G8Στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου τον Ιούνιο αντί για το Σότσι, στη Ρωσία, όπως αποφάσισαν οι G7 από την Ολλανδία. «Δεν μας νοιάζει» δήλωσε νωρίτερα την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, όπως μεταδίδει το Reuters, η διεξαγωγή αυτής της έκτακτης συνόδου ορίστηκε σε αντικατάσταση της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. «Η G8 αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο σύστημα αξιών, και αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει μέρος» ανέφερε η πηγή αυτή.

Η ίδια διπλωματική πηγή σημείωσε ότι η G7 δεν αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά την αντικατάσταση της συνόδου κορυφής της G8 του 2014, που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Σότσι,  τον προσεχή Ιούνιο, με μια σύνοδο της G7 στις Βρυξέλλες.

Με μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι επιβεβαίωσε ότι η G7 θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ άλλες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ηγέτες της G7 είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Επίσης οι ηγέτες της ομάδας των G7 κάλεσαν τη Ρωσία να αρχίσει διάλογο με την Ουκρανία ζητώντας από τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και αναφέροντας ότι η συμμετοχή της Μόσχας στη ομάδα των G8 θα ανασταλεί έως ότου η Ρωσία αλλάξει πορεία.

Από νωρίς την Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωνε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση των G8 εντός του έτους στη Ρωσία.

«Αυτό είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην Ολλανδία για προγραμματισμένη διεθνή διάσκεψη σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια.

Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν αναμένει πλέον ότι θα διεξαχθεί μια Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου τον Ιούνιο στο Σότσι, στη Ρωσία.

Το πολιτικό περιβάλλον δεν είναι ορθό για μια τέτοια συνάντηση επί του παρόντος, είπε η Μέρκελ στη Χάγη όπου διεξάγεται η Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια.

«Έχουν ήδη οριστεί σαφείς συνέπειες για φέτος, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Πλήρη στήριξη στην Ουκρανία από την G7

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι  αρχηγοί της G7 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ) αναφέρουν ότι  μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και τον πρόεδρο της Κομισιόν επαναβεβαιώνουν την υποστήριξη τους στην κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της.

Καταδικάζουν το «παράνομο» όπως λένε δημοψήφισμα στην Κριμαία ως παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος και επίσης καταδικάζουν την  «παράνομη απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία» .

«Δεν αναγνωρίζουμε κανένα από τα δύο» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Η G7 επαναλαμβάνουν οι ενέργειες της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές συνέπειες και μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν πως είναι έτοιμοι να εντείνουν τις αντιδράσεις τους, μεμονωμένα αλλά και συλλογικά,  και τονίζουν ότι θα υπάρξουν ακόμη και συντονισμένες κυρώσεις «ανά τομέα που θα έχουν αυξανόμενα σημαντικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση».

Οι ηγέτες της G7 καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα  της Ουκρανίας και να ξεκινήσει το διάλογο με τις αρχές του Κιέβου.

Επίσης αναφέρουν ότι η απόφαση τη Ρωσίας να συναινέσει στην ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και καλεί όλα τα μέρη να διασφαλίσουν τη σωματική ακεραιότητα των εμπειρογνωμόνων και την ελεύθερη πρόσβαση στα σημεία ελέγχου.

Ακόμη ανακοινώνουν ότι η Σύνοδος των G8 δεν θα γίνει τον Ιούνιο στο Σότσι «μέχρι η Ρωσία να αλλάξει πορεία», ενώ  εκφράζουν το ρόλο του ΔΝΤ στην Ουκρανία και ζητούν από το Ταμείο να ολοκληρώσει τις εργασίες του το συντομότερο καθώς αυτό θα ανοίξει το δρόμο για επιπλέον οικονομική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα την Ε.Ε. και άλλους φορείς.

«Δεν μας νοιάζει»

Δεν μας πειράζει εάν η συνεδρίαση της ομάδας των G8  δεν γίνει στην Ρωσία δήλωσε από τη Χάγη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια.

Όπως είπε ο Λαβρόφ η απόφαση αυτή δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία».

«Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αυτό το σχήμα και για εμάς, δεν θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν (οι G8) δεν συγκληθεί η σύνοδος κορυφής» στο Σότσι, προσέθεσε ο ίδιος.

«Η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο» από αυτή, τόνισε ο Λαβρόφ,  προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά ότι αυτό «δεν θα είναι πρόβλημα».

Εξάλλου «όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20», επισήμανε.

«Θα έπρεπε να αναγνωριστεί αυτό, ότι η Κριμαία έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» και ότι η απόφαση να ζητήσει την προσάρτησή της στη Ρωσία «έχει επιπτώσεις τόσο στο λαό της Κριμαίας όσο και σε εμάς», πρόσθεσε ο Λαβρόφ

Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Λαβρόφ δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα.

naftemporiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.