Μεγάλη ενδιαφέρον και για την έκδοση νέων μετοχών συνολικού ύψους 1,57 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς

ΠΕΙΡΑΙΩΣΜε απόλυτη επιτυχία έκλεισαν τα βιβλία προσφορών των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς για την άντληση 1,2 δισ. και 1,57 δισ. ευρώ αντίστοιχα από ξένους επενδυτές, με τις δύο εκδόσεις να υπερκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της ισχυρής ζήτησης που εκδηλώθηκε.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα η Alpha Bank, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε στα 0,65 ευρώ λόγω του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που προέκυψε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, για τις νέες 1,85 δισ. κοινές μετοχές που θα εκδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για τους τίτλους της ξεπέρασε τα 2,4 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από το στόχο άντλησης νέων κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα, η έκπτωση σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank στο ταμπλό του ΧΑ τη Δευτέρα (0,70 ευρώ) ανήλθε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 7%, περιορίζοντας σημαντικά το ποσοστό απομείωσης των παλαιών μετόχων, οι οποίοι εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας στα 0,44 ευρώ στην περυσινή ανακεφαλαιοποίησή της.

Η τράπεζα προτίθεται να εισηγηθεί στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της που θα συγκληθεί την ερχόμενη Παρασκευή να ορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών σε 0,65 ευρώ και να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών, καθώς και του Διοικητικού της Συμβουλίου, που θα συνέλθει την ίδια ημέρα.

Έκλεισε και η Πειραιώς

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για την έκδοση νέων μετοχών συνολικού ύψους 1,57 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Η συγκεκριμένη έκδοση απευθύνθηκε σε επενδυτές εκτός Ελλάδος. Θα ακολουθήσει εντός 10 με 15 ημερών αντίστοιχη έκδοση για την άντληση επιπλέον 175 εκατ. ευρώ (10% των κεφαλαιακών αναγκών) από την εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πέριξ των 1,75 ευρώ, με discount της τάξης του 14% σε σχέση με το κλείσιμο στο ΧΑ τη Δευτέρα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την τράπεζα αναμένονται το πρωί της Τετάρτης, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.

Μετά τις δύο επιτυχείς εκδόσεις οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα βρεθούν ενώπιον των μετόχων τους στις γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης Παρασκευής με καλυμμένες τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος και έτοιμες να αποπληρώσουν τη βοήθεια που έλαβαν το 2008 από το Δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών.

Με την αιφνιδιαστική κίνησή τους να ανοίξουν βιβλίο προσφορών για ξένους επενδυτές τη Δευτέρα το απόγευμα, οι δύο τράπεζες ολοκληρώνουν σε χρόνο ρεκόρ την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς και την αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.

Μάρκου Αγης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.