Αποζημίωση απόλυσης στους δημοσίους υπαλλήλους – Πως θα υπολογίζεται το τελικό ποσό – Συγκεκριμένα παραδείγματα – Τίτλοι τέλους για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου
POLUNOMOSXEDIOΤην θεσμοθέτηση αποζημίωσης απόλυσης για τους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου που θα απομακρύνονται από τις θέσεις τους μετά από την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας αλλά και τον τερματισμό της κρατικής χρηματοδότησης σε ΝΠΙΔ που δεν έχουν απογραφεί, περιλαμβάνουν οι διατάξεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Τίτλοι τέλους πέφτουν για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν απογράφονται αφού δεν θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση και θα μπλοκάρετε η μισθοδοσία των υπαλλήλων που απασχολούν σε όσο ΝΠΙΔ δεν έχουν αποστείλει στοιχεία για το προσωπικό τους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται για πρώτη φορά αποζημίωση απόλυσης και επίδομα ανεργίας μέσω ΟΑΕΔ για ένα χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται λόγω διαθεσιμότητας. Οι υπάλληλοι που απολύονται θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας 360 ευρώ μηνιαίως για ένα χρόνο από τον ΟΑΕΔ καθώς επίσης και τις παροχές ιατροφαρμακευτική περίθαλψης. Προβλέπεται επίσης παράταση διαθεσιμότητας για τι εγκύους δημοσίους υπαλλήλους για 12 μήνες μετά την γέννηση.

Με την διάταξη που εισάγει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ισχύει πλέον στο δημόσιο ό,τι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε μόνιμους αλλά και εργαζόμενους με σχέση αορίστου χρόνου που θα απολυθούν εντός του 2014 αλλά θα ισχύσει και για τους 3.650 εργαζομένου που απολύθηκαν το 2013. Δεν θα καταβάλλεται αποζημίωση σε όσους υπαλλήλους απομακρύνονται από το δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους.

Πως θα υπολογίζεται η αποζημίωση απόλυσης

Συγκεκριμένα η αποζημίωση απόλυσης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ θα δίνεται σε μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό θα αφορά έναν βασικό μισθό για προϋπηρεσία από 1 έως 3 χρόνια, δύο μισθούς για προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια, τρεις μισθούς από 6 μέχρι και 8 έτη και τέσσερις μισθούς από 8 μέχρι και 10 έτη προϋπηρεσία. Για κάθε έτος πάνω από τα 10 χρόνια θα καταβάλλεται ένας μισθός.

Από το τελικό ποσό θα αφαιρούνται έως και τέσσερις βασικοί μισθοί λόγω διαθεσιμότητας ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει ο υπάλληλος και συγκεκριμένα εάν ο υπάλληλος έχει υπηρεσία μέχρι τρία έτη δεν καταλογίζεται κανένα ποσό.

Για υπηρεσία από τρία έως έξι έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας μισού μήνα, από έξι έως δώδεκα έτη καταλογίζονται αποδοχές ενός μήνα, από δώδεκα έως δεκαοκτώ έτη αποδοχές δύο μηνών, από δεκαοκτώ έως είκοσι τέσσερα έτη καταλογίζονται αποδοχές τριών μηνών και πάνω από 24 χρόνια καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας τεσσάρων μηνών.

Για παράδειγμα μόνιμος υπάλληλος διοικητικών καθηκόντων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απολύεται μετά από 23 χρόνια και 5 μήνες προϋπηρεσίας θα λάβει με βασικό μισθό στον κλάδο του 858 ευρώ, για τα πρώτα 10 χρόνια 3.532 ευρώ (τέσσερις βασικούς μισθούς) και άλλους 13 μισθούς για τα υπόλοιπα χρόνια προϋπηρεσίας δηλαδή 11.154 ευρώ.

Συνολικά θα πρέπει να λάβει ως αποζημίωση απόλυσης 14.686 ευρώ. Από το τελικό ποσό αφαιρούνται αποδοχές διαθεσιμότητας τριών μηνών δηλαδή 1. 930 ευρώ και το τελικό ποσό που θα λάβει ως αποζημίωση απόλυσης είναι 12.756 ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.