Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 1η Ιουλίου – Μειώνονται οι εισφορές αλλά καταργούνται επιδόματα – Χαμηλότεροι μισθοί για προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων – Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές
vouliΑφήνοντας σημαντικές εκκρεμότητες –δεν είχαν κατατεθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ οι αλλαγές που επίκεινται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ενώ παραπέμφθηκε να καθοριστούν με υπουργική απόφαση οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος- για σήμερα, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το περίφημο πολυνομοσχέδιο.

Χωρίς να αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής ή «επαναδιατυπώσεις» διατάξεων, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: το πολυνομοσχέδιο ανοίγει και άλλα «μέτωπα» σε σχέση με αυτά που ήταν μέχρι τώρα γνωστά. Μπαίνει στο τραπέζι και πάλι –έστω και σε πιλοτικό επίπεδο- η λειτουργία των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, καταργούνται φόροι υπέρ τρίτων ή μεταφέρονται τα χρήματα που προέκυπταν από τα ταμεία που τα εισέπρατταν μέχρι σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι μειώσεις μισθών, φαινομενικά αφορούν τους νεοπροσλαμβανόμενους μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με αποδοχές έως και 11% χαμηλότερες σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα. Ωστόσο, ουδείς αποκλείει ότι οι εργοδότες δεν θα προχωρήσουν και πάλι σε «αντικατάσταση» παλαιών εργαζομένων με άλλους, μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι συμπτωματικά θα κοστίζουν και φθηνότερα.

Στο νομοσχέδιο περνάει η διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά συνοδεύεται από κατάργηση επιδομάτων ενώ οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται με νέο τρόπο από την 01/07 ο οποίος θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες αποδοχές. Μειώσεις αναμένονται και στα Ταμεία Μετοχικών Υπαλλήλων, τόσο των πολιτικών υπαλλήλων όσο και των τριών Σωμάτων Ασφαλείας.

Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει προς το παρόν τις διατάξεις για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων αλλά και τις αλλαγές που αναμένονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Κατά τα λοιπά, οι σημαντικότερες αλλαγές έχουν ως εξής:

Η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος»

Με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική να καθορίσει τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα διατεθεί το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. υπάρχει  και το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα διατεθεί για τους άστεγους, τα 20 εκατομμύρια ευρώ για τους ανασφάλιστους και τα 35 εκατομμύρια ευρώ για τους ένστολους), καθορίζει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα είναι αφορολόγητο, ορίζει ότι θα καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου και προβλέπει ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες το εισοδηματικό όριο θα καθοριστεί στις 6.000 ευρώ και το ποσό θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συγκεκριμένα, το όριο των 6.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά ένα τρίτο για τον παντρεμένο, κατά ένα έκτο για αυτόν που έχει ένα παιδί και κατά ένα έκτο επιπλέον γι’ αυτόν που έχει δύο παιδιά.

Οι φόροι υπέρ τρίτων

Το πολυνομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση ή για την εισαγωγή των χρημάτων που προκύπτουν από την επιβολή φόρων υπέρ τρίτων στον κρατικό προϋπολογισμό. Η μεταβολή (κατάργηση ή μεταφορά) ορίζεται ότι θα πρέπει να γίνει από την 1η Ιουλίου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 διαφορετικούς φόρους και τον πλήρη κατάλογο μπορείτε να τον δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Μειώνονται τα πρόστιμα της εφορίας

Τα πρόστιμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά όσους τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας (απλογραφικά) οι οποίοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, μειώνονται από τα 1.000 ευρώ στα 250 ευρώ με μέγιστο ποσό προστίμου τα 30.000 ευρώ. Για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το πρόστιμο μειώνεται από τα 2.500 ευρώ στα 500 ευρώ. Προσοχή: παραμένει το πρόστιμο των 2.500 ευρώ για τις τρεις παραβάσεις που καταλογίζονται όταν ο φορολογούμενος:

  • δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
  • δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές,
  • δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων,

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία: «Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφ’ όσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.».

Ακατάσχετος ο μισθός

Δεν θα κατάσχεται ο μισθός μέχρι το όριο των 1500 ευρώ (από 1000 ευρώ που είναι σήμερα) ενώ για συνολικές οφειλές έως 500 ευρώ, η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων. Ο λογαριασμός μισθοδοσίας που θα προστατεύεται από την κατάσχεση, θα είναι ένας ανά άτομο. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να τον γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω internet ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις γι’ αυτή τη διαδικασία, θα καθοριστούν με σχετική απόφαση του γ.γ. Εσόδων.

Το ειδικό καθεστώς των αγροτών

Οι αγρότες με συνολικά έσοδα από πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχή αγροτικών υπηρεσιών κατώτερα των 15.000 ευρώ οι οποίοι ταυτόχρονα δικαιούνταν κατά την προηγούμενη χρήση ποσά από επιδοτήσεις μικρότερα των 5000 ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς. Οι αγρότες που πληρούν αυτά τα κριτήρια, δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων και δικαιούνται επιστροφής του φόρου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους. Το ποσό του φόρου που θα επιστρέφεται, θα υπολογίζεται με συντελεστή 6% επί της αξίας των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι αγρότες που δεν πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς –κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν στο κανονικό καθεστώς τήρησης βιβλίων- θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική δήλωση στην εφορία η οποία θα πρέπει να γίνει έως τις 15/04 για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων και έως τις 20/05 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων

Πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Tο νομοσχέδιο συμπεριελήφθη η διάταξη που είχε αποκαλύψει το TheTOC.gr η οποία υποχρεώνει τους φορολογούμενους να δηλώνουν μέσα σε 30 ημέρες την όποια μεταβολή επέρχεται στην ακίνητη περιουσία τους. Για τις μεταβολές που πραγματοποιούνται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται από το συμβολαιογράφο. Επίσης, επέρχονται αλλαγές και όσον αφορά στην υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Η διάταξη που υποχρέωνε τον φορολογούμενο να προσκομίζει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό για να προχωρήσει τις συναλλαγές με το δημόσιο, αντικαθίσταται ως εξής: «Είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου ένδικου μέσου ή ένδικου βοηθήματος, ασφαλιστικών μέτρων και ειδικών διαδικασιών επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εξάλειψης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., το πιστοποιητικό των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου αυτού»

Κλείνει το παράθυρο με τις προσωρινές πινακίδες

Η δυνατότητα που είχαν οι οδηγοί οι οποίοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να κυκλοφορούν το αυτοκίνητό τους για έως και δύο ημέρες τον μήνα με τις προσωρινές πινακίδες τύπου «Μ», ουσιαστικά καταργείται. Η δυνατότητα χρήσης των προσωρινών πινακίδων, περιορίζεται σε δύο φορές τον χρόνο και μέχρι τρεις ημέρες κατ’ έτος. Μεταξύ των διατάξεων που αφορούν στη φορολόγηση του αυτοκινήτου, ξεχωρίζει και η διάταξη που αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων. Ως ημερομηνία κτήσης των οχημάτων αυτών θα θεωρείται η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας τους και όχι η ημερομηνία εισαγωγής τους όπως συμβαίνει τώρα.

Οι υπερωρίες στο δημόσιο

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των υπερωριών που επιτρέπεται να κάνουν οι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, δήμους κλπ. Αντί για 20 μηνιαίως, θα μπορούν να κάνουν 120 ανά εξάμηνο. Η αλλαγή δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στην κατανομή των υπερωριών

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα κατά τη δημοσίευση του νόμου, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Ουσιαστικά οι τιμές τους απελευθερώνονται προς τα κάτω αν και το θέμα μένει να επανεξεταστεί σε τρεις μήνες. Το γάλα θα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, το ψωμί θα πωλείται με το κιλό ακόμη και από κρεοπωλεία ενώ οι τιμές των βιβλίων απελευθερώνονται. Με το νομοσχέδιο ανοίγει και θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει πιλοτικά για τρεις περιοχές της Ελλάδας. Αναλυτικά οι 50 αλλαγές που επιφέρει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καταγράφονται εδώ.

Τι  αλλάζει για τις εισφορές του ΟΑΕΕ

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Στο εξής, οι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνονται κάθε μήνα (για την ακρίβεια θα πληρώνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν στον οποίο ανάγονται). Το πότε θα ξεκινήσει η ρύθμιση, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Σημαντική αλλαγή επέρχεται για τους νέους ασφαλισμένους (αυτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993. Αυτοί εξαιρούνταν μέχρι τώρα από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ ακόμη και αν είχαν «μπλοκάκι» υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Αυτό αλλάζει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί εξαίρεση είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 25 ένσημα κάθε μήνα στο ΙΚΑ, δηλαδή ο εργαζόμενος να δουλεύει με συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις

Από την 01/01/2014, οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται με το σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι επικουρικές θα υπολογίζονται με βάση το τι έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Η ρύθμιση αγγίζει και αυτούς που εργάζονται ήδη. Απλώς για τους «παλαιούς» ο νέος τρόπος υπολογισμού θα αγγίξει το κομμάτι της σύνταξης μετά την 01/07/2014. Μειώσεις προαναγγέλλονται ουσιαστικά για τα μετοχικά ταμεία πολιτικών υπαλλήλων, Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού καθώς το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα πρέπει να διενεργούνται αναλογιστικές μελέτες κάθε χρόνο προκειμένου να αποφασίζονται οι «αυξομειώσεις» των παροχών.

Μειώνονται οι εισφορές – καταργούνται τα επιδόματα

Η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του εργοδοτικού κόστους, συνοδεύεται από μια δυσάρεστη έκπληξη: την κατάργηση των παροχών που χρηματοδοτούνταν μέσα από αυτές τις εισφορές και κυρίως τις παροχές του ΟΑΕΔ. Ειδικά για το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ που καταβάλλεται σε περισσότερες από 150.000 οικογένειες, προβλέπεται ότι ειδικά για το 2014, θα καταβληθεί μειωμένο κατά 50% επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταργηθούν μετά την 01/07. Καταργείται επίσης και το επίδομα στράτευσης. Συνολικά οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και οι εισφορές του εργαζόμενου κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Με μειωμένους μισθούς οι προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων

«Για τους εγγεγραμμένους ανέργους στα οικεία μητρώα ανέργων, άνω των 25 ετών με διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας μεγαλύτερη των 12 μηνών ( μακροχρόνια ανεργία ) που προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι, ο κατώτατος μισθός της περίπτωσης α) της παρούσης παραγράφου προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία και συνολικά με 15% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω». Αυτό αναφέρει η σχετική διάταξη που έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων με ακόμη χαμηλότερους μισθούς.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.