεν μπορούν να εισπραχθούν επειδή απλά ως νομική μορφή η εταιρεία που τα δημιούργησε τα χρέη έχει πάψει να υφίσταται στα χαρτιά
  • Αν γίνει έλεγχος και μπλοκαριστεί η είσπραξη χρημάτων, ή κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων- αφού πρώτα έχουν περάσει αρκετοί μήνες και έχει μεγαλώσει το φέσι στα Ταμεία- τότε το κόλπο στήνεται από την αρχή. Είτε βρίσκουν άλλο πρόσωπο, στο όνομα του οποίου ανοίγει η νέα επιχείρηση με διαφορετικό ΦΠΑ και μητρώο στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Οι ελεγκτές δεν μπορούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος, η απάτη συνεχίζεται, Ενώ ο πρώην διαχειριστής δεν μπορεί να διωχθεί ή να φυλακιστεί λόγω ηλικίας.
  • Στήνονται εταιρείες- βιτρίνα με μετόχους άλλες εταιρείες που έχουν οφειλές και σε αυτό το σχήμα ορίζεται πάλι διαχειριστής που δεν μπορεί να διωχθεί.

Το ΚΕΑΟ έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις που εφαρμόζονται αυτές οι μέθοδοι, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Για παράδειγμα, βρέθηκε 85χρονος συνταξιούχος του ΙΚΑ, που ήταν διευθύνων σύμβουλος σε νεοπαγή εταιρεία η οποία αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε με άλλη μορφή και χρέωσε το ΙΚΑ με 30 εκατ. ευρώ από το 2010 και μετά. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να κυνηγήσει αυτά τα χρέη. Σε άλλη περίπτωση, μία ηλικιωμένη γεννηθείσα το 1919 εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια μπαρ, ενώ εταιρεία που με το κόλπο της αλλαγής της νομικής της μορφής φέσωσε το Δημόσιο με 15 εκατ. ευρώ και μάλιστα η συγκεκριμένη αναλαμβάνει έργα συντήρησης και καθαρισμού υπουργείων και υπηρεσιών.

This entry was posted on Κυριακή, Μάρτιος 30th, 2014 at 15:37 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply