Οταν πουλάμε ακίνητο θα πληρώνουμε φόρο- Οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων θα ανακτήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-Αυξάνονται οι καθαρές αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων
polynomosxedioΛιγότερες από 48 ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να μελετήσουν τις δεκάδες αλλαγές που επιφέρουν στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εκτείνονται σε περισσότερες από 500 σελίδες, αν προστεθούν κι αυτές της εισηγητικής έκθεσης, καθώς και της έκθεσης του λογιστηρίου του κράτους.

Τα εύκολα…

Οι βουλευτές καλούνται να μελετήσουν περισσότερες από 500 σελίδες, μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες

Στις σελίδες αυτές, εμπεριέχονται «εύκολες» διατάξεις όπως είναι η εξουσιοδότηση υπουργών της κυβέρνησης να μοιράσουν 450 εκατομμύρια ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ή η διάταξη εξασφαλίζει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για έναν χρόνο σε ανθρώπους που έχασαν και το στοιχειώδες δικαίωμα εξαιτίας οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

«Εύκολη» θεωρείται κι η διάταξη για την παροχή του «500άρικου» στους ένστολους, ενώ ακόμη και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες προστίθεται στην επικοινωνιακή φαρέτρα των βουλευτών της συμπολίτευσης δεδομένου ότι αυξάνει τις καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αποκατάσταση λαθών και αδικιών

Ακόμη και στο φορολογικό, πολλές διατάξεις φαίνεται να αποκαθιστούν λάθη και αδικίες προηγούμενων νομοθετημάτων που είχαν καταστροφικές συνέπειες για την αγορά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις (μειώνονται από τα 1.000 ευρώ στα 250 ευρώ για τους έχοντες βιβλία β’ κατηγορίας και από τα 2.500 στα 500 ευρώ για όσους έχουν βιβλία 3ης κατηγορίας), αλλά και το φόρο υπεραξίας ο οποίος πρακτικά μηδένισε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων για ένα ολόκληρο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» ακόμη και στους επενδυτές του χρηματιστηρίου, με το πάγωμα του φόρου υπεραξίας

Μέχρι και στους επενδυτές του χρηματιστηρίου «κλείνει το μάτι» η κυβέρνηση καθώς ουσιαστικά παγώνει τον φόρο υπεραξίας που είχε επιβληθεί και ο οποίος θα υπολογιζόταν με συντελεστή 15%. Ακόμη και η αύξηση του ακατάσχετου του μισθού στα 1.500 ευρώ αντιμετωπίζεται πολιτικά ως τήρηση των υποσχέσεων που έγιναν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα δύσκολα…

Κάπου εδώ όμως σταματούν τα εύκολα. Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν τη διάταξη που προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών κατά 11% για όσους μακροχρόνια ανέργους κατορθώσουν να βρουν δουλειά. Το αν η διάταξη που μειώνει σε ποσοστό 50% τις τριετίες για όσους έχουν συμπληρώσει περισσότερους από 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή στην αντικατάσταση «ακριβού» προσωπικού με άλλο φθηνότερο, είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Το βέβαιο είναι ότι στο εξής, χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι μπορεί να έχουν δουλέψει ακόμη και πάνω από 20 χρόνια στη ζωή τους, θα μπορούν να προσλαμβάνονται με μισθούς των 570-580 ευρώ καθαρά για 8ωρη εργασία.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και οι επικουρικές συντάξεις

Χιλιάδες μακροχόνια άνεργοι με 20ετή προϋπηρεσία θα μπορούν να προσλαμβάνονται με μισθούς 570-580 ευρώ καθαρά

Οσο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχει και επιπτώσεις. Μπορεί οι καθαρές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν από 6,5 ευρώ τον μήνα (για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 650 ευρώ) έως 17 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 2.500 ευρώ. Ωστόσο, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν. Το προφανές είναι ότι καταργείται το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ. Που σημαίνει ότι όσοι το δικαιούνταν μέχρι σήμερα θα χάσουν από 133,8 ευρώ τον χρόνο στην περίπτωση που έχουν ένα παιδί, μέχρι και 843,7 ευρώ τον χρόνο για κάποιον με τέσσερα παιδιά. Υπάρχει και το λιγότερο προφανές που είναι να προκληθεί «τρύπα» στα οικονομικά των ταμείων και να οδηγηθούμε σε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες καθώς διάταξη που ενσωματώθηκε προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού από την 01/07  έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη τι ποσό έχει πληρώσει ο καθένας από εμάς στο ταμείο του μέσω των εισφορών. Αυτή η διάταξη, δεν αγγίζει μόνο τους νέους ασφαλισμένους αλλά και τους υφιστάμενους. Οι μειώσεις στις επικουρικές θα φανούν άμεσα όπως επίσης, θα πρέπει να αναμένονται περικοπές και στις παροχές των ταμείων προνοίας.

Η «καυτή πατάτα» του ΟΟΣΑ

Ασφαλώς, πολιτικά, η δυσκολότερη διάταξη είναι αυτή που έχει να κάνει με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Ούτε για το γάλα, ούτε για το ψωμί, ούτε για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ούτε για τα σχολικά βιβλία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ξαναμοιραστούν επιχειρηματικά συμφέροντα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.