Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν έδαφος στην ιταλική αγορά

24 Μαρτίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Η Ιταλία αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους

ELLADA-ITALIAΤα ελληνικά προϊόντα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη θέση τους στην ιταλική αγορά, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές προϊόντων στην Ιταλία βαίνουν μειούμενες από το έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, αν και η Ιταλία αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, η χώρα μας δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταστεί σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ιταλίας, καθότι χώρες παρεμφερούς μεγέθους αν όχι μικρότερες, σημειώνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της Ολλανδίας αντιπροσωπεύουν το 5,57% των ιταλικών εισαγωγών, του Βελγίου το 4,18%, της Αυστρίας το 2,50%, της Τσεχίας 1,24% και της Σουηδίας το 0,87%.

Αυτό υπογραμμίζεται στην έκθεση για το διμερές εμπόριο Ελλάδας Ιταλίας του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Τα πέντε πρώτα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα για το 2013 είναι: τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (εκτός από ακατέργαστα λάδια), το ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, που λαμβάνονται αποκλειστικά από ελιές, το αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή, τα ψάρια, βρώσιμα, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη και τα φάρμακα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρατηρείται χαμηλή διαφοροποίηση των εξαγόμενων στην Ιταλία προϊόντων, με τα πέντε πρώτα να καλύπτουν, σε αξία, το 54,82% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Τα πέντε πρώτα ιταλικά προϊόντα εισαγωγής στην Ελλάδα, για το εν λόγω διάστημα, ήταν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (εκτός από ακατέργαστα λάδια), τα φάρμακα, τα πολυμερή του αιθυλενίου σε αρχικές μορφές, οι οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης (εκτός από σαπούνια) και τα πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (Istat), οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,63% των ιταλικών εισαγωγών, ενώ οι ιταλικές εξαγωγές προς την Ελλάδα είναι μόλις το 0,96 του συνόλου των ιταλικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), για το έτος 2013, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδος-Ιταλίας, ανήλθε σε 7,798 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 1,883 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 31,83% σε σχέση με το 2012.

Συγκεκριμένα, κατατάσσεται τρίτη χώρα προμηθευτής της Ελλάδας (μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία) και δεύτερος προορισμός των ελληνικών προϊόντων μετά την Τουρκία.

Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία, κατά το 2013 ανήλθε στα 2,126 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 1,05%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αξία των εισαγωγών από την Ιταλία, για το 2013, ανήλθε σε 4,036 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά (5,93%) μετά από πέντε έτη συνεχούς πτώσεως.

Το ύψος του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1,071 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,706 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012, κλείνοντας επιπλέον την ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, ενώ ο δείκτης εξαγωγών προς εισαγωγές επανήλθε στα επίπεδα του 2011, ήτοι στο 0,53.

This entry was posted on Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2014 at 20:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply