NEROΗ 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί  από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού με μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας, για τη σωστή διαχείριση αυτού του φυσικού αγαθού, το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση, όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη.

Τα επόμενα χρόνια,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της αλόγιστης χρήσης του νερού, της κλιματικής αλλαγής και του σύγχρονου τρόπου ζωής, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της γης, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.

Ένα συνηθισμένο αλλά πολύτιμο αγαθό της καθημερινότητας μας κινδυνεύει και με αυτό κινδυνεύουμε και εμείς.

Το τελευταίο διάστημα η δημόσια συζήτηση για το νερό έχει μονοπωληθεί στα θέματα των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Ο φόβος της γενίκευσης της ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, που επιχειρείται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, είναι υπαρκτός. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι την τύχη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ακολουθήσουν είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και άλλων πόλεων. Και γιατί όχι και της Δυτικής Μακεδονίας που είναι πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια νερά και είναι σε θέση με κατάλληλες παρεμβάσεις να τροφοδοτήσει με ποιοτικές ποσότητες νερού και άλλες περιοχές της χώρας μας.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι όσο μεγαλύτερη αφθονία υπάρχει πολλές φορές σε ένα αγαθό τόσο μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαχείριση των υδατικών πόρων επιβάλλεται να μπει σε άλλη λογική: αυτή της αειφορικής χρήσης τους με τη μείωση της κατανάλωσης, εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού, με αξιοποίηση του βρόχινου νερού, περιορισμού των απωλειών νερού στα δίκτυα διανομής και προστασία τους από ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση.

Έτσι η σωστή διαχείριση του υδάτινου πλούτου του τόπου μας αποτέλεσε από την αρχή της θητείας μας, βασική μας προτεραιότητα. Όπως βασική μας προτεραιότητα αποτέλεσε και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων ύδρευσης που επί σειρά ετών ταλαιπωρούσαν τους συμπολίτες μας. Δώσαμε λύσεις στα προβλήματα αυτά με παρεμβάσεις σε έργα υποδομής, επισκευές αντλιοστασίων, εμπλουτισμούς πηγών, αποσπασματικές ανακατασκευές τμημάτων που είχαν χρόνια προβλήματα και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων οι οποίες εξασφαλίζουν εξοικονόμηση και σωστή διαχείριση του νερού.

Καταθέσαμε προτάσεις ύψους 15.000.000,00 € στο ΕΣΠΑ για ένταξη νέων έργων, οι οποίες θα λύσουν προβλήματα υποδομών, θα εξασφαλίσουν πόρους που δαπανώνται σε ετήσια βάση για συντήρηση και επισκευές, θα βελτιώσουν κατά πολύ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού που παρέχουμε στους πολίτες και το σημαντικότερο όλων θα είναι ότι θα πετύχουμε την αρτιότερη διαχείριση των υπαρχουσών ποσοτήτων μειώνοντας της διαρροές και τις απώλειες.

Συνεχίζουμε την υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης της πόλης των Γρεβενών και νέες δεξαμενές ύδρευσης» προϋπολογισμού 12.006.401,98 € με Φ.Π.Α. Τα οφέλη από το ανωτέρω έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. είναι ήδη ορατά.

Εντάξαμε και δημοπρατούμε το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Σμίξης, προϋπολογισμού 800.000,00 € με το οποίο θα κατασκευαστεί εξ αρχής νέο δίκτυο και μία επιπλέον δεξαμενή.

Λειτουργούμε το βιολογικό καθαρισμό της πόλης των Γρεβενών ανελλιπώς και δεν επιβαρύνουμε με λύματα το Γρεβενίτη ποταμό και κατά συνέπεια τον Αλιάκμονα ποταμό, τα νερά του οποίου χρησιμοποιούνται για άρδευση αλλά και για την ύδρευση άλλων περιοχών (π.χ. Θεσσαλονίκη).

Συνεχίζουμε επίσης και τις παρεμβάσεις σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας. Παρεμβάσεις οι οποίες σε συνδυασμό με τα νέα έργα που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν από τις ήδη υποβληθείσες προτάσεις, θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΔΕΥΑ προς τους πολίτες και θα προστατεύσουν τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά από μολυσματικούς παράγοντες. Υποσχεθήκαμε ποιοτική υδροδότηση όλων των περιοχών με επαρκή ποσότητα νερού και το κάνουμε πράξη.

Το νερό αποτελεί πηγή ζωής. Προστατεύοντας το νερό, προστατεύουμε το περιβάλλον. Προστατεύουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Δημοσθένης Κουπτσίδης

 Δήμαρχος Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.