Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Απαισιόδοξος για «Σούμι», ο πρώην επικεφαλής γιατρός της F1

Μάρτιος 26th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Διαπίστωσε λάθη και κενά…
ΣΟΥΜΑΧΕΡ  (Φωτογραφία:  EPA pictures ) Λάθη στην επιλογή του νοσοκομείου, αλλά και σοβαρά κενά στην ιατρική φροντίδα που λαμβάνει ο Μίκαελ Σουμάχερ, εντόπισε πρώην (από το 2005 έως το 2012) επικεφαλής γιατρός της Formula 1, Γκάρι Χάρτσταϊν. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα του Γερμανού πρώην πιλότου ήταν καθοριστικές για την πορεία της υγείας του και δεν ήταν σωστές, σύμφωνα με την άποψη του γιατρού, ο οποίος επεσήμανε πως ο κόσμος αποχαιρετά σταδιακά τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή!

«Δεν μεταφέρεις ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι σε νοσοκομείο που δεν έχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά. Έχω πληροφορηθεί ότι έγιναν λάθη τα οποία μείωσαν αισθητά τις πιθανότητες που είχε ο Μίκαελ να επανέλθει. Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Γκρενόμπλ έκαναν λάθος που δεν πίεσαν την οικογένεια του Σουμάχερ για μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο. Πλέον όσο περνά ο χρόνος είναι όλο και λιγότερο πιθανό να αναρρώσει», ανέφερε ο Χάρτσταϊν.

Παράλληλα, δήλωσε πως σύμφωνα με «συνήθως αδιάψευστες πηγές» αυτά τα κενά θα μπορούσαν και σχεδόν σίγουρα το έκαναν, να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας του Μίκαελ, ενώ τονίζει πως η τρομερά κακή διάγνωση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης του Σουμάχερ, έχουν κάνει τους γιατρούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ να πιέζουν αργά την οικογένεια του να τον μεταφέρουν σε μια εξειδικευμένη κλινική.

«Είναι πιθανό ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ να αισθάνεται την υποχρέωση να μην ασκεί οποιαδήποτε πίεση στην οικογένειά του για τη μεταφορά του, παρά την τρομερά κακή πρόγνωση… εξαιτίας της σαφέστατης συμβολής του στην εσφαλμένη ιατρική εκτίμηση» γράφει ο Χαρτστέιν στο τελευταίο ιατρικό Blog την ώρα που ο Σουμάχερ διανύει την 87η ημέρα σε κώμα χωρίς σημάδια ανάκαμψης.

Ο Χαρτστέιν γράφει: «Όσο περνά ο καιρός, γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να ανακάμψει σε οποιοδήποτε βαθμό ο Μίκαελ». Ο ίδιος πιστεύει πως ο κόσμος οφείλει να προετοιμαστεί για το χειρότερο δυνατό σενάριο σχετικά με την κατάσταση του Σουμάχερ, λέγοντας: «Πάντα ήξερα πως ο Μίκαελ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Ακόμη και τώρα εντυπωσιάζομαι από το βάθος και την επιμονή της αγάπης του κόσμου γι’ αυτόν».

«Και ανησυχώ όλο και περισσότερο σχετικά με το τι θα συμβεί όταν και αν ανακοινωθούν άσχημα νέα. Διαπίστωσα πως πιθανότατα η έλλειψη συχνών ενημερώσεων μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε παρακάτω, να επεξεργαστούμε τα δεδομένα και να αρχίσουμε σιγά-σιγά να… αποσυνδεόμαστε».

«Και νομίζω πως αυτή είναι μία από τις αναπάντεχες ‘παροχές’ της στρατηγικής που επέλεξε η οικογένεια του Σουμάχερ σχετικά με τα δελτία τύπου. Κατά κάποιο τρόπο, έχω την αίσθηση, ότι οι άνθρωποι θα το δεχτούν ομαλά, γιατί είχαν όλο το χρόνο να επεξεργαστούν τα δεδομένα.

Ο Δρ. Χάρτσταϊν δηλώνει επίσης πως θεωρεί απολύτως εφικτό και στην πραγματικότητα πιθανό, να έχει χάσει ο Σουμάχερ το 25% του βάρους του από τη στιγμή που μπήκε σε τεχνητό κώμα.

Δηλώνει επίσης πως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν έχει μεταφερθεί σε άλλη κλινική ή τουλάχιστον σε ειδικό δωμάτιο στο σπίτι του.

«Γιατί βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ; Πιθανότατα βρίσκεται ακόμη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και θεωρώ πως το περιβάλλον του είναι βέβαιο για την ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνει. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως οι κλίνες στη ΜΕΘ είναι περιορισμένες.

Η εκπρόσωπος του Σουμάχερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η φάση αφύπνισης του Σουμάχερ συνεχίζεται και πως θα «χρειαστεί αρκετό καιρό».

Ωστόσο οι νευροχειρούργοι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως η κατάσταση του Σουμάχερ είναι, στην πραγματικότητα, πολύ χειρότερη από τα περιορισμένα δελτία τύπου που εκδίδει η εκπρόσωπός του, με την εξουσιοδότηση της συζύγου του Κορίνας και άλλων συμβούλων.

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 26th, 2014 at 17:39 and is filed under F1. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply